Pretraga

Studentski zbor oštro protiv novih cijena domova, a imaju i vlastiti prijedlog

A- A+

Studentski zbor u Zagrebu oštro se usprotivio povećanju cijena studentskog smještaja u obnovljenim domovima, kao i u onima koji nisu bili u obnovi. U priopćenju medijima ističu da ih je Sanacijski upravitelj Pejo Pavlović htio isključiti iz pregovora te da nisu od SC-a dobili na uvid dokumente koji bi pojasnili ovakvo poskupljenje. Komentar iz SC-a do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti.

Obnovljena soba u Cvjetnom foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Napomenimo, suglasnost korekciji cijena koje je danas izazvalo veliki interes među studentima dalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Prema izračunu studentskog zbora ukupna razlika u prihodima između starih i novih cijena bi iznosila 18 191.850,00kn.

– Navedenom iznosu treba dodati ‘troškove prijave na natječaj’ u iznosu od 100kn po studentu, ukupno oko 1 200.000,00kn godišnje te troškove useljenja u dom koji iznose 100kn po studentu koji godišnje iznose 750.000,00kn. Nije na odmet ni spomenuti 45 milijuna kuna provizije koje Studentski centar ostvari na račun rada studenata preko Student servisa.
Potrebno je naglasiti da kalkulacijom nisu obuhvaćena poskupljenja predviđena za SN Lašćina kapaciteta 480 mjesta kao ni određeni broj ‘legalnih ilegalaca’ koji borave u svim studentskim naseljima, ističu iz Studentskog zbora.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu predložio je SC-u cijene stanovanja po kategorijama.

1. Kategorija 600 kuna

SN ” Stjepan Radić” 11. Paviljon-apartmani 2 dvokrevetne sobe+twc i kuhinja i 12. Paviljon-apartmani 2 dvokrevetne sobe+twc, kuhinja i balkan

2.Kategorija 450 kuna

5N “Cvjetno naselje”-dvokrevetna soba+twc

3.Kategorija 375 kuna

SN “Dr. Ante Starčević” sav kapacitet-2 dvokrevetne sobe+twc

4.Kategorija 300 kuna

5N ” Stjepan Radić” paviljoni ad 1.-4. i 7.-9.-zajednicka kupaonica po katu SN Stjepan Radić” 5. 16. paviljon-2 dvokrevetne sobe+twc

5.Kategorija 250 kuna

SN “Lašćina”osim 8. Paviljona-zajednicka kupaonica po katu

6.Kategorija 175 kuna

SN “Lašćina” 8. paviljon, trokrevetne sobe-zajednicka kupaonica po katu

Kalkulacija prihoda koju je napravio Studentski zbor

– Stručne službe SC-a zajedno s vanjskim stručnjacima analizirali su poslovanje SC-a te nam je Studija razvoja dala smjernice po kojima je potrebno izvršiti nekoliko koraka u cilju restrukturiranja poslovanja poslovne jedinice smještaja u cilju samoodrživosti iste. Uz uštede koje očekujemo kroz poboljšanje energetske učinkovitosti naših studentskih naselja ekonomske analize dale su nam minimum troškova koje je potrebno pokriti iz poslovanja smještaja SC-a, a koje su iznjedrile i formirale nove cijene smještaja u studentskim naselja, dio je odgovora Sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića Studentskom zboru koji u cijelosti možete pročitati ovdje.


Priopćenje Studentskog Sveučilišta u Zagrebu možete pročitati u cijelosti:

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u ime svih studenata Sveučilišta u Zagrebu želi iskazati zadovoljstvo i čestitati svim uključenim akterima koji sudjeluju u još tekućoj obnovi domova koja je većinski financirana iz EU fondova.


Članovi Predsjedništva konstantno su pratili obnovu koja je pri samom kraju te će studenti početkom siječnja 2016. godine useliti u obnovljene studentske domove Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Ono što želimo naglasiti jest činjenica da studenti koji žive u domovima, nisu bili na vrijeme upoznati s korekcijom cijena koje je predložio Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu. Korekcije cijena smještaja u studentskim domovima ne odnose se samo na obnovljene objekte, već na sav smještajni kapacitet pod nadležnošću Studentskog centra.

Ovakve odluke, koje direktno utječu na studentski standard ne bi se nikako smjele donositi bez odgovarajuće prethodne najave, odnosno u samoj polovici akademske godine, u vrijeme kada studenti nisu na fakultetima nego koriste zasluženi odmor sa svojim obiteljima.

Želimo naglasiti da Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ne daje podršku predloženoj korekciji cijena studentskog smještaja bez konkretnih parametara na temelju kojih bi se prijedlog trebao donijeti. Smatramo da bez određenih simulacija i analiza troškova održavanja, trenutne gospodarske krize koja potresa Hrvatsku i ostalih parametara nije moguće donijeti pravilnu i pravednu cijenu smještaja. Ovakve odluke se ne mogu i ne smiju donositi povijesnom metodom već pravilnim izračunima. Iz tog je razloga Predsjedništvo na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine dostavilo dopis sanacijskom upravitelju, gospodinu Peji Pavloviću, pomoćnici upravitelja za smještaj, gospođi Ružici Rajšić i dalo na znanje ministru prof. dr. sc. Vedranu Mornaru u kojemu je zatraženo sljedeće:

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Primopredaja na Savi u ponedjeljak, a SC potvrđuje da će Cvjetno završiti na vrijeme

1) troškovnik za djelatnost smještaja za 2012., 2013., i 2014. godinu


2) izračun o dijelu zajedničkih troškova po pojedinom studentskom naselju uz pojašnjenje što se podrazumijeva pod zajedničkim troškovima


3) projekciju prihoda i rashoda za troškove smještaja u 2016. godini temeljenu na pozitivnim čimbenicima koje će izazvati obnova domova (garantirana ušteda energije).


Ova ista dokumentacija nam je obećana i na sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koji se održao 9. prosinca zajedno s gore navedenim akterima, ali nam do današnjeg dana nije dostavljena. Odgovor nismo dobili, no u petak 18. prosinca 2015. dobili smo novi prijedlog koji je bio samo ublažen u odnosu na prvi, no i dalje bez ikakvih konkretnih brojki, odnosno prihoda i rashoda u proteklim godinama u djelatnosti smještaja te projekcije prihoda i rashoda u djelatnosti smještaja za 2016. godinu.


S obzirom na neproduktivnu diskusiju i očito neslaganje, prijedlog sanacijskog upravitelja je bio da se Studentski zbor isključi iz pregovora.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, sveučilišni studentski pravobranitelj Matija Kikelj, Skupština Studentskog Zbora uz podršku svih domskih odbora koji su najažurniji, najviše uključeni te najviše pogođeni ovim promjenama, potvrdili su odluku Predsjedništva da se neće podržati predložena korekcija cijena bez utemeljenih izračuna koji bi potvrdili nužnost poskupljenja.

Smatramo da dugovanja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kao i njihovo neracionalno poslovanje nisu i ne smiju biti razlog stihijskog poskupljenja smještaja koji predstavlja izravan udar na studentski standard u Republici Hrvatskoj.


Jednostavnom računicom, kad pomnožimo broj soba u pojedinim kategorijama s cijenom koju plaćaju studenti te subvencijom MZOS-a dolazimo do astronomskih brojki. Predviđenim poskupljenjem Studentski centar bi ostvarivao najmanje 18,5 milijuna kuna više godišnje nego što je to ostvarivao proteklih godina.

Pitamo se čemu ovoliko poskupljenje ako je Studentski centar uspješno saniran i ako je poslovanje racionalizirano? Naravno, razlozi za poskupljenje padaju u vodu i kad uzmemo u obzir pozitivne učinke obnove domova tj. smanjenje režijskih troškova i troškova njihova održavanja.

Ovakvim cijenama smještaja Studentski centar daleko je nadmašio cijenu najma po kvadratu u odnosu na privatne iznajmljivače, a da to pojasnimo navodimo dva primjera. Prvi primjer, u kojem dvokrevetna soba u domu Stjepan Radić (paviljoni 1-4 i 7-9), veličine je nepunih 11 kvadrata, a dvojica studenta i MZOS ukupno mjesečno izdvajaju za tu sobu 1200kn. U drugom primjeru, u 11. i 12. paviljonu u domu Stjepan Radić dvije dvokrevetne sobe dijele kupaonicu i WC, ukupno smještaj za četvero studenata iznosi 3.400,00kn.

Strategija obrazovanja Europske unije, a tako i Republike Hrvatske stavlja naglasak na podzastupljene skupine studenata, među kojima su i oni studenti kojima će zbog svoje socioekonomske ugroženosti visoko obrazovanje biti sve samo ne dostupno.

Ovim putem želimo podsjetiti javnost da Studentski centar upravo i postoji zbog studenata, kao i Studentski zbor, koji će uvijek, kao što nam je i dužnost, štititi interese studenata na svim razinama.