Pretraga

Od svinjogojstva do visoke mode: Ovo je deset najzanimljivijih specijalističkih studija

A- A+

Ako vam diploma nije dosta, uvijek se možete odlučiti za poslijediplomski specijalistički studij. Takvi studiji obično traju godinu dana, a hrvatska sveučilišta nude čak 271 takav studij. Izdvojili smo deset najzanimljivijih, a na vama je da prosudite isplatili im se za njih platiti školarinu, koja ponekad iznosi i do 40.000 kuna.

Foto: srednja.hr

Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studiji traju od dva do četiri semestra (dakle, godinu ili dvije), a njihovim se završetkom stječe titula sveučilišnih specijalista struke. Valja ih razlikovati od sveučilišnih poslijediplomskih doktorskih studija koji traju tri godine, a čijim završetkom postajete doktor znanosti.

Od 271 specijalističkog studija, koliko ih zasad nude hrvatska sveučilišta, izdvojili smo neke koji nam se čine najzanimljivijim.

Svinjogojstvo

Izdvojeni članak

Divjak pokleknula pred dijasporom: Dala zeleno svjetlo studiju iseljeništva na Hrvatskim studijima

Studij svinjogojstva na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku traje tri semestra, a košta 21.000,00 kuna.

Da biste postali sveučilišni specijalist svinjogojstva i nakon imena i prezimena mogli staviti kraticu univ. spec. agr. (svinje očito nisu preveli na latinski pa se kratica odnosi na polje agronomije), morate odslušati dva semestra nastave, a u trećem pišete specijalistički rad. Neki kolegiji imaju zanimljiva imena, primjerice Hranidba svinja i Smještaj svinja.

Visoka moda

Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu nudi studij visoke mode, čija školarina iznosi 30.000 kuna. Kao sveučilišni specijalist visoke mode, iza imena i prezimena možete pisati kraticu univ. spec. des. text.

Kažu da studentima nude pouzdani temelj na kojem će moći uspješno graditi svoju poziciju na domaćoj i međunarodnoj modnoj i umjetničkoj sceni u jednom iznimno zanimljivom, kod nas još novom umjetničkom području, koje upravo iz tog razloga predstavlja velik izazov, ali pruža i veliku šansu. Studij traje tri semestra.

Vodstvo

Za one koje su uvijek željeli biti šefovi, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pripremio je studij vodstva. Dva semestra nastave platit ćete 40.500 kuna. Titula iza imena nije šef, već univ. spec. oec., a osim coachinga, učit ćete i kako funkcionira državna i lokalna uprava i samouprava.

Dobrobit životinja

Izdvojeni članak

Za studij ekonomije treba vam samo mobitel: ‘No to vas neće spasiti od ispita na faksu’

Životinje se više ne poimaju kao stvari, već bića s vrsno specifičnim potrebama, pri čemu je naglasak na zaštiti njihove dobrobiti. Zadaća ovog poslijediplomskog specijalističkog studija je nadograditi postojeće znanje te polaznicima prenijeti nove, primarno stručne, ali i znanstvene spoznaje i iskustva za samostalan rad u području dobrobiti životinja, objašnjavaju na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu.

Studij dobrobiti životinja traje četiri semestra, a košta 32.000,00 kuna. Naziv koji stječete završetkom glasi sveučilišni specijalist za područje dobrobiti životinja (univ. spec. vet.).

Medaljarstvo i mala plastika

Ako ste oduvijek željeli medalju, zašto si je ne biste sami napravili. Naučit ćete to u četiri semestra studija medaljarstva i male plastike na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Studij plaćate 27.500,00 kuna, a završetkom postajete sveučilišni/a specijalist/specijalistica medaljarstva i male plastike (univ. spec. art.).

Menadžment u javnom sektoru

Rekli bi zli jezici: studij za uhljebe. Studij menadžmenta u javnom sektoru na Sveučilištu u Rijeci traje dva semestra. Košta 21.000 kuna, a na stranicama imaju i pripremljen obrazac za one kojima studij plaća poslodavac. Sveučilišni/a specijalist/specijalistica menadžmenta u javnom sektoru iza imena piše kraticu univ. spec. oec.

Klasična harmonika

Izdvojeni članak

EFZG uvršten među najbolje svjetske studije poslovne ekonomije: Pogledajte što to znači za studente

Da, i to se može. Poslijediplomski studij klasične harmonike na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli traje četiri semestra.

Otplatiti školarinu ne bi trebao biti problem jer će student nakon završetka studija, kako piše na stranicama Sveučilišta, moći “koncentrirano i umjetnički relevantno izvesti koncertni program u trajanju do 60 minuta” pa će si valjda nešto i zaraditi. No da biste postali sveučilišni specijalist muzike (univ. spec. mus), prvo morate na prijemnom izvesti slobodni program do 40 minuta.

Školarina se utvrđuje ugovorom, pretpostavka je zasebno za svakog studenta.

Uređivanje šuma

Četiri semestra na zagrebačkom Šumarskom fakultetu možete proučavati uređivanje šuma, što će vas doći 32.000 kuna. Ipak, kao sveučilišni specijalist uređivanja šuma (univ. spec. silv.) imat ćete i konkurenciju. Isti fakultet naime nudi i specijalistički studij Uzgajanje i osnivanje šuma. No napominju kako su u izradi novi studijski programi.

Lovstvo

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nudi i studij lovstva. Da biste u četiri semestra postali  sveučilišni/a specijalist/specijalistica lovstva morat ćete izdvojiti 32.000 kuna. Hoćete li se za to vrijeme naučiti služiti puškom, ne znamo.

Upravljanje gradom

Za 40.000 kuna i u četiri semestra na Sveučilištu u Zagrebu možete naučiti sve o upravljanju gradom. Sveučilišni/a specijalist/ica upravljanja gradom može se podičiti kraticom univ. spec. admin. publ., ali, budimo realni, da bi vodili grad, morate pobijediti na izborima.

U informacijskom sustavu MOZVAG možete pronaći popis svih sveučilišnih poslijediplomskih studija.