Pretraga

Tvrtke diljem Hrvatske varaju i iskorištavaju studente

A- A+

Studenti u Zagrebu rade na ugovore preko Student Servisa, ali često ne primaju plaću od strane poduzeća koje je uredno registrirano u Servisu. Osim zagrebačkih studenata, istu muku muče i studenti u Rijeci, Splitu te Dubrovniku. Kako bi stali na kraj manipulaciji i iskorištavanju studenata, svi studentski centri su prošli tjedan formirali posebno tijelo koje će sastaviti crnu listu sumnjivih poduzeća.

Dok su splitski studenti ogorčeni na Montmontažu koja preko Studentskog centra u Splitu duguje studentima preko 200 tisuća kuna, ništa bolja situacija nije ni sa Zagrebom, Dubrovnikom ili Rijekom.


Izdvojeni članak

Uprava Studentskog centra se mjesecima krije od novinara

Koncept za 5 manipulira zagrebačkim studentima

Marketinška agencija Koncept za 5 samo je jedna u nizu zagrebačkih tvrtki koje ne plaćaju rad studenata. Kristina Bajlović je studentica druge godine Ekonomskog fakulteta te je već nekoliko puta radila za spomenutu agenciju tako što je u dućanima dijelila letke i uzorke. Svaki put su kasnili do dva mjeseca s uplatama.

– Zadnji put sam za njih radila s prijateljicom u srpnju, kada smo im odnijeli svoje ugovore, ali nam još uvijek nisu isplatili 965 kuna. Nekoliko puta smo ih zvale, ali su nas sami prebacivali s jedne osobe na drugu ili se uopće nisu htjeli javiti. Također još iz srednje škole znam nekoliko cura koje su radile za njih, ali nisu bile plaćene, rekla nam je Kristina.

Studentski centar nisu kontaktirale, jer misle kako im oni ne mogu pomoći u tome jer je Koncept za 5 kod njih uredno registriran već dugi niz godina.

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Studentski centar spora linija

Splitskim studentima Montmontaža duguje 200 tisuća kuna

U Splitu je tvrtka Montmontaža plinovod ta koja iskorištava studente te bivšim zaposlenicima Mariju Kutlešiću i Hrvoji Čurkoviću duguje plaću u ukupnom iznosu od 10 i pol tisuća kuna. Oni su samo dvojica od 40 splitskih studenata koje je ova tvrtka zakinula.

– Dotična firma ignorirala je i naš upit. Iako je pokrenut postupak ovrhe, Hrvoje se boji da novac neće vidjeti jer je račun tvrtke u blokadi. Montmontaža studentima duguje oko 200 tisuća kuna. Ova je firma prvi put naš kupac ovakvih usloga tako da mi, kad smo zaključivali ugovore s Montmontažom, nismo ni znali o kakvoj se firmi radi, kakav joj je bonitet i kakva je priča u cijeloj toj situaciji, izjavila je za Index.hr Gordana Raos, ravnateljica splitskog SC-a.

Izdvojeni članak

Splitski studenti gladni: ‘Koja Bolonja, oćemo Bolognese!”

Dubrovnik i Rijeka sa sličnim problemima

Ravnatelj riječkog SC-a, Dinko Jurjević, istaknu je kako postoje tvrtke koje se osnuju upravo iz razloga da iskoriste rad studenata pa ih nikada ne plate. Kad im SC uskrati nove ugovore, poslodavci se obrate centrima u drugom gradu gdje opet rade istu stvar.

– Mi imamo otprilike nekih 8500 računa, a imali smo samo 10-ak ovrha jer je činjenica da, usprkos ovoj krizi, gospodarci respektiraju da se radi o studentskoj zaradi koja je nužna za njihovo funkcioniranje, rekao je ravnatelj dubrovačkog SC-a, Marko Potrebica.

Svi studentski centri odlučili stati na kraj sumnjivim tvrtkama

Sve je više poduzeća koja iskorištavaju studente te ih ne plaćaju za njihov rad. Kako bi se registriranim i sumnjivim poduzećima stalo na kraj, svi su studentski centri prošli tjedan formirali posebno tijelo koje će sastavljati crnu listu, prenosi Index.