Pretraga

U aferi ‘Indeks’ još osmero okrivljenika se nagodilo s tužiteljstvom

A- A+

Na ročištu Županijskog suda održanom 19. siječnja osam okrivljenih za korupciju na osječkom Ekonomskom fakultetu nagodilo se s tužiteljstvom. Umjesto zatvorskih kazni, okrivljenici su osuđeni na uvjetne kazne, djelomično ili u cijelosti, ili na rad za opće dobro.

www.efos.unios.hr

U aferi ‘Indeks’ 2013. ukupno je uhićeno 39 profesora i studenata s osječkog Ekonomskog fakulteta zbog sumnje da su sudjelovali u kupoprodaji ispita, a optužnica je podignuta protiv njih 38. U rujnu 2014. na sjednici Optužnog vijeća osječkog Županijskog suda 21 okrivljenik je priznao krivnju te su sklopili nagodbe. No na pripremnom ročištu na Županijskom sudu održanom 19. siječnja još se osam okrivljenih za korupciju na osječkoj Ekonomiji nagodilo s tužiteljstvom.

Umjesto zatvorskih, osuđeni su na uvjetne kazne, djelomično ili u cijelosti, a nekima je godina dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro.

Izdvojeni članak

Dekan okrivljen za primanje mita i dalje obnaša dužnost: Predaje Antikorupcijski odgoj

Umjesto zatvora, uvjetna kazna i rad za opće dobro

Profesor Goran Marijanović kažnjen je za zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonita posredovanja i primanja mita, s dvije godine i 11 mjeseci zatvora. No, pritom mu je izrečena djelomična uvjetna kazna, drugim riječima nakon jedne godine provedene u zatvoru, može na slobodu, a ostatak kazne neće odslužiti ako u narednih pet godina ne počini novo kazneno djelo. Uz to mu je izrečena i novčana kazna u iznosu od 100 tisuća kuna koju je dužan platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude. Prvokrivljeni profesor Marijanović dužan je u državni proračun uplatiti i 13.471 kunu, što predstavlja imovinsku korist pribavljenu korupcijom.

Profesorici Anki Mašek Tonković izrečena je uvjetna jednogodišnja kazna zatvora za protuzakonito posredovanje, no istu neće morati izvršiti ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo. Asistent Dražen Ćućić je za zlouporabu položaja i ovlasti dobio godinu dana zatvora, no istu su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Jedan dan u zatvoru zamijenio je za dva sata rada. Ako Ćućić ne odradi 730 sati, sud ga može vratiti u zatvor na cijelu ili ostatak kazne.

Izdvojeni članak

Skandal na zagrebačkog Medicini: Predavače godinama zapošljavali protustatutarno

Profesoru Draženu Barkoviću izrečena je uvjetna kazna od sedam mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine zbog zlouporabe položaja i ovlast. Okrivljenicima Davoru Polešaku, Domagoju Pecku i Filipu Šapini zatvorska kazna od četiri mjeseca zamijenjena je radom za opće dobro. Ukupno će morati odraditi 40 dana, dok je Željki Iliescu, također osuđenoj za zlouporabu položaja i ovlasti, izrečena uvjetna kazna od pet mjeseci, no nju neće izvršiti ako nedjelo ne ponovi u iduće dvije godine.

Novcem i poklonima do prolaznih ocjena

Pridodamo li novih osam nagodbi onima iz rujna prošle godine, 29 aktera u aferi ‘Indeks’ sporazumno je osuđeno od ukupno 38 okrivljenika protiv kojih je USKOK podignuo optužnicu.

Okrivljene profesore i asistente osječkog Ekonomskog fakulteta tereti se da su tijekom 2010. i 2011. sukladno prethodnom dogovoru s okrivljenim posrednicima, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene, bez polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a za što su, u više navrata primali novac i razne poklone.