Pretraga

U posjedu smo zapisnika sjednice ADU-a: Optužili studente da narušavaju ugled Akademije

Iako nije javno objavljen, portal srednja.hr u posjedu je zapisnika Akademijskog vijeća s izvanredne sjednice Akademije dramske umjetnosti koja se održala 31. listopada. Radi se o sjednici na kojoj se raspravljalo o slučaju profesora Ozrena Prohića i gdje je gotovo jednoglasno odlučeno da mu se treba obustaviti radni odnos. U zapisniku stoji kako ADU osuđuje sve vrste neprimjerenog, neetičnog i neprofesionalnog ponašanja te ugroza za studente na svojoj instituciji. Ali, isto tako su optužili studente koji su Prohićevu snimku pustili u javnost da se tim postupkom javnost ne informira točno niti istinito, već se isključivo narušava ugled i čast Akademije.

zgrada akademija dramske umjetnosti i dio zapisnika

Foto: srednja.hr

Portal srednja.hr došao je u posjed zapisnika Akademijskog vijeća s izvanredne sjednice Akademije dramske umjetnosti koja se održala 31. listopada zbog slučaja s profesorom Ozrenom Prohićem. Podsjetimo, u listopadu je u javnost izašla snimka na kojoj se čuje kako se Prohić dere i psuje studente. Razlog putanja ove snimke u javnost bio je vraćanje profesora Prohića na ADU nakon dvije godine suspenzije zbog prijava za seksualno uznemiravanje koje su odbačene.

Nakon toga studenti su održali i prosvjed na kojemu su tražili da se profesor Prohić ne vrati na Akademiju, a zbog toga je održana i izvanredna sjednica u listopadu na kojoj je gotovo jednoglasno odlučeno da mu se treba obustaviti radni odnos. Zapisnik ni više nakon dva tjedna nije javno objavljen, ali kako doznajemo interno je bio objavljen ovog ponedjeljka. Ovdje svakako valja napomenuti i kako su na web stranici ADU-a u dokumentima posljednji zapisnici objavljeni 2021. godine.

ADU osudio sve vrste neprimjerenog, neetičnog i neprofesionalnog ponašanja na njihovoj instituciji

Kako su nam rekli studenti još prošlog tjedna, svi čekaju petak 17. studenog kada će se održati nova sjednica Akademijskog vijeća i na kojoj će dekan ADU-a Davor Švaić objaviti što je odlučeno oko profesora Prohića. Neslužbeno doznajemo i kako je slučaj profesora Prohića stavljen tek na 18. točku dnevnog reda te da će se Studentski zbor ADU-a i dio nastavnika žaliti protiv dnevnog reda i tražiti da to bude 1. točka. Da studenti imaju podršku i određenih nastavnika, vidljivo je i iz zapisnika u čijem smo posjedu.

Iz zapisnika je također vidljivo kako je ADU osudio sve vrste ‘neprimjerenog, neetičnog i neprofesionalnog ponašanja te ugroza za studente’ na njihovoj instituciji. Dodali su i kako su jasnog i nedvosmislenog stava kako ‘nitko nema pravo uznemiravati, zlostavljati, kršiti načela ravnopravnosti i diskriminirati druge te ih time ugrožavati i narušavati im dostojanstvo’.

– Slučaj koji je sadržaj predmetne zvučne snimke koja kruži medijima, zabilježen je 2017. godine, po njemu je u to vrijeme postupala tadašnja Uprava te je temeljem provedenog etičkog i radno-pravnog postupka po toj osnovi izdana disciplinska mjera opomene i time je postupak u nadležnosti tijela Akademije – prije svega Uprave Akademije – okončan. Potrebno je istaknuti da nikada poslije, dakle u narednih šest godina nakon sačinjenja snimke koju mediji plasiraju, nije zaprimljena slična prijava za takvu situaciju, stoji u zapisniku AV-a.

ADU u zapisniku dodaje i kako je današnja Uprava Akademije, koja je stupila na dužnost u listopadu 2021., naslijedila je vrlo lošu atmosferu na pojedinim odsjecima, kao i prijavljene slučajeve uznemiravanja. Tvrde kako su po pitanju tih slučajeva djelovali sukladno tada propisanoj proceduri i koji su svi ‘po službenoj dužnosti upućeni nadležnim državnim tijelima na postupanje’.

Izdvojeni članak
Studenti s transparentima

Sastali se studenti ADU-a nakon prosvjeda: ‘Čekamo dopis sa sjednice, ali nekih promjena ipak ima’

‘Smatramo kako je po tom pitanju u proteklom razdoblju već mnogo učinjeno’

Navodi se i kako je dekan Švaić prijave koje su podnesene po osnovi uznemiravanja tijekom 2021. proslijedio Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Istovremeno je Uprava na čelu s dekanom, 29. listopada 2021. usvojila prijedlog Povjerenstva Akademije te je dekan izrekao mjeru suspenzije nastavniku.

– Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu. Prema profesoru Prohiću, protiv kojeg je nadležno državno odvjetništvo odbacilo prijavu, u ovom trenutku ne postoji niti kakav drugi sudski postupak u tijeku pokrenut od strane trećih koji bi dovodio u pitanje kaznenopravnu ili kakvu drugu odgovornost tog zaposlenika Akademije, navodi se u zapisniku.

Nakon toga Akademija, naglašava se u zapisniku, postupa u skladu s odlukama nadležnih tijela, ali i promptno djeluje u okviru svojih ovlasti te ‘daje jasno do znanja da ništa neće omesti planove i postupanja Akademije koja vode promjeni institucijske kulture Akademije ka nultoj stopi tolerancije na sve oblike uznemiravanja i nasilja’.

– Akademija nije sud niti istražno tijelo te je stoga mogla i trebala postupati u okviru svojih ovlasti i reagirati na radno-pravne nepravilnosti utvrđene unutar te ovlasti. Navedeno je Akademija i učinila te je izdala disciplinsku odnosno stegovnu mjeru upozorenja na povrede radne obveze, uz upozorenje o nastupanju momentalnog otkaza ugovora o radu u slučaju ponavljanja slične povrede. Smatramo kako je po tom pitanju u proteklom razdoblju već mnogo učinjeno jer, kao što se može vidjeti na našim mrežnim stranicama posvećenim ovim temama, novih prijava studenata od studenog 2021. nije bilo, tvrde s ADU-a, navodi se u zapisniku.

Izdvojeni članak
Tabla Akademije dramskih umjetnost i studenti koji prosvjeduju ispred akademije

Vijeće dekanu Švaiću iskazalo povjerenje, profesor Prohić se ispričao: ‘Prihvatljiva isprika je da ponudi otkaz’

Nakon osude, optužili studente da narušavaju ugled i čast Akademije

No, nakon obrazloženja i navođenja kako su se stvari odvijale nakon prijava i kada su iste protiv Prohića odbačene, ADU u zapisniku proziva studente zbog objave snimke u javnost, ali i medije koji su navodno širili netočne i neistinite informacije vezano uz ovaj slučaj.

– Plasiranjem snimke od prije šest godina, objavama izjava anonimnih osoba ili neanonimnih osoba koje u vrijeme nastanka te snimke nisu niti bili studenti ove Akademije javnost se ne informira točno niti istinito već se isključivo narušava ugled i čast ne samo Akademije, studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja već i Akademije u cjelini. Dekan je još jednom zahvalio Povjerenstvu i radnoj skupini na predanom radu te naglasio kako se ono što se dogodilo 2017. godine danas na Akademiji ne može dogoditi, stoji u zapisniku.

Na izvanrednoj sjednici koja je održana 31. listopada sudjelovali su i neki studenti koji su postavljali konkretna pitanja, a predstavili su i svoje zahtjeve koji su u zapisniku detaljno raspisani. No, podsjećamo kako su nam studenti u posljednjem razgovoru rekli kako će nakon druge sjednice koja je određena za ovaj petak 17. studenog predložiti konkretnije zahtjeve i na njima inzistirati.

ZAHTJEVI STUDENATA ADU-a

1. EDUKACIJA I PREVENCIJA
Traže se edukacije kroz cijelu akademsku godinu: za studente kako prepoznati zlostavljanje i neprimjereno ponašanje, a za profesore jednake edukacije o pedagogiji i seksualnom zlostavljanju. Najbitnije je prevenirati slučajeve zlostavljanja, napastovanja, itd. i studente educirati kako prepoznati situacije koje su neprimjerene. Edukacija oko seksualnog zlostavljanja na ADU trenutno nije adekvatna i fokusirana je samo na studente. Te edukacije trebaju voditi stručnjaci za pedagogiju i stručnjaci za edukaciju o seksualnom zlostavljanju koji djeluju van ADU.
2. TRANSPARENTNOST
Traže da se student informira o tome točno kako funkcionira proces prijave i kako točno izgleda provođenje slučaja kroz birokratski sustav na ADU. Stranica „Nismo tražile“ ne ažurira se dovoljno često te radi toga sadrži nepotpune i nedovoljne informacije koje više nisu od pomoći studentima i studenticama. Kada student ili studentica prijavi slučaj seksualnog uznemiravanja na ADU, njegov ili njezin slučaj prolazi kroz kompleksan birokratski proces koji uključuje razna akademska tijela, vijeća, radne skupine i osobe na Akademiji, a u nekim slučajevima kroz prijavu prolazi i ODO. Radi se o kompleksnom birokratskom sustavu koji studentima i studenticama nije jasan te je jako teško shvatiti koja je hijerarhija među tim tijelima, kome se žrtva može obratiti dok proces traje, tko donosi odluke, te odluke i mišljenja kojih tijela, radnih skupina, itd. su najbitnija. Žrtva prolazi kroz sustav kojeg ne razumije. Automatski gubi moć i osjeća se ugroženo jer nije uvijek sigurna, niti dovoljno informirana oko toga što se s njenim slučajem zapravo događa.
3. PODRŠKA
Traže da ADU osigura osobu koja prati sve prijave te kojoj se žrtve nasilja mogu obratiti u bilo kojem trenutku tijekom provođenja njihovog slučaja s pitanjima vezanih za njihov slučaj. Žrtve koje su prijavile seksualno uznemiravanje na ADU često se tokom procesa osjećaju jako samo. Prepuštene su same sebi da se snalaze u birokraciji tog procesa, prepuštene su same sebi kada ih DORH potencijalno zove na razgovor, ne znaju koja su njihova prava i njihove dužnosti u svemu tome, ne znaju koga pitati za pomoć ili kome se obratiti s mogućim pitanjima, same se moraju snalaziti s mišljenjima, dobrim i lošim, kolega i profesora na Akademiji, bez ikakvog sustava podrške. Traže da osobama koje su prijavile seksualno uznemiravanje Akademija osigura adekvatnu psihološku podršku, više od ove koju trenutno nudi.
4. POZIV SVEUČILIŠTU
Pozivaju Sveučilište da primijeti da ovo nije isključivo problem ADU, već sustavan problem akademskog obrazovanja u Hrvatskoj. Pozivaju nadležne da primijete ovaj problem i krenu ga sustavno rješavati. Pozivaju sve studente da im se pridruže, i da djeluju na vlastitim fakultetima.

Prohić na sjednici rekao da smatra kako u jednom dijelu prijave ima dosta neistine

Osim studenata, na sjednici su sudjelovali i profesori s ADU-a koji su, osim što su izglasali da se profesoru Prohiću da mu se treba obustaviti radni odnos, iznijeli i neke svoje prijedloge i mišljenja oko cijelog slučaja. Tako je čak i predloženo ukidanje studija Kazališne i radijske režije dok se ne iznađu najbolja rješenja oko stanja na tom odsjeku. Nakon izjašnjavanja studenata i profesora, na sjednici je govorio i sam Prohić koji se, kako su otkrili studenti ADU-a nakon sjednice, ispričao.

– Profesor Prohić želi se javno ispričati. Potvrđuje da je snimka užasna. Ne zna tko je i zašto snimku pustio u medije te potvrdio svoje iznimno ekscesno ponašanje te naglasio kako za to isprike nema. Sve se dogodilo na probi prije održavanja ispita, a sve u svrhu zadovoljavanja ishoda učenja. Smatra kako u jednom dijelu prijave ima dosta neistine. Svjestan je da je napravio određene pogreške. Pozvao je nastavnike i studente da posjete njegova predavanja bez prethodne najave i želi da njegov slučaj bude primjer da se ovakve situacije više nikada ne ponove na Akademiji dramske umjetnosti. Apsolutno se slaže za promjenu pristupa te podržava održavanje edukacija za nastavnike i studente. Naglasio je i kako je obavio razgovor sa studentima, stoji u zapisniku ADU-a.

Na sjednici je, između ostaloga, istaknuto i kako je protiv Prohića bilo podignuto više prijava. Na kraju vrlo opširnog prvog djela sjednice i burne rasprave predloženi su sljedeći zaključci koji su jednoglasno prihvaćeni:

1. Donijeti odluku o korekciji izvedbenog plana za nastavnike kojima je izdana disciplinska mjera

2. Izmjene i dopune Pravilnika o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, pojednostavljivanje sustava i formiranje novih radnih tijela

3. Prijedlog kodeksa ponašanja ADU

4. Edukacije za nastavnike i studente – predavanje za brucoše, edukacija o uznemiravanju, radionice nastavničkih kompetencija, pravna pomoć, UI projekti

5. Prijedlog za vraćanje na stari sastav AV-a

6. Zahtjevi studenata – edukacija i prevencija, transparentnost, psihološka podrška, poziv Sveučilištu, uključivanje vanjskih stručnjaka

7. Provedba promjena na Odsjeku KRR prema prijedlozima Ad hoc Etičkog povjerenstva

Kako smo već naveli, ovog petka bit će donesena konačna odluka o tome hoće li profesor Prohić ostati raditi na ADU-u ili ne, a zatim će, ovisno o odluci, studenti koji su organizirali prosvjed odlučiti što će dalje napraviti.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: