Pretraga

U premalim dvoranama razdvajat će se cijepljeni i necijepljeni studenti: Capak komentirao mjere za fakultete

A- A+

Stožer civilne zaštite RH održao je ovog petka konferenciju za medije. Prema ondje objavljenim informacijama, novozaraženih koronavirusom je 816 od 9.658 testiranih, dok je tjedan dana prije bilo 596 novozaraženih 9.532 testirana. Sinoć je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke za održavanje nastave na fakultetima, o čemu je danas bilo riječi na konferenciji Stožera.

Krunoslav Capak|screenshot: Facebook

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je objavio preporuke za izvođenje nastave na visokim učilištima. Njima se, između ostaloga, preporučuje da u dvoranama u kojima nema dovoljno mjesta za razmak od 1,5 metra među studentima, osobe koje su cijepljene i koje su preboljele bolest unazad devet mjeseci sjede bliže jedne drugima kako bi se ostavilo više mjesta, odnosno najmanje 1,5 m razmaka između onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli bolest unazad devet mjeseci.

Primjenjuje se u dvoranama gdje nema dovoljno mjesta za razmak od 1,5 metar

Upravo se o ovoj temi ovoga petka govorilo na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a rekao je da su preporuke su rezultat rada Povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja i vanjskih članova među kojima su i epidemiolozi. Odgovarao je i na pitanje o razmaku između cijepljenih i necijepljenih studenata.

– Ovo što ste spomenuli se odnosi samo na jedan pasus u kojem se kaže da ukoliko nema dovoljno prostora u dvorani da bude razmak 1,5 metar da je onda bolje da oni koji su cijepljeni i preboljeli budu bliže, a da se ostavi dovoljno prostora da oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli da mogu ostvariti razmak od 1,5 metar. I to je svrha i cilj ove odredbe, objašnjava Capak.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio nove preporuke za nastavu na fakultetima, detaljno opisano kako će ona izgledati

Capak: COVID potvrde se mogu očitati na početku nastavne godine

Drugo pitanje novinara u vezi ove teme bilo je kako će se znati tko je cijepljen i prebolio koronavirus.

– Nismo detaljno specificirali, ali sasvim je jasno da se na početku školske godine može očitati, odnosno vidjeti tko ima COVID potvrdu, a tko nema i do kad mu vrijedi i to se može voditi skupa s drugim evidencijama koje se vode na visokim učilištima, pretpostavljam da to nije nikakav problem, rekao je Capak.

Podsjetimo, preporuke HZJZ-a kažu da se visokoškolska nastava izvodi prema akreditiranom studijskom programu na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu. Nastava na daljinu izvodit će se kada je to propisano studijskim programom te kad epidemiološke okolnosti to zahtijevaju. Detaljnije o organizaciji nastave na fakultetima u idućoj godini možete doznati na poveznici.