Pretraga

Zakon o studentskom radu usvaja se ovaj tjedan? Jedna će vam se izmjena posebno svidjeti

A- A+

Šačica saborskih zastupnika danas se okupila na drugom čitanju Zakona o obavljanju studentskih poslova. Prvi zakon koji će uređivati institut studentskog rada konačno bi trebao zamijeniti pravilnik iz 1996. O njegovu usvajanju glasat će se ovoga petka, a čak i iz oporbenog SDP-a smatraju da će tada biti i usvojen. Više od godinu i deset mjesec prošlo je od prvog spomena tog zakona, a nakon pokušaja Vlade da se studentski rad oporezuje nakon limita od 15 tisuća kuna. Zakonom će se uvesti minimalna satnica, inspektorat rada će nadzirati studentski rad, a uvodi se i još jedna važna izmjena koja će se studentima posebice svidjeti – mogućnost elektroničkog izdavanja ugovora. No, određeni klubovi zastupnika stranaka imaju i zamjerke na zakon.

Screenshot: YouTube

Zakon o obavljanju studentskih poslova prvi je zakon koji će uređivati institut studentskog rada. Konačan prijedlog zakona danas se našao na drugom čitanju u Saboru, a u ime predlagatelja predstavila ga je državna tajnica u MZO-u, Branka Ramljak. Predlaže se tako ovim zakonom  uvođenje minimalne satnice, a izračunavala bi se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Minimalna bruto plaća za 2018. iznosi 3.439,80 kn, što bi značilo da će minimalna studentska satnica, ako se Zakon usvoji ove godine, za 2018. iznositi 21,49 kn.

Zakon o obavljanju studentskih poslova omogućio bi obavljanje studentskog rada izvanrednim studentima koji nisu u radnom odnosu, a posredstvo pri zapošljavanju moći će obavljati i visoka učilišta. Prava studenata bit će zaštićenija – strože je definiran zakonski rok isplate naknade studentu, studenti će i zakonski imati pravo na uvećanje naknade za 50% za noćno obavljanje posla, obavljanje posla blagdanom i nedjeljom. Konačno, ako se prijedlog Zakona usvoji u postojećem obliku, ovlasti inspektora rada proširuju se i na studentski rad.

Zastupnici pozdravili elektroničko izdavanje ugovora

Važna izmjena za studente, koju posebice naglašavaju u Klubu zastupnika HDZ-a, a pozdravljaju i zastupnici drugih stranaka, bila bi i uvođenje izdavanja i povrata ugovora elektroničkim putem.

Izdvojeni članak

Vlada i Ministarstvo ponovno izigrali studente: Još jedna akademska godina kreće bez Zakona o studentskom radu

– Što se tiče definiranja uvjeta i načina zaključivanja samih ugovora o obavljanju studentskih poslova, čuli smo i kroz replike od državne tajnice, ovim zakonom smo uveli mogućnost elektroničkog oblika izdavanja studentskih ugovor. Ubrzo, nadam se ubrzo, od strane Ministarstva doći će i do pravilnika koji će definirati točno kako taj ugovor može izgledati. Znamo da su pojedini studentski centri već spremni za izdavanje i za digitalizaciju svojih sustava. Imamo već nacrte prijedloga sustava kako bi to trebalo izgledati i preko određenih aplikacija. Mislim da će to smanjiti redove u studentskim centrima, da će to i olakšati i našim poduzetnicima i tvrtkama, a i samom SC-u, nepotrebne gužve i nepotrebnu administraciju, koja danas studentima stvara nepotrebne probleme, kazao je HDZ-ov Ante Bačić.

Očekivano, Zakon će podržati i klub zastupnika HNS-a, iz čijeg kluba zastupnika smatraju kako će on dodatno zaštititi studente i uvesti reda u institut studentskog rada.

No, današnja saborska rasprava nije tekla tako glatko. Oporbene stranke najviše su kritika uputile na to da će doći do poremećaja na tržištu rada te će studenti sada zamijeniti radnike zaposlene putem redovnog ugovora u radu. Iz Kluba zastupnika HDZ-a odgovaraju da se to neće dogoditi jer je u zakon implementirana odredba da poslodavac koji radniku da poslovno uvjetovani otkaz u sljedećih šest mjeseci ne može sklopiti ugovor o studentskom radu.

O zakonu se glasa u petak

U ime najveće oporbene stranke, SDP-a danas je govorila zastupnica Sabina Glasovac.

Izdvojeni članak

‘Studenti postaju jeftina radna snaga’: Saborski zastupnik oštro se usprotivio Zakonu o studentskim poslovima

– Nikada ovaj Zakon ne bi ugledao svjetlo dana da ministar Marić u prvom koraku porezne reforme nije udario po studentima i poigrao se malo njihovim do tada stečenim pravima. Na što su studenti podivljali, na koju nepravdu su reagirali i onda ih je Ministarstvo išlo smirivati i reklo je da će riješiti njihov problem kroz potpuno reguliranje područja studentskog rada. I mi danas više nemamo, odnosno od petka kada vjerujem da ćemo izglasati ovaj zakon, neće se studentski rad više obavljati putem pravilnika koji je star već nekoliko desetaka godina, nego ćemo imati jedan novi zakon koji će regulirati to područje i to pozdravljam, kazala je u uvodnom dijelu svog izlaganja Glasovac.
I otprije je poznato kako SDP podržava utvrđivanje minimalne naknade kao i omogućivanje studentskog rada izvanrednim studentima, ali smatraju da se trebaju uvesti bolji mehanizmi njihove zaštite. Moglo bi, kažu u SDP-u, doći do toga da će poslodavci prisiliti izvanredne studente s redovnim ugovorom o radu da se ‘prebacuju’ na studentski. Uz to, kažu SDP-ovci, postavlja se i pitanje hoće li doći do neravnopravnosti onih izvanrednih studenata koji rade na ugovor o radu i koji će raditi na studentski ugovor, jer studentski ugovor obećava povećanje satnice nedjeljom i blagdanima za 50% dok to nije slučaj s ugovorima o radu. Kao pozitivno SDP vidi činjenicu da se inspektoratu rada daju ovlasti praćenja neregularnosti kod obavljanja studentskih poslova, no naglašavaju da se time neće spriječiti problem kupnje i prodaje ugovora.

SDP uložio amandmane na zakon

Glasovac se posebno osvrnula i na 0,5% provizije od studentskog rada, a koja bi trebala ići za financiranje raznih studentskih sadržaja. Kaže Glasovac, potrebno je osigurati da sredstva zaista završe u rukama studenata.

Izdvojeni članak

SDP traži izmjene Zakona o studentskom radu: Zahtijevaju da zaposlenje preko SC-a uđe u radno iskustvo

– Da se ne bi dogodilo da studentski zbor putem nekih natječaja sam raspisuje kriterije i dodjeljuje sredstva bivšim šefovima studentskog zbora. To se ne smije događati. Bez obzira na to što smo u ovoj sabornici u prvom čitanju sa strane HDZ-a čuli da smo mi bijesni i da nešto kritiziramo jer nismo uspjeli zavladati studentskim zborom. Što to znači? Da se studentskim zborom vlada? Odakle? Partija? Stranaka? Ako je to tako, to nije dobro. Ako vi mislite da se studentskim zborovima treba politički vladati gospodine Sokol, Vi ste to rekli, i ako ove novce 0,5% dajete zbog toga da bi se politički raspoređivao novac, onda je to krajnje bezobrazno, neodgovorno, ružno i loše. Ja se nadam da to nije intencija. Mislim da taj novac treba završiti kod svih studenata, u interesu kvalitete života svih studenata i tu mi je žao što niste napravili bolje kontrole mehanizme da se to kontrolira, da se propišu kriteriji, da studentski zbor bude čist, što vjerujem da jest, jer su to časni mladi ljudi, da se tu skine bilo kakva sumnja s njih i da se osigura jedan neometan i korektan proces, napomenula je Glasovac.

SDP je danas uložio i amandmane na Zakon o obavljanju studentskih poslova, o kojemu će se glasati u petak. Amandmani koje SDP predlaže su priznavanje i evidentiranje rada putem studentskog ugovora kao radnog iskustva, koje će im poslužiti kod budućeg zapošljavanja. Predlažu i da studenti imaju pravo na naknadu za obavljanje studentskih poslova u visini od 65% plaće u odnosu na radnika koji isti posao obavlja putem ugovora o radu. SDP-ovci traže i da se u zakon implementira da studenti imaju pravo na putne troškove i topli obrok ako ga imaju i drugi radnici. Od vladajućih zahtijevaju i uvođenje jačih mehanizama zaštite da ne bi došlo do otpuštanja radnika osobno uvjetovanim otkazom i njihovo zamjenjivanje studentima.

Saborska rasprava o Zakonu o obavljanju studentskih poslova još uvijek je u tijeku, a pratiti ju možete ovdje.