Pretraga

[Ideja godine ’17] BusForUs: Aplikacija s kojom Splićani više neće kasniti

A- A+

Na petom izdanju finala Ideje godine predstavljeno je 10 najboljih srednjoškolskih ideja. Među njima našao se i trojac iz splitske 3. gimnazije koji je osmislio aplikaciju BusForUs. BusForUs mobilna je aplikacija koja bi funkcionirala slično Uberu, međutim povezivala bi korisnike s javnim prijevozom.

Ekipa Bus for us foto:Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

U petom izdanju finala Ideje godine predstavljeno je deset najboljih srednjoškolskih ideja. Među njima, našla se ideja trojca iz Splitske 3. gimnazije. Marin Mustapić, Dominik Šime Šanac i Marija Dragošević, nama već otprije poznata kao dvostruka pobjednica projekta Slagalica, osmislili su ideju aplikacije BusForUs koja bi riješila probleme kašnjenja na autobusne stanice.

BusForUs aplikacija je, jednostavnim rječnikom, odviše nalik Uberu s razlikom da bi spajala korisnike s javnim prijevozom. Svaki autobus imao bi uređaj koji bi omogućio direktno praćenje signala te bi svaka osoba, koja aplikaciju instalira na mobilni telefon, mogla vidjeti gdje se nalazi autobus u određenom trenutku. Isto tako, aplikacija bi prikazivala prosječno vrijeme dolaska, pa kašnjenje više ne bi bio problem.

Ideja godine je business plan natjecanje za srednjoškolce u organizaciji portala srednja.hr s partnerima Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus dok su prijatelji projekt IN2 i Rimac Automobili

Izdvojeni članak

Gimnazijalci iz Metkovića osmislili revolucionarno rješenje kao zamjenu za klasične ležeće policajce

‘Na ideju smo došli tako što smo zakasnili u školu zbog autobusa’

Iako već postoje slične aplikacije poput ZagrebTRAM-a, ovi mladi poduzetnici ističu kako se BusForUs uvelike razlikuje od konkurencije zbog brojnih mogućnosti koje bi sadržavala, a također i zbog tendencije da se s vremenom proširi i na strano tržište.

Na ideju su, kažu, došli sasvim slučajno, a razlog koji su nam naveli prilično nas je nasmijao.
– Pa zakasnili smo na sat u školu jer smo zakasnili na bus. I tako je došla ideja, rekli su nam ovi simpatični Dalmatinci.

Ideju su razradili i usavršavali uz pomoć mentora Antonija Vrbatovića, inače profesora geografije. On nam kaže kako su većinu stvari učenici odradili sami, a on ih je ponekad usmjeravao i pomogao im da neke stvari iskristaliziraju.

– Oni su odradili većinu posla, ja sam tu bio više, što se kaže, za pomoć u logistici. Budući da sam profesor geografije, pomogao sam im s nekim savjetima oko prometa, rekao nam je profesor Vrbatović.

Posao su podijelili tako da je generalnu ideju izložio Marin, Dominik je bio zadužen za financijski dio plana dok je Marija radila na marketingu, reklamama i promociji aplikacije koju su predstavili u svojoj ideji. U prezentaciji su istaknuli kako bi im za ostvarivanje profita, odnosno pozitivno poslovanje trebao ugovor s 220 autobusa godišnje koji bi ugradili uređaj i time bili spojeni na aplikaciju. Većinu tih autobusa zapravo bi pokrio Promet Split kao gradski prijevoznik, a ostatak bi, kažu, vrlo lako našli što znači da je ideja izrazito provediva u djelo.

Izdvojeni članak

Poklon više neće biti teško izabrati uz rješenje varaždinskih gimnazijalaca

Marija Dragošević: ‘Ideja je natjecanje koje nas gura izvan okvira’

Jedna od članica splitskog tima je i Marija Dragošević, na projektima portala srednja.hr već uobičajeni natjecatelj. Podsjetimo se da je Marija na ovogodišnjoj Slagalici proglašena dvostrukom pobjednicom, nakon što je u HTC-ovom finalu predstavila najbolji mobitel budućnosti, odnosno najbolju igricu u INA-inom finalu.

Zanimalo nas je što ona, kao stalni gošća i svojevrsni veteran ovakvih smotri i natjecanja, misli o Ideji godine.

– Ideja godine je natjecanje na jednoj zavidnoj razini, odlično zamišljeno, ali još bolje provedeno. Ideja godine također je natjecanje koje nas gura izvan okvira, potiče nas na razmišljanje o stvarima s kojima se mi srednjoškolci ne bi zasigurno ni susreli, primjerice poduzetništvo, kaže nam ova simpatična Splićanka.

Naglašava i kako se posebno zahvaljuje ekipi novinara s portala te partnerima projekta na besprijekornoj organizaciji i zanimljivom te poučnom boravku u Zagrebu.

– Svaki srednjoškolac koji se prijavi za ubuduće, neće požaliti. Meni je ovo iskustvo bilo jedno od ljepših u životu, pogotovo što sam se upoznala s drugim projektima, genijalnim idejama za koje bih teško saznala da nisam sudjelovala, zaključila je Marija.

Više o ovogodišnjoj Ideji godine:

Ludbreški srednjoškolci i državni prvaci u robotici osmislili automobil za slijepe osobe

[Ideja godine ’17] Tim Opus iz Požege: Pametna kuća ne mora biti luksuz bogatih

[Ideja godine ’17] Zagrepčanke oduševile s aplikacijom koja bi stala na kraj disleksiji

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

Dekanica Effectusa Mira Lenardić: Učenici sada imaju više kreativnog prostora u Ideji godine

Aco Momčilović: ‘Sve finaliste Ideje godine očekujemo u posjetu Rimac Automobilima’

[Ideja godine ’17] Direktor Effectusa daje detaljne upute za stvaranje najuspješnije Ideje godine

Hrvoje Balen: ‘Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti’