Pretraga

Intervju: Aplikacija za traženje plaža najbolja srednjoškolska Ideja godine

A- A+


Izdvojeni članak

Srednjoškolsku Ideju godine odnijele gimnazijalke iz Varaždina

Na današnjem finalu natjecanja ‘Ideja godine – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ među 12 timova koji su izabrani u uži krug, samo jedna je bila pobjednička Ideja godine. Prvo mjesto odnijele su djevojke iz Prve gimnazije Varaždin s aplikacijom Croatian Beaches, koja se bavi traženjem plaža na hrvatskoj obali po određenim kriterijima, dok je drugo mjesto pripalo Matiji Matiji iz Oroslavlja koji je osmislio aplikaciju koja olakšava korištenje javnog prijevoza. Treće mjesto odnijeli su pulski srednjoškolci s projektom samoodrživog eko – edukacijskog parka.

Vesela atmosfera, nervoza prije izlaganja prezentacija i sreća prilikom proglašenja pobjednika. Tako nekako bi se sažeo današnji događaj završnice natejcanje ‘Ideja godine – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ koji je pokazao koliko inovativni i motivirani mogu biti hrvatski srednjoškolci kad im se pruži prilika. Djevojke s idejom godine su Varaždinke koje su osmislile aplikaciju za pretraživanje hrvatskih plaža.

Jedna profesorica mentorirala čak tri tima

Profesorica Kristina Oršić Manojlović koja je uz Croatian Beaches mentorirala projekte za još tri tima, tvrdi da nije imala mnogo posla. – Ovi učenici su tako ambiciozni i spremni raditi, da sam ih ja samo usmjeravala, ponosno je priznala.

Najteže bilo doći do same ideje

Tri nasmiješene djevojke iz Prve gimnazije pod mentorstvom profesorice Kristine Oršić Manojlović odnijele su pobjedu projektom za aplikaciju na engleskom jeziku, Croatian Beaches. Ideja je da aplikacija za iPhone ponudi turistima traženje plaža po određenim kriterijima. Kreativni pobjednički tim čine Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar.

– Plaže bi se mogle tražiti po raznim kriterijima, naprimjer pješčane, privatne, javne, nudističk i druge plaže, a korisnici bi mogli ocjenjivati svaku plažu, objasnila je učenica Mirna Lazar. Zbog ove ideje djevojke su osvojile stručno putovanje u inozemstvo i stručno savjetovanje, a kažu da se isplatilo jer ipak su uložile mnogo truda.

– Najteže je bilo doći do same ideje. Moj mlađi brat ima cerebralnu paralizu, pa nam je teško bilo naći adekvatnu plažu u kojoj bi se kupao. To je bila neka početna ideja koju smo onda razradile, prisjeća se Dora Dubravec. Ove motivirane gimnazijalke žele u budućnosti nastaviti ovim stopama i nadaju se da će njihov projekt dobiti i svoj nastavak u ‘ozbiljnom’ poslovnom svijetu.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Sudionici i gosti velikog finala Ideje godine

Matija Matija želi olakšati komplikacije u javnom prijevozu 

Drugo mjesto odnio je Matija Matija iz Srednje škole Oroslavlje s Transito aplikacijom koja bi omogućila korisnicima kupnju karata za javni prijevoz, ali i mnoge druge step – by – step usluge. Matija je iznimno zadovoljan drugim mjestom, a inače je jedini koji se odvažio sam prijaviti svoj projekt.
Objasnio nam je zašto se odlučio za Transito aplikaciju, za koju smatra da bi mogla biti izrazito uspješna u budućnosti.

– Recimo danas kad sam dolazio na ovaj događaj, morao sam putovati tramvajem i vlakom i za svako prijevozno sredstvo kupovati posebno kartu, ispričao je Matija. Dodaje kako bi s njegovom aplikacijom korisnici sve svoje kupnje obavili preko interneta, a
uz to bi mogli vidjeti koliko im točno traje put i brojne druge korisne informacije.

U Puli svoj projekt već prezentirali gradonačelniku

Pulski gimnazijalci s projektom S. E. E. P. grada Graza osvojili su treće mjesto, a osmjesi na njihovim licima pokazali su da se njihov trud isplatio. Ovaj tim čine Sebastian Dovčin, Sara Pužar, Tima Redžović i Mateja Šimunić s mentorom Kazimirom Berljavcem. Ova ekipa radila je na projektu samoodrživog eko edukacijskog parka na području Parka grada Graza u Puli.

– Naš park bi bio potpuno samoodrživ i ekološki orijentiran, a već smo ga prezentirali i gradončelniku Pule, ponosno je istaknula učenica Sara Pužar. Njihov mentor Kazimir Berljavec je istaknuo kako on nije birao svoj tim, nego su oni izabrali njega. – Oni su fenomenalni i nijednom me nisu iživcirali. Ukoliko se njihovi roditelji njih zasite, rado ću ih posvojiti, u smijehu je priznao mentor vjeroučitelj Kazimir.

Srednjoškolci koji su danas prezentirali svoj projekt su pokazali koliko daleko mogu dogurati svojim idejima i to samo kad im se pruži prostor i da mogućnost. Ovu mogućnost su objeručke prihvatili, a to je i potvrdila kreativna atmosfera cijelog događaja.