Pretraga

Skript Mejkerz: Kratkim skriptama do više slobodnog vremena

A- A+

Jedna od četiriju varaždinskih ekipa na završnici projekta Ideja godine bila je ‘Skript Mejkerz’ u sastavu Kaja Pavlinić, Nikolina Šestak i Viktor Ožeg. Njihova ideja za projekt bila je izrada skraćenih skripti srednjoškolskog gradiva, kao i skripti za državnu maturu. Sadržaj bi bio dostupan na mrežnoj stranici. Učenici trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin, kojima je na čelu bila mentorica Kristinom Oršić – Manojlović imali su nakanu kroz svoj projekt olakšati svojim kolegama, ali i sebi, srednjoškolski put.

Prva gimnazija Varaždin imala je tri tima u završnici projekta Ideja godine. Među njima i ekipu Skript Mejkerz, koja je istim imenom nazvala i svoj projekt. Kaja Pavlinić, Nikolina Šestak i Viktor Ožeg, pod palicom mentorice Kristine Oršić – Manojlović, predstavili su se s idejom za projekt koji bi sadržavao skraćene skripte gradiva za srednje škole, dostupan na web stranici. Projektom su htjeli svojim kolegama i sebi olakšati prolazak kroz obrazovni put te povećati količinu slobodnog vremena.

Izdvojeni članak

DIDS: ‘Pomoći ćemo ljudima oko alergijskih problema’

Dva mjeseca radili na projektu

Učenici su se pripremali za svoj projekt na satu Biznisa i menadžmenta, tako da nisu imali pogodnosti izostajanja s nastave ili poštedu od ispita, kao neki drugi timovi.

– Ideja za projekt izrade skripti za učenike naša je, a budući da smo mi učenici i imamo isto iskustvo, najbolje znamo s kojim se problemima oni susreću prilikom učenja pa se nadamo da ćemo na ovaj način svima pomoći i postići veliki rezultat, rekao nam je Viktor, koji je imao osebujan nastup na prezentaciji projekta.

Učenici trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin dva mjeseca su pripremali projekt, koji je trebao obuhvatiti izradu skraćenih sadržaja nastavnih jedinica od prvog do četvrtog razreda srednje škole, kao i skripti za državnu maturu. Mentorica je sudjelovala samo davajući smjernice te provjerom jesu li na pravom putu.

Realizirali bi ideju u slučaju pobjede

– Ako bi pobijedili na Ideji godine, vjerojatno bi tada počeli razmišljati i tražiti potencijalne ulagače u svoj projekt. Tako bi nam se ostvarila želja da naša ideja zaživi u pravi poslovni projekt, izrazio je netom prije završnice natjecanja svoja nadanja Viktor Ožeg.

Inače učenici trećeg i četvrtog razreda Prve gimnazije Varaždin pohađaju nastavu u malo drukčijem obliku. Naime The International Baccalaureate Diploma Programme se zove program po kojem se obrazuju učenici ove škole. Slušaju po šest predmeta, a nakon dvije godine polažu ispite. U svoj su projekt Skript Mejkerzi uključili gradivo koje trenutno obrađuju.

– Naš sistem škole drugačiji je od nacionalnog i imamo malo fleksibilniji raspored. Ispiti su nam tek nakon dvije godine, tako da je sad period kad samo učimo. S profesorima se naravno sve dogovaramo i zbog toga nismo imali nikakvih problema sa školom da bi uopće tražili neke usluge od strane profesora, Kaja je komentirala eventualne olakšice, koje su imali u nekim školama zbog sudjelovanja u projektu. Dodali su i da prate poboljšanja u obrazovnom sistemu Hrvatske te stoga smatraju da bi iz MZOS-a mogli prepoznati i njihovu ideju kao jako korisnu.

Izdvojeni članak

Ideja godine: Vraćali su profesore s godišnjih odmora zbog eteričnih ulja

Cijeli projekt je nastao u suradnji sa stručnim partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus. Završnicu možete pratiti i putem Facebooka, a kako se razvijao cijeli projekt možete pogledati ovdje.