Pretraga

Intervju s prošlogodišnjim pobjednicama: Evo što im je pružila Ideja godine

A- A+

Prošle godine tri su Varaždinke osmislivši aplikaciju za pretraživanje hrvatskih plaža jednostavno potukle konkurenciju. Dora Dubravec, Eva Perković i Mirna Lazar, sada maturantice Prve gimnazije Varaždin u pratnji mentorice Kristine Oršić Manojlović svojom mobilnom aplikacijom za sustavnu pretragu hrvatskih plaža godinu dana oduševila su publiku i žiri. Godinu dana kasnije i dalje hvale projekt ‘Ideja godine’, a u razgovoru za srednja.hr otkrile su što sve on može pružiti srednjoškolcima.

Na prošlogodišnjoj Ideji godine moglo se vidjeti doista kreativnih projekata, no jedan je bio najbolji od svih, te s razlogom završio na prvom mjestu. Dora Dubravec, Eva Perković i Mirna Lazar svojom aplikacijom za sustavno pretraživanje hrvatskih plaža ‘Croatian Beaches’ potukle su konkurenciju i osvojile prvu nagradu. Nakon gotovo godine dana dojmovi su se slegli, a maturantice Prve gimnazije Varaždin u intervjuu za srednja.hr otkrile su što je za njih značila Ideja godine, i što taj projekt može pružiti srednjoškolcima.

Izdvojeni članak

Croatian Beaches: Varaždinke koje će aplikacijom unijeti revoluciju u hrvatski turizam

Ideja godine pruža priliku za razvitak vlastitih projekata

Djevojke kažu kako im je Ideja godine pokazala da iako su mlade, mogu razvijati vlastite projekte.

– Bilo je prije svega zabavno, i otkrile smo da iako smo mlade možemo svoju ideju razviti u poslovni plan i potencijalni business. Pružio nam je priliku da se okušamo u poduzetništvu i vidimo kako poslovni planovi i pretvaranje ideje u business izgleda, što je super iskustvo, rekla je Dora. 

Svoju ideju željele bi dalje razvijati, ali u ovom trenutku nisu to u mogućnosti činiti. Svejedno se nadaju daljem razvijanju projekta u budućnosti.

– Budući da smo sve tri maturantice, nemamo slobodnog vremena za razvijanje ideje u business, pogotovo zato jer je u startup firmama ključno ulagati puno vremena, energije i truda, što nažalost unatoč želji i volji trenutno ne možemo, ali nadamo se nakon mature dalje razviti ideju, izjavile su.

Izdvojeni članak

VIDEO: Predstavljanje projekta Ideja godine

‘Iskoristite svoje mentore’

Svim srednjoškolcima preporučile su da ‘iskoriste’ svoje mentore i svu pomoć koju im oni mogu pružiti. Njihova mentorica Kristina Oršić Manojlović im je, kako tvrde, jako puno pomogla.

– Bila nam je velika podrška i motivacija. Zaslužna je za svo naše znanje iz businessa i o tome kako najbolje prezentirati našu ideju. Zaista nam je puno pomogla oko motivacije i vođenja nas kroz poslovni plan, tako da nam je, iako je većina toga bila na nama, olakšala rad i bila stvarno velika podrska, rekla je maturantica Dora.

Srednje škole bi mogle bolje

Iako budućnost poslovanja leži u novim tehnologijama i razvijanju novih mogućnosti, srednje škole, prema mišljenju prošlogodišnjih pobjednica, ne pružaju školarcima ono što im je potrebno kako bi razvijali vlastite ideje.

– Mi smo imale sreće jer imamo Business and Management kao jedan od predmeta u IB programu na školi, pa smo imale neku osnovu na kojoj smo mogle raditi, no mislimo da to nije slučaj u većini škola u Hrvatskoj, i vjerojatno je ulazak u ‘entrepreneurship’ puno teže učenicima srednjih škola u kojima im se ne pruža mogućnost pohađanja predmeta u kojima dobivaju neko, barem osnovno, znanje o businessu i financijama u businessu, objasnile su.

Izdvojeni članak

Ideja godine: Srednja.hr ponovno u potrazi za najboljim srednjoškolskim projektom

Stvaranje poslovnog plana nije im bilo prekomplicirano

Mnoge srednjoškolce koji se odlučuju za prijavu na Ideju godine mogao bi stoga mučiti razvitak poslovnog plana, koji je ključan za žiri spomenutog projekta. S obzirom da su imale dobru mentoricu i neko osnovno znanje o businessu, njima stvaranje poslovnog plana nije tako teško palo. – Dio smo pisale zajedno – našle se i razgovarale, ili preko Skypea, te pišući bilješke polako pisale plan; a neke dijelove smo pisale svaka sama, pa smo to naknadno sklopile u cjelinu. Sve skupa je trajalo dosta dugo, no nije bilo komplicirano, i ako postoji sinergija u timu, sve u planiranju je samo po sebi zapravo jednostavno, objasnila je Dora.

Realizacija kao najteži dio

Najteži dio cijelog projekta za njih je bila realizacija, jer je u nju trebalo uložiti najviše vremena i truda. Bez obzira na mnoštvo energiju koje su morale uložiti kako bi svoj projekt dovele do savršenstva, smatraju kako bi se svatko trebao okušati u nečemu ovakvom. – Svi bi se trebali upustiti u stavarnje i razvijanje vlastitih ideja, zbog novih iskustava i da vide da su, iako su mladi, dovoljno kreativno sposobni osmisliti i razraditi ideju. Osim toga, odličan je izazov, prilika je jedinstvena i u svakom slučaju se isplati okušati u takvom nečem i dati sve od sebe. Malo je moguće da će im se takva prilika pojaviti još jednom. Nagrada, iskustvo i prilika bi trebali svakom biti super motivacija, zaključile su prošlogodišnje pobjednice.