Pretraga

To se zove elegancija: Osvojila prvo mjesto na modnom natjecanju pa se onda plasirala u finale Ideje godine

A- A+

U finalu šestog izdanja natjecanja Ideja godine svojom su prezentacijom probile led učenice iz Obrtničke škole Požega. Valentina Jekić i Katarina Hećimović predstavile su modnu tvrtku LadyCHARM koja tržištu nudi prepoznatljive odjevne predmete i modne dodatke, a svemu je zajednički naziv – elegancija. Prije plasiranja u završnicu natjecanja, Valentina je na Danima, odjeće, obuće i kožne galanterije osvojila prvo mjesto.

Valentina Jekić i Katarina Hećimović
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Šivanjem se bavi već 4 godine, oduvijek ima razne ideje za kreacije, nedavno je osvojila prvo mjesto na Danima odjeće, obuće i kožne galanterije. Valentina Jekić učenica je Obrtničke škole Požega, a nedavno je u svojoj ‘mladoj’ karijeri nanizala još jedan uspjeh. Zajedno s Katarinom Hećimović i pod mentorstvom Vere Tomić Žager plasirala je u samu završnicu srednjoškolskog natjecanaj Ideja godine i to s idejom o pokretanju vlastite modne tvrtke – LadyCHARM.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Splitski genijalci osmislili aplikaciju koja će biti slamka spasa svim vlasnicima dronova

‘Ciljana skupina su poslovne žene, ali i sve one koje žele elegantnu odjeću’

No, LadyCHARM nije zamišljena kao svaka druga modna tvrtka ili modni trgovački lanac. Zajednički nazivnik odjeće, obuće i modnih dodataka koje su djevojke osmislile jest elegancija, a ciljana skupina su sve one žene koje trebaju ili vole elegantnu garderobu.

– Ciljana skupina su poslovne žene, ali i sve  one koje trebaju elegantnu odjeću za neku posebnu priliku, a mogu si s obzirom na cijenu priuštiti. Cijenu sam odredila kalkulacijom svih upotrijebljenih materijala i potrebnog rada i mogla bi biti nešto niža ako bi se materijal nabavljao na veleprodaji. Cijene nisu ekstremno visoke ali zbog kvalitetnih materijala i uloženog rada su nešto više ali u rangu s konkurencijom.  S obzirom da je svečani program gdje se pri kupnji ne gleda na svaku kunu smatram da bi bilo potražnje na tržištu, rekla nam je Valentina.

Povod za uložen trud i rad, pa i sam dolazak na Ideju godine, kaže, krije se u tome što ove godine priprema završni rad, a uz državno natjecanje, to joj omogućava direktni upis na Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu.

– Tako da bi nastavila u struci koju volim. Uvijek imam razne ideje za kreacije i često šivam za sebe, a ovo mi je bio izazov da napravim prototip jedne cijele kolekcije od različitih odjevnih predmeta koja bi se mogla prodavati, kaže Valentina.

Trenutačnu kolekciju, koju možete vidjeti ispod, izložili su u trgovini i, kaže, već imaju upita od potencijalnih kupaca o određenim modelima.

Prednost je što odjeću možemo izraditi po mjeri

Iako se radi o izuzetnoj ideji i pothvatu srednjoškolki, morali smo ih upitati po čemu su posebne i kako se planiraju nositi, a u konačnici i razlikovati od snažne konkurencije na tržištu.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Završila u bolnici zbog alergijske reakcije na kozmetiku pa s kolegicom osmislila aplikaciju koja će takve slučajeve sprječavati

– Prednost u odnosu na konkurenciju je mogućnost uz dodatno plaćanje da  modele prilagodimo klijentu tako da mu pristaje kao da je izrađeno po mjeri. Za razliku od klasičnog šivanja po mjeri gdje se izrađuje samo jedan komad, kaže nam Valentina.

Sada se nakratko mora odvojiti od svojeg posla iz snova te se vratiti u realnost, kaže nam, i učiti za državnu maturu. No, nada se kako će se jednog dana baš ozbiljno baviti kreiranjem i izradom modnih kolekcija. Nekoliko lijepih riječi rekla je i o svojoj mentorici, prof. Veri Tomić Žager.

– Mentorica mi je bila podrška u svemu i volim što mi je pustila da sama uz pomoć Katarine, Mihaele i Ivane izradim svoju kolekciju. Pomoć mi je trebala prilikom pisanja poslovnog plana, koji inače svi u razredu radimo na modnoj tvrtci ali u jednostavnijem obliku, rekla je.

Na Ideji godine bilo joj je odlično, kaže, jer su svi bili jako pozitivni i puni entuzijazma te joj je izrazito draga što je imala priliku dogurati do samog finala.

Mentorica kaže da je veoma ponosna

Porazgovarali smo i s prof. Tomiž Žager, Valentininom mentoricom koja je nju i Katarinu dopratila na Ideju godine. Ona im je pomogla oko poslovnog plana, no o sebi je skromna, dok za cure ne skriva riječi hvale.

– Obzirom da je Valentina već napravila poslovni plan poslali smo ga na recenziju, a za natječaj Ideja godine smo ga još malo doradili naglašavajući inovativne aspekte koji je koristila pri izradi kolekcije. Zaista sam vrlo ponosna na Valentinu koja je ovo sve odradila vrlo savjesno i samostalno. Zbog ograničenog vremena pri izradi kolekcije pomogla joj je Katarina Hećimović koju smo i priključili timu Lady Charm, rekla nam je mentorica.

 


Pročitajte i druge tekstove o Ideji godine:

U finalu VI. izdanja natjecanja Ideja godine, pobjedu odnijeli Splićani u timu LiftOff s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih prilika za ljubitelje dronova

[FOTO] Splitski tim iz dvije škole se okrunio na Ideji godine: Ovo su najupečatljiviji trenuci s finala

[FOTO] Finalisti Ideje godine odmah nakon završnice krenuli u skupljanje savjeta od poduzetnika: Bit će nešto od njih

[Ideja godine ’18] Splitski genijalci osmislili aplikaciju koja će biti slamka spasa svim vlasnicima dronova

[Ideja godine ’18] Osječki maturant Matej osmislio inovativan sustav koji će vinarima omogućiti da mirno spavaju

[Ideja godine ’18] Zagrepčani dizajnirali društvenu igru s kojom bi i ponavljanje gradiva u školi moglo postati zabavno

[Ideja godine ’18] Metkovski gimnazijalci će svojom idejom olakšati učenje školarcima iz cijele Hrvatske

[Ideja godine ’18] Miočanin Adrian osmislio genijalnu aplikaciju koja će vam pomoći da vaša web stranica uvijek bude sigurna