Pretraga

Akcija kakvu Hrvatska ne pamti: 20 dizajnera mlade iz domova odijeva za maturalnu

A- A+

Maturalna zabava noć je koju većina pamti do kraja života pa je nekako i logično da na njoj svaki maturant i maturantica želi zablistati. No, neki tu mogućnost nemaju. Čak 20 hrvatskih dizajnera i modnih kuća udružilo je snage te maturantima iz domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi poklanja haljine i odijela za maturalnu.

Zahvaljujući projektu Zaklade Hrvatska za djecu, koja je okupila 20 hrvatskih dizajnera i modnih kuća, 36-ero maturanata i maturantica iz ustanova i institucija koje skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, maturalnu zabavu pamtit će po lijepome do kraja života.

Maturanti će zablistati i na reviji

Izdvojeni članak

Odjenite se za maturalnu s manje od 350 kn! 70 prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik

Naime, kroz projekt ‘Moja maturalna večer’ bit će potpuno opremljeni za jednu od najvažnijih noći u životu.

U vrhunskim modnim kreacijama koje im ostaju za maturalnu, učenici će zablistati i na istoimenoj reviji na kojoj će večernje haljine, cipele, odijela, košulje i kravate nositi kao manekeni.

– Projekt smo osmislili u želji da donesemo sreću u taj poseban dan za svakog mladog čovjeka. Matura je velika prekretnica u životu. Netko nastavlja školovanje, netko završava, no svakako, završetkom srednjoškolskog obrazovanja stječe se zvanje i zanimanje. Po završetku školovanja, djeca iz institucija u pravilu izlaze iz tih institucija te za njih taj trenutak ima i dodatnu dimenziju. Željeli smo da se na dan svoje maturalne večeri, mladi ljudi iz domova osjećaju sigurnim u sebe, da poput svojih vršnjaka budu primjereno odjeveni, a da na našoj reviji dožive jedno novo iskustvo, kaže nam upraviteljica Zaklade, Renata Gubić.

U projekt uključene dizajnerice čije su se kreacije mogle vidjeti na Oscarima

Izdvojeni članak

Hvalevrijedna akcija: Da vam roditelji ne bankotiraju, anonimno si odaberite odjeću za maturalnu večer

Na internetu su u Zakladi pronašli popis institucija i domova za nezbrinutu djecu. Odmah su se primili telefona i redom zali ravnatelje tih institucija. Pitanje za sve bilo je isto: imate li ove godine maturanata i maturantica te želite li sudjelovati u našem projektu?

– Ravnatelji domova kao i odgajatelji nam upućuju samo pohvale za projekt i ističu koliko to njihovim štićenicima znači. U projekt su uključene i dizajnerice čije su se kreacije vidjele na dodjeli Oscara na crvenom tepihu. Možete zamisliti sreću i ushićenje jedne djevojke iz institucije zbog poklona predivne haljine velike vrijednosti. Također, mladići koje smo obuhvatili projektom, možda će dobiti svoje prvo odijelo u životu. I to vrhunsko, nastavlja Gubić.

Maturanti dolaze iz cijele države

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da su naši dizajneri i modne kuće ignorirali ideju Zaklade. Njihov odaziv na poziv bio je izvrstan, dodaje upraviteljica Zaklade.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako su se prije 61 godinu zagrebačke gimnazijalke odijevale za maturalnu

– Pokazali su se toplim, empatičnim. Mnogi su željeli doprinijeti i više te sašili i donirali i dvije haljine, kaže Gubić.

Kako će maturanti izgledati u, barem za sada najvažnijoj noći u životu, kao što smo rekli moći će se vidjeti na reviji. Održat će se ona u hotelu Westin, 11. travnja u 19 sati.

– Maturanticama će biti na raspolaganju vrhunski frizeri i vizažisti i želimo da se na taj dan osjećaju zvjezdano i posebno. Oni su neizmjerno uzbuđeni. Bojali smo se da će zbog srama ili nesigurnosti biti nespremni stati na modnu pistu no iznenadili su nas. Oni stiži iz Slavonije, Dalmacije, cijele Lijepe naše sa svojim odgajateljima kao podrškom i potporom, zaključuje Gubić.

Dizajneri i modne kuće koje su se uključile u projekt

A’Marie by Anamarija Brkić, Anamarija Asanović, Arileo, Boudoir, Diana Viljevac, Duchess Women’s Wear, Envy Room, Hippy Garden, Ivan Friščić, Ivica Skoko, Lei Lou by Alex Dojčinović, Lilith by Katarina Baban, Lokomotiva by Lana Puljić, Lukabu by Marina Jerant, Matija Vuica, Robert Sever, Zoran Aragović, Zvono dizajn by Andrea Zvono te Varteks i Borovo.