Pretraga

Hvalevrijedna akcija: Da vam roditelji ne bankotiraju, anonimno si odaberite odjeću za maturalnu večer

A- A+

Koliko ste puta pregledavali ormare pa ste uočili neke svečane, često i nemalo plaćene komade odjeće i obuće, koje ste obukli svega jednom i za koje niste sigurni hoćete li ih ikada više obući? Ako je vaš odgovor više puta, možda je vrijeme da tim svojim ‘viškovima’ usrećite nekoga, kome će takvi komadi uveličati jednu od važnijih prilika u životu tinejdžera – maturalnu zabavu.

Vodeći se takvom idejom, food blogerica Tea Čizmek Mesarić, pokrenula je na Facebooku akciju prigodnog naziva PROMijeni me. To je zapravo akcija spajanja osoba koje bi željele darovati pojedine komade odjeće i obuće, maturantima koji si to ne mogu omogućiti za svoju maturalnu zabavu.

Izdvojeni članak

Gesta kakva se ne pamti: Dobra vila iz Osijeka 30 djevojaka potpuno oprema za maturalnu

Odlična je okolnost da se maturanti unutar ove akcije mogu potpuno anonimno javiti darovateljima, za odjevne predmete i obuću koja im se svidi, a što mogu utvrditi putem fotografija.

Pametnom raspodjelom nitko ne mora oskudijevati

– Pokrenula sam akciju zato što vjerujem da svi mi imamo sve, netko ima viška, netko manjka, ali pametnijom raspodjelom možemo postići da nitko ne oskudijeva. Prošle godine sam vidjela jednu objavu u kojoj su se poklanjale cipele za maturanticu, pa sam došla na ideju da sljedeće godine ja pokrenem nešto slično, sa ciljem da omogućimo maturantima koji si ne mogu priuštiti odjeću za maturalnu (ili samo ne žele da njihovi roditelji bankrotitaju) da ipak sudjeluju u najvažnijoj večeri do sada – onoj maturalnoj, objašnjava nam svoj motiv pokretanja akcije Tea Čizmek Mesarić.

Da je u kratkom roku uspjela u senzibiliziranju zajednice, svjedoče sljedeći podaci.

– Akcija traje tek 7 dana odnosno od prošlog ponedjeljka i do sada su prikupljena 23 predmeta, navodi nam pokretačica akcije.

Kako funkcionira razmjena?

Izdvojeni članak
ljudi sjede oko vatre na plaži

To se zove sloga: Žele da čitav razred ide na maturalac pa pokrenuli genijalnu akciju

Za sada je uspostavljanje veza rezervirano isključivo na Facebooku, premda pokretačica akcije razmišlja o proširenju na Instagram.

– Komunikacija je moguća isključivo putem Facebooka, iako se nekoliko donatora se javilo i putem Instagrama jer su vidjeli objavu na mom profilu. No, razmišljam o tome da pokrenem i Instagram profil, o novim planovima govori Čizmek Mesarić.

Kada je riječ o tehničkim detaljima odvijanja akcije, Čizmek Mesarić napominje.

– Akcija se odvija sljedeći način:

1. Donatori nam pošalju fotografije predmeta koje žele donirati.

2. Fotografije objavimo na našoj FB stranici.

3. Maturant/ica odabere željeni predmet.

4. Spajamo donatore i maturante, kako bi donatori direktno poslali maturantima predmet/e.

Za kraj nam Tea otkriva kako ona nije isključivo posrednik u spajanju darovatelja i maturanata, nego je akcija zapravo i počela kada se sama odlučila pokloniti nekoliko komada obuće i odjeće.

– Akciju sam započela tako da sam na Facebook stranici ‘PROMijeni me’ objavila svoje 3 haljine i jedne cipele. Kasnije sam dodala još nekoliko haljina i cipela, a imat ću ih još, obećava Tea Čizmek Mesarić.

Ako ste među onima koji još uvijek nisu nabavili odijelo za maturalnu, imamo brutalne vijesti! Naime, portal srednja.hr u suradnji s Varteksom poklanja jedno odijelo jednom maturantu. Kako sudjelovati u našem giveawayu možete doznati na ovoj poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap