Pretraga

Boris je rasturio Matematiku i Fiziku, a misli da je matura nepotrebna: ‘Književnost i esej su beskorisni’

A- A+

Boris je na maturi rasturio Matematiku i Fiziku, ali misli da je matura nepotrebna jer se trebaju polagati obvezni predmeti. Književnost i esej na Hrvatskom jeziku za njega su potpuno beskorisni, a više bi volio da se vrate prijemni pa svaki fakultet može ispitati specifično znanje koje im treba od maturanata.

boris španić

Boris Španić, maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka
Foto: Barbara Trbojević, Hrvatski savez informatičara

Boris Španić, maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, na ljetnom je roku državne mature doslovno rasturio ispite iz Fizike i više razine Matematika, riješivši oba stopostotno.

Kritizirao nagrade za najbolje maturante

Najteža su to dva ispita, kaže nam, ali nije previše iznenađen rezultatom. Misli da je za to zaslužan rad i trud tijekom četiri godine. Priznaje nam, doduše, da je očekivao da će riješiti bez greške Matematiku, ali ne i Fiziku na ovogodišnjoj maturi.

– Bavim se prvenstveno natjecateljskim programiranjem, ali sam također išao na natjecanja iz Matematike i Fizike koja su me dobro pripremila za održavanje koncentracije 3 sata mature, što mislim da je najteži dio. Nisam imao nikakvog stresa u vezi mature, a nisam se ni pripremao. Za Fiziku sam ponovio gradivo koje smo radili kad je bila online škola, a za Matematiku nisam ništa dodatno radio, osim naravno rješavanja starih matura, ispričao nam je Boris.

Izdvojeni članak
dodjelamzos2

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Nije ciljao dobiti novac kao jedan od najboljih maturanata jer, kako nam kaže, nije želio gubiti vrijeme na Hrvatski jezik.

– Mislim da su pravila nagrade Soljačić vrlo loše osmišljenja, ne vidim razlog dodatnom kriteriju da uz stopostotno rješavanje matematike i fizike moraš imati najbolji rezultat iz Hrvatskog zato što on nema nikakve veze sa STEM predmetima. Bilo bi poštenije da je tih 5.000 dolara podijeljeno na nas petero sa 100 posto iz Matematike i Fizike, jer smo svi jednako zaslužili, bez dlake na jeziku je Boris.

‘Smatram da su književnost i esej apsolutno beskorisni’

Iako se bavi informatikom i redovito ide na programerska natjecanja, taj predmet nije htio polagati na maturi. Ta matura, kaže nam, nema veze sa svakodnevnim svijetom programiranja, a većinu zadataka na tom ispitu ‘moglo bi riješiti dijete u prvom razredu osnovne škole’.

– Višu razinu Engleskog sam također napisao za 5, imao sam 96,67 posto, dok sam Hrvatski nižu razinu dobio 4 s 80,83 posto riješenosti. Najveći problem na maturi mi je bio taj Hrvatski, za koji nisam htio potrošiti ni minutu svog vremena jer smatram da su književnost i esej apsolutno beskorisni, te da je cijela ta matura gubljenje vremena, naš sugovornik oštro je kritizirao ispit iz materinjeg jezika i čitanja s razumijevanjem, ali i esej.

Od šestog razreda osnovne, priča nam, zna da će upisati računarstvo na FER-u te mu je programiranje bilo fokus tijekom školovanja.

– Za sada planiram odraditi preddiplomski na FER-u, a diplomski negdje vani iako to još nisam istraživao. Želim biti poduzetnik i imati svoje IT tvrtke. Zanimaju me razna područja u IT sektoru, od fintecha do game developmenta te mislim da ću iskristalizirati svoje područje interesa na fakultetu, priča nam o svojim idejama i planovima maturant Boris.

Izdvojeni članak
lovro nidogon

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

‘Mislim da je matura nepotrebna’

Za kraj smo ga pitali da uputi neku poruku za buduće generacije maturanata i da nam kaže nešto o samoj državnoj maturi. Nije imao baš lijepe riječi.

– Mislim da je matura nepotrebna, pogotovo zato što postoje obavezni predmeti koje svi trebaju polagati, iako nam vjerojatno nikad neće trebati, poput Hrvatskog. Puno bolje rješenje bi bilo uvođenje prijemnih ispita na fakultete jer su time automatski zadaci puno teži i zahtjevniji, a sam fakultet dobije bolji uvid u znanje studenata. Što se tiče novih maturanata, poručujem im da se opuste i ne boje mature, te da rade samo ono što ih zanima, mišljenja je Boris.

Treba početi raditi na vrijeme, priznaje, no ako i nisu do sad radili, jedna godina je, smatra, i više nego dovoljno vremena da se svladaju predmeti na maturi.

Više o najboljim maturantima:

Nikola je na maturi bez greške riješio Fiziku i Engleski: ‘Nisam se trebao puno pripremati’

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Ana je iz šest ispita mature dobila peticu, a njen 4.e briljirao je na upisima: ‘Rastite i slijedite svoje snove’

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.