Pretraga

Nikola je na maturi bez greške riješio Fiziku i Engleski: ‘Nisam se trebao puno pripremati’

A- A+

Nikola Colnar jedan je od deset od maturanata koji su ove godine uspjeli bez greške riješiti dva ispita na maturi. Nikola je stopostotno riješio višu razinu Engleskog jezika i Fiziku, a priznaje nam da se nije puno pripremao jer bio matematički razred te je redovno išao na natjecanja koja znaju biti dosta teža od mature.

nikola colnar

Nikola Colnar
Foto: privatna arhiva

Jedan od najboljih maturanata ove godine, jedan od svega desetero koji su neka dva ispita riješili bez greške, je i Nikola Colnar iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. Bez griješke riješio je višu razinu Engleskog jezika i Fiziku.

‘Državna natjecanja znatno su teža od mature’

Nikola nam kaže da je očekivao stopostotnu riješenost iz jednog, a ako bude sreće iz dva predmeta. Sreće je bilo pa se upisao u povijest kao jedan od tek desetero kojima je to na ljetnom roku pošlo za rukom. Iz drugih predmeta očekivao je petice, osim iz Hrvatskog, to, kazao nam je simpatično, kako bude-bude. Na koncu je dobio petice iz više razine obveznih i tri izborna predmeta; uz spomenutu fiziku, polagao je Kemiju i Informatiku.

– Za mature iz STEM područja se nisam trebao mnogo pripremati. Matematički sam razred i išao sam na natjecanja iz tih predmeta, a županijska i pogotovo državna razina natjecanja znatno su teže od matura. Samo sam riješio nekoliko primjera provedenih ispita da se upoznam s oblikom zadataka i vidim ima li nešto što bih trebao ponoviti. Engleski učim od svoje pete godine, vježbali smo za maturu na redovnim satovima, a to je i inače predmet koji maturantima ne zadaje previše poteškoća jer se s njime svatko tko koristi internet svakodnevno susreće, kazao nam je Nikola.

Izdvojeni članak
dodjelamzos2

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Najviše ga je od svega na državnoj maturi, priznaje nam, brinuo Hrvatski jezik.

– Jednostavno ne volim taj predmet, pogotovo esej koji bi po meni trebao uvijek biti raspravljački kako bi naglasak bio na sposobnosti učenika da sistematično iznosi argumente, a književnost neka ispituju u testu koliko ih je volja. Ali imali smo kvalitetne pripreme s profesoricom Marijanom Trinajstić koja se potrudila usustaviti naše znanje i popuniti rupe nastale tijekom online nastave. Proučio sam i priručnik Vremeplovom do mature tjedan prije ispita, ispričao nam je naš mladi sugovornik.

Za maturu se treba pripremati od prvog srednje?

Nakon sjajnih rezultata na državnoj maturi Nikola je upisao računarstvo na zagrebačkog Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Za maturu se, kaže nam za kraj, treba pripremati od prvog razreda srednje škole, jer već tada kreće gradivo koje se na maturi ispituje.

– ‘Pripremati se’ znači potruditi se ostati budan na satu i učiti redovito predmete za koje se to isplati, Matematika, Fizika, Kemija. Za ostale postoje priručnici za maturu, kazao je Nikola.

Izdvojeni članak
lovro nidogon

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Pitali smo ga i ima li neku poruku za buduće maturante.

– Ako ste još osnovnoškolci, mudro i pažljivo birate srednju školu. Ne savjetujem pripreme izvan škole. Djeluju mi kao bacanje novca, a vjerojatno i vremena. Samostalno pripremanje je često najučinkovitije jer si sami odredite tempo i dio gradiva koji treba ponoviti. Mnogi trebaju privatne instruktore samo da ih ima tko natjerati da uzmu knjigu u ruke. Uštedite roditeljima novac, zatvorite se u sobu i, kao što reče drug Lenjin ‘učiti, učiti i samo učiti’, zaključuje Nikola.

Više o najboljim maturantima:

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Ana je iz šest ispita mature dobila peticu, a njen 4.e briljirao je na upisima: ‘Rastite i slijedite svoje snove’

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.