Pretraga

Pozor, maturanti: Istječe važan rok za one koji izlaze na maturu, u jednom slučaju plaćate ispit

A- A+

Ušli smo u svibanj, posljednji mjesec nastave za maturante. Ovog utorka istječe važan rok – naknadni rok za prijavu, promjenu i odjavu ispita, koji maturanti mogu koristiti uz opravdane razloge. Maturanti koji ne izađu na prijavljeni ispit morat će platiti trošak polaganja tog ispita koji je 23,23 eura.

matura_ postani student

Foto: Srednja.hr

Nakon što je 15. veljače završen redoviti rok za prijavu ispita državne mature, počeo je teći i naknadni za prijavu, promjenu i odjavu ispita.

Kako naknadno prijaviti ili odjaviti ispit?

Taj rok maturanti i ostali pristupnici mogu koristiti samo uz opravdane razloge. U takve ulaze teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća  i slično. Rok za naknadnu prijavu, promjenu ili odjavu ispita završava ovog utorka, 2. svibnja.

Podsjetimo, oni koji još žele iskoristiti ovih nekoliko sati za naknadnu prijavu ispita trebaju podnijeti poseban zahtjev i dokumentaciju koja ga opravdava. Učenici koji ove godine završavaju školu zamolbu za naknadnu prijavu ili promjenu prijavljenoga ispita dostavljaju školskomu ispitnom povjerenstvu koje donosi odluku o opravdanosti zahtjeva i o tome obavještava NCVVO. Ostali pristupnici zamolbu s priloženom dokumentacijom iz koje je vidljiva opravdanost razloga za naknadnom prijavu ispita, promjenu ispita ili promjenu razine ispita dostavljaju NCVVO-u na adresu: nakna[email protected], pojašnjeno je na stranici Postani student.

Kada je riječ o odjavi ispita, učenici koji završavaju školovanje u Hrvatskoj ispite odjavljuju u svojim školama tako da se jave ispitnomu koordinatoru koji ih upućuje u daljnje postupanje. Ostali pristupnici koji nisu redoviti učenici javljaju se NCVVO-u na adresu odjava.[email protected], nakon čega će dobiti naputak o daljnjim postupcima.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Pozor, maturanti: Izašle su prve, orijentacijske rang-liste za upise na fakultete u 2023.

Ako ne izađete na prijavljeni ispit, plaćate kaznu od 23,23 eura

Maturanti koji ni u ovom zadnjem roku nisu odjavili ispit mature, a na njega ne planiraju izaći, platit će novčanu naknadu. Pravilnik o državnoj maturi kaže da ako prijavljeni ispit nije odjavljen, a kandidat mu ne pristupi, o razlozima se mora izvijestiti ispitno povjerenstvo najkasnije u roku od 24 sata od početka ispita. Dokazi o opravdanosti izostanka, piše u istom pravilniku, moraju se dostaviti u roku od tri dana nakon održanoga ispita.

Ako se ispit ne odjavi u roku i ne prilože dokazi o opravdanosti izostanka smatra se da je iskorišten ispitni rok te je nužno platiti naknadu za troškove polaganja ispita, stoji u Pravilniku o državnoj maturi. Kao i dosadašnjih godina naknada iznosi 23,23 eura. Jesu li obveznici plaćanja naknade, maturanti i drugi kandidati moći će vidjeti u sustavu Postani student.


ISTJEČE I ROK ZA PLAĆANJE ISPITA ONIMA KOJI SU VEĆ POLOŽILI MATURU

Ovog utorka istječe još jedan rok osim ovog na za naknadnu prijavu ili odjavu ispita, a to je rok za uplatu ispita za obveznike plaćanja. To nisu redoviti učenici, nego, primjerice, kandidati koji su već ranijih godina položili ispite mature, ali ove godine ponovno izlaze na te ispite, jer, recimo, žele upisati neku drugi studij. I za njih je cijena po ispitu 23,23 eura, a podatci za uplatu dostupni su pristupnicima na stranici u sustavu na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap