Pretraga

Filozofski fakultet ukinuo prijemni i za svoj napopularniji studij: Nema ni ispita predznanja za upis anglistike

A- A+

Prošle je kalendarske godine Filozofski fakultet u Zagrebu ukinuo test intelektualnih sposobnosti kao uvjet za upis svih studija, osim najpopularnijeg – psihologije. Ipak, na današnjoj je sjednici Vijeća fakulteta odlučeno da maturanti iznimno ove godine neće polagati prijemni ni za upis studija psihologije, kao niti test predznanja engleskog jezika za upis anglistike.

Filozofski fakultet Zagreb|foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Vijeće Filozofskog fakulteta donijelo je odluku da će se, zbog protuepidemijskih mjera, ove godine upisi na naš Fakultet vršiti isključivo na temelju uspjeha u srednjoj školi i na državnoj maturi. To znači da se neće provoditi test intelektualnih sposobnosti za studij psihologije niti ispiti predznanja jezika za anglistiku. No, tu odluku još mora potvrditi Senat Sveučilišta u Zagrebu. Ispiti predznanja za francuski, španjolski, grčki i latinski jezik organizirat će se za one pristupnike koji na drugi način (opisan na postani-student.hr) nisu dokazali poznavanje jezika, izvijestili su danas s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Pogledajte koliko maturanata želi upisati svaki od studija u Hrvatskoj i koji su trenutno najpoželjniji

Podsjetimo, još je potkraj prošle kalendarske godine test intelektualnih sposobnosti ukinut za sve ostale studije Filozofskog fakulteta.

Ako se uzmu u obzir studiji s kvotom većom od 20 mjesta, jednopredmetni studij psihologije na Filozofskom trenutno je drugi najpoželjniji studij među maturantima, prema broju upisnih mjesta (76) i broja prvih prijava (375). Popularniji od tog studija jedino je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Trenutnu situaciju oko broja prijava na pojedine studije možete proučiti ovdje.

S Filozofskog poručuju kako na stranicama upisi.ffzg.unizg.hr možete pratiti najnovije upisima na FFZG. Službi za odnose s javnošću poslali smo upit kako će izgledati bodovanje za ovu godinu, budući da je prijemni za upis psihologije nosio 30% bodova, te hoće li maturantima biti vraćen novac ako su uplatili troškove polaganja prijemnog. Ako i čim odgovor pristigne, objavit ćemo ga.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.