Pretraga

[Matura ’20] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika izmjena koju su zazivali brojni maturanti

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispitne kataloge za predmete koji će se polagati na ovogodišnjoj maturi. Ono što se promijenilo u odnosu na posljednje dvije godine način je ocjenjivanja – maturanti više neće biti obavezni dobiti minimalno dvojku iz eseja da bi prošli ispit iz Hrvatskog. Uklonjen je i dio gradiva drugog polugodišta. Donosimo sve detalje o formi ispita iz  Hrvatskog jezika na državnoj maturi 2019./2020.

foto|srednja.hr

Ispitni katalog državne mature iz Hrvatskog jezika usklađen je s novim Pravilnikom o državnoj maturi, iz kojeg je uklonjena odredba da se ispit koji se polaže u više dijelova ‘smatra položenim ako su položeni svi njegovi dijelovi’.

Zato ove školske godine NCVVO više neće određivati zaseban minimalni prag za prolazak eseja i prolazak testa na maturi iz Hrvatskog. Drugim riječima, maturanti više ne moraju dobiti pozitivnu ocjenu iz eseja da bi položili čitav ispit, a ispit će moći proći (ako dobro napišu test iz jezika i književnosti) čak i oni koji predaju prazan esejski list. Lani je to na B razini učinilo čak 1.200 pristupnika! Ipak, morate pristupiti obama razinama ispita da biste prošli Hrvatski.

I ove godine na ispitu iz Hrvatskog jezika na obje razine esej će činiti 1/3 ukupne ocjene, a test 2/3 ukupne ocjene. Raspored pisanja dvije ispitne cjeline ostaje isti – najprije se prema kalendaru piše test, a potom esej.

Esej na Hrvatskom

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

U školskom eseju na maturi iz Hrvatskog ocjenjuje se poznavanje i razumijevanje teksta, povezanost teksta te upotreba hrvatskoga standardnog jezika. Školski esej na maturi iz Hrvatskog na obje razine može donijeti najviše 40 bodova.

Esej se i na osnovnoj i na višoj razini piše ukupno 160 minuta. Na A razini maturant mora napisati najmanje 400 riječi, dok je na B ‘minimalac’ 350. Kao i prethodnih godina, u ispitu se od pristupnika može tražiti da napiše jednu od tri vrste eseja: interpretativni školski esej, usporedna raščlamba dvaju ili više tekstova te raspravljački školski esej.

Važno je naglasiti kako postoje situacije u kojima se esej neće vrednovati, primjerice, kada se pristupnik nepristojno izražava, ako tekst uopće nije u obliku školskoga eseja ili ako maturant crta odnosno ilustrira na listu za školski esej. Esej se također neće vrednovati ako pristupnik nije odgovorio na zadani zadatak, nema dovoljan broj riječi (dopušteno je odstupanje 10 % od donje granice broja riječi), ako je rukopis potpuno nečitak ili ako je esej napisan velikim tiskanim slovima.

Popis djela za esej na obje razine u školskoj godini 2019./2020. možete pronaći na ovoj poveznici.

Test iz hrvatskog jezika i književnosti

Razumijevanje književnoga teksta, književnoteorijska, književnopovijesna i jezična znanja ispituju se i kroz test iz književnosti i jezika, ali kroz zadatke zatvorenog tipa.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Za prolazak ispita iz Hrvatskog maturanti više neće morati dobiti dvojku iz eseja

Test iz Hrvatskog na obje razine izgleda tako da se u njegovu prvom dijelu nalaze polazni tekstovi i vezani zadaci višestrukoga izbora, zatim zadaci bez polaznih tekstova koji su vezani uz književnost. Drugi dio testa sastoji se od zadataka višestrukog izbora koji su vezani uz područje jezika.

Test se piše kraće od eseja i traje 100 minuta, ali donosi više bodova, njih maksimalno 80. Ukupno se tako na obje razine može ostvariti maksimalno 120 bodova.

Ove godine je s ispita uklonjeno gradivo drugog polugodišta 4. srednje, a o kojem je gradivu riječ, provjerite ovdje.

Za postizanje uspjeha na ispitu pristupnicima NCVVO savjetuje:

• poznavanje ispitnoga kataloga
• poznavanje ispitnih cjelina te primjera zadataka
• poznavanje ispitnih djela
• poznavanje materijala koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
• rješavanje oglednoga primjera ispita.
Literatura za pripremu ispita iz Hrvatskoga jezika su svi udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju.

Dojmovi prošlogodišnje generacije maturanata

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u školskoj godini 2019./2020.: Ispiti se pišu u dva bloka

Prošlogodišnji maturanti nisu se pretjerano ‘proslavili’ – prema podacima NCVVO-a, ukupan broj negativnih ocjena iz dva ključna predmeta, Matematike i Hrvatskog je 8.748. Najčešća ocjena na obje razine ispita iz Hrvatskog bila je trojka. Prosječna postotna riješenost ispita na osnovnoj razini bila je između 51 i 60%, a na višoj između 61 i 70%. Najveće probleme prošlogodišnjim maturantima zadavao je esej na kojemu su pristupnici morali zadovoljiti minimalni prag da bi prošli čitav ispit. Već smo izdvojili podatak kako čak 1.200 učenika na osnovnoj razini nije niti pokušalo napisati esej, nego su odlučili predati – potpuno prazan list!

A u esejskom zadatku na toj osnovnoj razini maturanti su morali napisati interpretativni esej temeljem ulomka iz Krležina djela ‘Gospoda Glembajevi’. Maturanti s kojima smo mi razgovarali nakon pisanja eseja temom su bili zadovoljni, a oko samih rezultata poprilično optimistični, o čemu više pročitajte na poveznici. S druge strane, nezadovoljstvo temom izrazili su maturanti koji su lani pisali A razinu i koji su kroz esej morali analizirati jednu pjesmu i djelo lirske proze Tina Ujevića. Riječ je o djelima Dva puta jao i Igračka vjetrova, a kako su se naši sugovornici snašli u tom zadatku doznajte u ovom izvještaju.

Podvojena su mišljenje oko težine testa iz književnosti imali maturanti i A i B razine. Na višoj su mnogima problem stvarala pitanja vezana uz polazni tekst Osman Ivana Gundulića, jer im je ono nečitko. Zadaci u kojima je iz polaznih tekstova trebalo izvući određene odgovore, stvarali su probleme i pristupnicima osnovne razine.

Napomenimo za kraj kako je lani na Hrvatskom za prolazak bilo potrebno 37%.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Hrvatskog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.66 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.