Pretraga

Pet stvari koje će vam pomoći u posljednjem ponavljanju prije mature iz Hrvatskog

A- A+

U četvrtom tjednu državne mature održat će se ispit iz Hrvatskog. Moglo bi se reći – što ste do sada naučili, naučili ste, a ovi dani uoči ispita dobra su prilika da ponovite naučeno.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

U brzinskom ponavljanju gradiva za maturu iz Hrvatskog jezika može vam pomoći nekoliko stvari – sustav kvizovi.srednja.hr, rubrika ‘Lektire’ na portalu srednja.hr, YouTube videi nastali u suradnji s NCVVO-om sklopu serijala ‘U centru mature’, projekti Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Varaždin u kojem vas glumci upoznaju s lektirama s popisa mature te već provedeni ispiti na webu NCVVO-a.

1. Lektire na srednja.hr

Iako se pojedinim učenicima lektira možda i nije najomiljeniji dio nastave, moraju je čitati kako bi uspješno položili Hrvatski jezik i u konačnici ispit državne mature iz tog predmeta. A za sve one koji imaju problema s razumijevanjem pojedinih djela, autora ili književnih likova imamo malu pomoć. Još smo prošle godine na portalu srednja.hr pokrenuli rubriku Lektire’ u kojoj vam kroz seriju tekstova pomažemo razumjeti pojedina djela, njihove likove, autore, ali i književne vrste. Nismo profesori Hrvatskog, ali smo vam lektire nastojali približiti na zanimljiv i malo drugačiji način, a obradili smo i gotovo sva djela koja se nalaze na ovogodišnjem popisu za esej iz Hrvatskog.

Viša razina

1. Baudelaire, Charles, izbor iz pjesništva
2. Camus, Albert, Stranac
3. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič, Zločin i kazna
4. Goethe, Johann Wolfgang, Patnje mladog Werthera
5. Hrvatsko pjesništvo (Antun Branko Šimić, Tin Ujević)
6. Kafka, Franz, Preobražaj
7. Krleža, Miroslav, Gospoda Glembajevi
8. Marinković, Ranko, Kiklop
9. Shakespeare, William, Hamlet
10. Sofoklo, Antigona

Osnovna razina

1. Camus, Albert, Stranac
2. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič, Zločin i kazna
3. Hrvatsko pjesništvo (Antun Branko Šimić, Tin Ujević)
4. Kafka, Franz, Preobražaj
5. Krleža, Miroslav, Gospoda Glembajevi
6. Mažuranić, Ivan, Smrt Smail-age Čengića
7. Shakespeare, William, Hamlet

2. ‘Državna matura’ u sustavu kvizovi.srednja.hr

Osim što se rješavajući pitanja možete zabaviti, putem našeg sustava kvizovi.srednja.hr možete i ponavljati za državnu maturu. Nakon što se registrirate, u tražilici potražite temu ‘Državna matura’, koja se dijeli na podteme po predmetima. Jedna od podtema je ‘Hrvatski jezik’ koji se sastoji od pitanja s prošlih rokova mature ili pitanja vezanih uz gradivo koje se ispituje ispitom mature iz Hrvatskog. Evo nekoliko primjera takvih pitanja koja vam mogu poslužiti za provjeru znanja uoči mature:

3. Podcasti o maturi iz Hrvatskog iz serijala ‘U centru mature’

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuli smo na YouTube kanalu seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’. Između ostaloga, ugostili smo Sanju Fulgosi, načelnicu Istraživačko – razvojnog odjela NCVVO-a s kojom smo razgovarali o maturi iz Hrvatskog jezika. Kolika je prosječna riješenost mature iz Hrvatskog, kako se radi, je li više prilagođena gimnazijalcima i strukovnjacima te ima li smisla predati prazan esej samo su neka od pitanja kroz koja je urednik Marko Matijević prošao sa Sanjom.

Sanja nam je otkrila puno zanimljivih stvari, a između ostalog i zadatke i dijelove gradiva s kojima maturanti imaju najviše problema na maturi. Naravno, dala je i nekoliko savjeta kako se bolje pripremiti upravo iz tih područja!

U podcastu smo doznali i koje greške maturanti najčešće rade na esejskom dijelu mature te dobili par savjeta kako ih izbjeći.

U drugom podcastu ‘U centru mature’ u razgovoru s Natalijom Ćurković iz NCVVO-a smo dobili puno odgovora na sva bitna pitanja o maturi. Između ostalog, pitali smo je da nam objasni kako se odabire tema za esej.

U sklopu nedavno održane konferencije portala srednja.hr Brucoš 101 također smo razgovarali s Natalijom Ćurković, koja nam je otkrila zašto na eseju mogu doći djela izvan popisa.

4. Provedeni ispiti mature i digitalni alati NCVVO-a

U razgovorima s prošlim generacijama maturanata doznali smo kako je za mnoge od njih najuspješniji način pripreme bilo rješavanje već provedenih ispita mature. Za one koji to ne znaju, 48 sati nakon svakog ispita Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na svojim web stranicama objavljuje provedene ispite te ključeve za odgovore, odnosno rješenja ispita. Ondje besplatno možete preuzeti te ispite, a nakon što ih riješite i provjeriti što vam je točno. Provedeni ispiti nalaze se po rokovima ovdje.

Osim toga, NCVVO je za ovu godinu pripremio i digitalne materijale za nekoliko predmeta, među kojima je i Hrvatski. Digitalni materijali kroz koje možete provjeriti svoje znanje nalaze se na poveznici.

Više o digitalnim materijalima NCVVO-a doznajte u videu:

5. Pripreme uz glumce HNK-a Osijek i HNK Varaždin

Pripreme za esej za Hrvatskog možete pratiti na YouTubeu osječkog HNK. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, naime, izradilo ciklus videa za pripremu za mature. Obrađivali su ulomke iz književnih ispitnih djela koja se nalaze na popisu djela i za osnovnu i višu razinu. Videa traju oko 20-ak minuta, a svaki sadržava opis djela, glumačku izvdbu nekoliko ulomaka, ali i odgovore na pitanja kakva se mogu očekivati na eseju.

I Hrvatsko narodno kazalište Varaždin i Prva školska televizija, koja djeluje u sklopu Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije (CIH) uključili su se u projekt Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ‘U centru mature’Snimili su tako emisije u kojima glumci HNK-a Varaždin čitaju ili govore i glume tekstove hrvatskih i stranih pisaca koji se nalaze na popisu esejskih zadataka za državnu maturu. Zatim su profesorice metodički provele učenike kroz određene zadatke.