Pretraga

Pronašli smo 10 neobičnih studija koje je moguće studirati u Nizozemskoj

A- A+

Nizozemska je u posljednje vrijeme sve popularnije odredište hrvatskih studenata. To nas ne mora čuditi jer nudi sve što studentima treba – vrhunska sveučilišta, suvremene programe i moderan pristup učenju. Također, osim nekih već ‘tradicionalnih’ programa kao što su International Business ili IT, nizozemska sveučilišta nude cijeli niz potpuno drugačijih i modernih smjerova koji studente pripremaju za poslove budućnosti. Pronašli smo deset takvih!

Nizozemska – šesta najsretnija zemlja svijeta, zemlja tulipana i klompi, sendviča i zemlja vrhunskog obrazovanja. Stoga ne čudi da svake godine sve više studenata odabire upravo Nizozemsku kao odredište svog studentskog života.

Obrazovna agencija Integral Edukacijski Programi savjetuje i pomaže svima koji žele upisati studij u inozemstvu, a 27. veljače će održati predavanje na kojem će predstaviti studiranje u Nizozemskoj. Kako bismo vam približili studije u Nizozemskoj prije ovog događaja, pretražili smo sva njihova partnerska sveučilišta u Nizozemskoj i izvukli deset najzanimljivijih preddiplomskih programa koje je tamo moguće upisati. Pa krenimo redom!

Studij Life Sciences na HAN University of Applied Sciences

Ovaj studij priprema studente za rad u laboratorijima u različitim industrijama. Od medicinske i farmaceutske, preko industrije hrane do tvrtki koje se bave očuvanjem okoliša, svi oni trebaju stručnjake za laboratorijska istraživanja. Kolegiji koje slušaju studenti ovog studija pokrivaju područja molekularne biologije i genetike, virologije, bioinformatike i slično.

Studij Environmental Science for Sustainable Energy and Technology na Avans University of Applied Sciences

O očuvanju okoliša i sprječavanju posljedica klimatskih promjena priča se više nego ikad prije. Zato je bavljenje upravo ovom temom posao budućnosti, a za to će biti potrebni oni koji se znaju primiti u koštac s problemom. Po završetku ovog interdisciplinarnog studija studenti postaju stručnjaci za okoliš i održivu energiju, a kolegiji kao što su ekologija, bio-organska kemija i analiza politika pružit će suvremena znanja.

Izdvojeni članak

15 zanimljivih činjenica o studiranju u Nizozemskoj

Studij International Lifestyle Studies na Fontys University of Applied Sciences

Ovo je interdisciplinarni studij koji pruža znanja iz sociologije, psihologije, marketinga i ekonomije, a glavni fokus su društveni trendovi. O istraživanju i analizi trendova te stvaranju novih koncepata studenti uče kroz sedam razina životnog stila: prehrana, životni prostor, izgled, zdravlje, migracije, dokolica i posao. Koji je cilj ovog studija? Stvoriti stručnjake koji će raditi na poboljšanju kvalitete života!

Studij Industrial Design Engineering na Fontys University of Applied Sciences

Industrijski dizajneri danas su vrlo traženi jer su lijep i praktičan namještaj i uređaji sve popularniji. Stoga ovaj studij studentima nudi sva znanja i vještine kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve tržišta – koje su potrebe krajnjih korisnika, kako treba izgledati određeni uređaj, kako najbolje napraviti nešto? Sve to uči se na studiju s kolegijima poput razvoj koncepata, oblici i estetika, izgradnja prototipa i slično.

Studij International and European Law na The Hague University of Applied Sciences

Studij prava, ali s fokusom na međunarodno i europsko pravo. Što je drugačije na ovom studiju? Pristup nastavi i učenju, suvremene metode poučavanja i vježbi na slučajevima iz stvarnog svijeta i praktični rad tijekom studija. A kolegiji kao što su Tort Law, Contract Law ili Property Law samo idu u prilog tome.

Studij Leisure & Events Management na Breda University of Applied Sciences

Izdvojeni članak

Sveučilišta u Nizozemskoj: Nema ‘bubanja’ gradiva, a teorijsko znanje primjenjuje se u praksi

Dokolica nije više vrijeme koje provodimo zabavljajući se ili odmarajući nakon posla. Dokolica je postala gospodarski sektor u kojem se može dobro zaraditi, a istraživati dokolicu znači imati i društveni i poslovni uvid u ovo područje društvenog života. Spojem različitih društvenih znanosti daje se mogućnost prodiranja u srž ove teme uz stjecanje profesionalnih vještina u organizaciji događaja.

Studij Creative Media and Game Technologies na Saxion University of Applied Sciences

Za stvaranje virtualne video igre, interaktivnog videa ili vizualnih efekata u kinu potreban je tim koji može kombinirati kreativnost, najnoviju tehnologiju i doživljaj. Ovaj studij daje znanja upravo za ovu kombinaciju. Kroz prvu godinu studenti otkrivaju svoje skrivene talente i interese, a onda se opredjeljuju za jedno usko područje, s obzirom na to žele li se baviti kreiranjem sadržaja odnosno umjetnošću, stvaranjem doživljaja ili tehničkom pozadinom svega što vidimo.

Studij Econometrics and Operations Research na Tilburg University

Na ovom studiju studenti mogu naučiti kako koristiti matematičke modele za opisivanje i analizu svakodnevnih problema koji nastaju u privatnom i javnom sektoru. Ovdje se ne radi o čistoj matematici, već o razvijanju matematičkih vještina koje se mogu primijeniti na bilo koji problem iz stvarnog života. Kolegiji pokrivaju širok spektar znanja – od algebre i teorija vjerojatnosti i rizika, do filozofije znanosti i statistike.

Studij International Business in Food and Flowers na Van Hall Larenstein University of Applied Sciences

Nizozemska je možda najbolji izbor za učenje o industriji hrane i cvijeća. Kao država s drugim najvećim izvozom hrane i cvijeća u svijetu, sigurno imaju gomilu znanja i vještina koje mogu poučavati. Ovaj studij kombinira znanja iz poslovanja, menadžmenta, financija i marketinga sa specifičnim znanjima iz industrije prehrane i cvijeća, a kao takav priprema buduće studente za rad u međunarodnom okruženju.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Posjetili smo nekoliko nizozemskih sveučilišta: Pogledajte kako izgleda studiranje po mjeri studenata

Studij European Studies na Zuyd University of Applied Sciences

Ovo je interdisciplinarni studij koji studentima nudi znanja o europskoj povijesti, politici i kulturi te načinu kako je sve to oblikovalo cijeli kontinent, ali i o europskim institucijama, stvaranju politika i njihovom utjecaju na društvo i poslovni svijet. Studenti kroz godine studija razvijaju svoje komunikacijske vještine i strane jezike, a sve kako bi jednog dana bili spremni za rad u nekoj od europskih instituticija, u nevladinim udrugama ili se profesionalno bavili politikom (u Europi).

Što još treba znati o studiju u Nizozemskoj?

Studiranje u Nizozemskoj nije besplatno, ali cijene su vrlo pristupačne i uglavnom se kreću oko 2.000 eura po godini. Od prošle godine svi studenti koji dolaze iz Europske unije imaju pravo na 50% popusta za prvu godinu, što je odlična pogodnost. Također, od nedavno je omogućen rad studentima iz Hrvatske tako da je uz studij moguće pronaći i posao koji će olakšati financijski dio studiranja vani.

Ima još jako puno informacija o studiranju u Nizozemskoj, a sve bitno reći će ti tim IntegralEdu na predavanju 27. veljače u Zagrebu. Za predavanje se potrebno ranije prijaviti, i to putem ove poveznice.

___________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Integral Edukacijski Programi.