Pretraga

Prvo sveučilište objavilo natječaj za upis maturanata, pogledajte koliko je mjesta na svakom studiju

A- A+

Kao što je to bio slučaj i ranijih godina Sveučilište u Dubrovniku prvo je javno sveučilište koje je objavilo natječaj za upis na studijske programe u 2023./24. godini. Dio natječaja su i upisne kvote za svaki od studija, a maturanti već sada znaju i detaljne uvjete upisa na svaki od njih.

Screenshot: YouTube

Sveučilište u Dubrovniku objavilo je natječaj za upise na prijediplomske studije u 2023./24. godini, pa je tako već sada poznato koje je predmete potrebno polagati na maturi za upis pojedinog studija, kao i koliko je mjesta na svakom od njih.

Broj mjesta isti kao prošle godine

Ukupna upisna kvota je 572 mjesta, isto kao i prošle godine. Kvota za redovite studente je 363 mjesta, a za strane državljane je 69 mjesta, a za izvanredne 140.

Najviše novih studenata moći će se upisati na studij nautika, 70, zatim slijedi studij poslovna ekonomija (smjer turizam) s kvotom od 55 mjesta, dok je na studiju mediji i kultura društva 51 mjesto. Studiji s najmanjom kvotom od 20 mjesta su studij pomorske tehnologije i jahta i marina, povijest Jadrana i Mediterana te studij konzervacija-restauracija.

Izdvojeni članak
fakultet političkih znanosti

Dok ih neki napuhavaju, FPZG smanjio upisne kvote: Dekan priča kako im se to, dugoročno, isplatilo

Dodatna provjera samo za jedan studij

Za upis većine studija boduje se samo prosjek ocjena iz srednje škole i postignuće na ispitima mature, a dodatni bodovi u slučaju većine studija mogu se prikupiti temeljem rezultata ostvarenih na državnim natjecanjima. Dodatna provjera na Sveučilištu u Dubrovniku provodit će se jedino za upis studija konzervacija-restauracija (smjerovi: drvo, papir, tekstil, metal, keramika), a uključuje provjeru psihomotornih i spoznajnih vještina, odnosno korištenja alata i materijala različitim metodama, modeliranja te testiranje likovnih percepcija i razgovor.

Inače, u sustavu Postani student ovih je dana postavljena obavijest da će prijave studijskih programa započeti 1. veljače 2023. godine u 9:00 sati. Maturantima su uvjeti upisa već sada važni jer su prijave ispita mature, čije je polaganje uvjet za upis i za koje se polako i pripremaju, već započele 1. prosinca. No, iz Središnjeg prijavnog ureda navode i da će svi podaci o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu (2023./2024.) biti dostupni kandidatima s datumom početka prijava studijskih programa. Podsjetimo, ispite mature koji u većini slučajeva donose najveći broj bodova za upis, maturanti mogu prijavljivati do 15. veljače..

U nastavku možete vidjeti upisne kvote za svaki studij Sveučilišta u Dubrovniku i sve uvjete upisa. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi i upisima na fakultete u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr