Pretraga

Višestruki kemijski olimpijac na vrhu je PMF-ove rang-liste: ‘Prijemni ispiti bi kvalitetnije ispitali znanje iz pojedinih predmeta’

A- A+

Prije desetak dana naši su se mladi kemičari s Međunarodne kemijske olimpijade vratili s broncama oko vrata. Među velikom četvorkom koja se proslavila u Parizu našao se i Mislav Barić, već bivši maturant III. gimnazije, Split. No, svjetski uspjeh nije jedino što je ovom mladiću obilježilo ljeto. Netom prije Olimpijade, Mislav je ‘rasturio’ i ispite državne mature pa se svrstao među 20 najuspješnijih ovogodišnjih maturanata. Sasvim logično, slijedeći svoju ljubav prema kemiji, upisao je istoimeni studij na zagrebačkom PMF-u. Pritom se ondje našao na čelnom mjestu ljestvice upisanih. Upoznajte Mislava, još jednog najmaturanta.

Mislav Barić Foto: Privatna arhiva

Netom nakon što se s 51. Međunarodne kemijske olimpijade s još četvero hrvatskih učenika iz Pariza kući vratio s broncom, Mislava Barića je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo novčanim iznosom od 2.500 kuna te posebnim priznanjem za uspjeh na maturi. Ovaj se mladi Splićanin, naime, našao među 20 najboljih maturanata koji su briljirali na obaveznim predmetima.

Samo jedna greška na Matematici i Kemiji: ‘Jedino sam htio da matura što prije prođe’

Izdvojeni članak

Sjajan uspjeh naših mladih kemičara: Odnijeli četiri bronce na Međunarodnoj olimpijadi

A Mislav je maturu zaista ‘rasturio’. Na čak je dvama ispitima, Kemiji i Matematici, imao samo jednu grešku. Na Engleskom je pak ostvario sjajnih 97%, a na Hrvatskom jeziku tek nešto manje – 89%.

Dobre rezultate mature je, kaže nam Mislav, očekivao, no ipak nije ni slutio da će se naći među 20 najuspješnijih.

Kad smo ga upitali što ga je motiviralo za gotovo stopostotno savladavanje gradiva, ovaj nam mladić jednostavno odgovara. Pritom daje savjet budućim generacijama.

– Iskreno, jedino sam htio da matura prođe što prije. Nije bilo nekih posebnih želja osim petice. Pa ni posebne motivacije. Ako se redovno učilo tijekom četiri godine srednje škole, matura ne bi trebala biti zahtjevna. Također bih savjetovao da se ne brinete puno oko rezultata, oni će se pokazati ako ste uložili potreban trud tijekom srednje škole, ističe Mislav.

Iako je na svim ispitima ostvario odličan rezultat, jedan mu je predmet ipak zadavao male poteškoće.

Kemiju voli od osnovne škole: Proslavio se na državnim natjecanjima i Međunarodnim olimpijadama

Izdvojeni članak

‘Rasturili’ obavezne ispite: Ovo su imena 20 najboljih maturanata koje je nagradilo Ministarstvo

–  Učenje Hrvatskog, posebice gradiva književnosti mi se svelo na pamćenje činjenica, što mi nikad nije išlo. U prilog mi nije išlo ni to što ima mnogo gradiva, ali sam srećom uspio sve savladati, kaže naš sugovornik.

S druge strane, Mislavu su najlakši bili Engleski i Kemija.

Tome je tako jer je, priča nam, Engleski savladao u dosta ranoj dobi pa s njim nikad nije imao problema. Interes za kemiju se u njemu probudio još u osnovnoj školi, a tijekom srednje škole sudjelovao je na državnim natjecanjima, kao i Međunarodnoj te prestižnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi.

– Ljubav prema kemiji rodila se kao spoj moje znatiželje i poticaja nastavnice iz osnovne škole. Ovako dobri rezultati iz Kemije na maturi samo su potvrda mog dugog rada i stečenog znanja, tvrdi ovaj budući student.

Ipak, ovaj najmaturant ima nekoliko zamjerki na maturu iz tog predmeta.

– Mislim da je bilo puno zadataka koji nisu prezahtjevni, ali treba vremena za riješiti ih. Smatram da bi velik broj takvih zadataka trebalo zamijeniti manjim brojem zahtjevnijih kako bi se izlučili oni dobri od lošijih, nešto slično Matematici. Također, primijetio sam nekonzistentnost u imenovanju načina prikazivanja organskih molekula pa bi trebalo poraditi na tome, nabraja Mislav.

Nadovezuje se na prethodno rečeno te se osvrće na još jedan problem strukture ispita izbornih predmeta.

Iako u maturi vidi probleme, ‘rasturio’ ju je pa zauzeo prvo mjesto na rang-listi PMF-a

Izdvojeni članak

Klari Bruni nije bilo ravnoga: Rasturila informatiku i fiziku pa dospjela na vrh liste upisanih na FESB

– Na primjer, nije ista razina znanja iz kemije koju trebaju ljudi na kemiji na PMF-u i na Medicini. A državna matura izbornih predmeta je za sve ista. Utoliko je i preopširna. Zato smatram da bi se trebali uvesti prijemni u kojima će se moći kvalitetno ispitati znanje učenika iz pojedinih predmeta, objašnjava nam.

Bez obzira na navedene manjkavosti, zahvaljujući vlastitom interesu, trudu i kako ističe, podršci nastavnika, Mislav će uskoro sjesti u klupe zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Ondje se, sukladno afinitetima, odlučio za studij kemije.

Unatoč jakoj konkurenciji, ovaj je mladić zauzeo čelno mjesto ljestvice upisanih na taj studijski program.

– S obzirom na to da sam imao direktan upis zbog sudjelovanja na državnom natjecanju iz kemije, očekivao sam visoki rang, ali ne i prvo mjesto. Često mi se dogodi da pogriješim na nekoj gluposti i zbog toga padnem par mjesta dolje. Vrh ljestvice bilo je stoga ugodno iznenađenje, naglašava Mislav.

Za koliko je bodova bio u prednosti pred drugoplasiranim ne zna jer se, iskreno će, ne voli uspoređivati s drugima.

Upisi su sad iza njega, a već i prije početka prve akademske godine siguran je da se u budućnosti želi baviti istraživačkim radom.

– Istraživačkim radom sigurno, ali još se uvijek dvoumim oko grane kemije, potvrđuje Mislav.

Ponovno s odličjem oko vrata

Izdvojeni članak

Praznike proveli pišući najteži test iz kemije: Naši učenici osvojili tri medalje na prestižnoj olimpijadi

Kako se s Međunarodne kemijske olimpijade vratio tek prije desetak dana, nismo propustili priliku upitati ga o dojmovima.

Podsjetimo, naše je boje u Parizu, osim Mislava, branila još jedna učenica splitske III. gimnazije, Barbara Sumić, Luka List, učenik Gimnazije Fran Galović u Koprivnici te Ivor Vavra Plavšić iz V. gimnazije u Zagrebu.

Treba istaknuti da je ista četvorka bila dio uspješne hrvatske petorke koja je u travnju ove godine na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi osvojila tri medalje.

– Pariz je bio nezaboravno iskustvo. Eksperimentalni dio bio je posebno zanimljiv. Radili smo pokuse na francuskom vinu. A najbolji dio mi je bio kada je cijeli laboratorij mirisao po vinu. Stekli smo nova prijateljstva s ljudima iz cijelog svijeta što ću cijeniti najviše od svega, zaključuje Mislav Barić o čijim ćemo uspjesima u budućnosti, izgleda, još pisati.