Pretraga

Prepisivanje kod nas često prolazi nekažnjeno, a susjedi gube pravo studiranja do godinu dana

A- A+

Prepisivanje ili varanje za vrijeme pisanja ispita postalo je sve raširenija pojava, a mnogi studenti u tome ne vide ništa loše. Profesori se svim silama trude smanjiti broj studenata koji učestalo varaju na ispitima, a studenti postaju sve domišljatiji u metodama prepisivanja. Dok nijedan fakultet u Hrvatskoj nema u svom statutu navedene sankcije za spomenute prijestupe, u susjednoj Srbiji prepisivači gube pravo studiranja na tri, šest ili čak 12 mjeseci.

Studenti u Hrvatskoj mogu prepisivati ili varati na ispitima bez da snose ikakve posljedice ili im se eventualno izrekne javna opomena. Međutim, statuti sveučilišta, kao i svih fakulteta u našoj državi, nigdje ne navode točne sankcije za prijestupnike ovog tipa. Sve se svodi na raspoloženje profesora, dok u susjednoj Srbiji za prepisivanje studenti dobivaju dosta oštrije i ozbiljnije kazne, zbog čega vjerojatno dobro promisle prije nego što izvade šalabahter.

Izdvojeni članak

Za plagijatore i prepisivače na fakultetima nema točno određenih sankcija

Studenti sami traže kazne za prepisivače

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek potvrdio je činjenicu da nije sustavno navedena točna kazna za prepisivače te da je uvijek primarno profesor odlučuje što će napraviti u situaciji kada uhvati studenta u varanju.

Brojni studenti sami traže da se pođu pratiti prepisivači, kao i da se odrede striktne kazne za iste. Dosadašnja praksa je da profesori odlučuju hoće li oni koji varaju na ispitima biti prepušteni u ruke Etičkom ili Stegovnom povjerenstvu, no prema Zakošekovim riječima nikad se još nijedan student nije izbacio s fakulteta.

– Mi smo o tome raspravljali na vijeću, no na žalost još nismo donijeli konačnu odluku, da se otvori jedna vrsta studentskog dosjea u kojem bi zabilježavali svako prepisivanje ili plagiranje, izjavio je dekan FPZG-a. Ako ideja o studentskom dosjeu doista zaživi, radit će se razlika među studentima koji učestalo prave prekršaje i onima koji budu po prvi put uhvaćenu i varanju.

Izdvojeni članak

Za prepisivače na maturi sankcije su žestoke


Profesori su krivi za prepisivanje

Predsednik Studentskog parlamenta Vladimir Smuđ, pak, tvrdi da tamo gdje profesori i asistenti pažljivo nadgledaju polaganje ispita, ne može se tako lako prepisivati. Isto mišljenje dijele i brojni srpski studenti koji tvrde da su za masovno prepisivanje poprilično krivi i profesori.

Istočni susjedi su rigorozni po pitanju varanja na ispitima

U Srbiji su sveučilišni profesori dosta oštriji po pitanju kazni za studente koji prepisuju za vrijeme testiranja. Provedeno je istraživanje na Ekonomskom fakultetu, a rezultati su pokazali da 50 posto studenata misli kako je okruženje na sveučilištima nemoralno. Točnije trećina studenata misli da njihove kolege prepisuju na ispitima bar jednom u toku semestra, a svaki deseti student bi prijavio drugoga da vara, prenose Novosti.

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić istaknuo je da je prepisivanje teško iskorijeniti te da poslje svakog ispitnog roka bude suspendirano bar 20-ak studenata. Kazna za prijestupnike ulovljene sa slušalicama ili šalabahterima je zabrana studiranja na tri, šest ili 12 mjeseci.

Dok Hrvati razmišljaju o uvođenju studentskog dosjea, Boričić predlaže da bi svi brucoši na upisu trebali potpisati izjavu kojom će se obvezati da neće varati. – Bila bi to izjava koja ne obavezuje pravno, već moralno. Nešto poput Hipokratove zakletve za liječnike, izjavio je za Novosti.

Prepisivanje kod nas često prolazi nekažnjeno, a susjedi gube pravo studiranja do godinu dana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap