Pretraga

Zadnje ponavljanje pred sutrašnju maturu Matematike: Probajte točno riješiti 5/10 pitanja s prvog roka

A- A+

Na drugom roku mature u srijedu se polaže Matematika. Drugi je to obvezni ispit na drugom roku nakon Engleskog, a pristupnici Matematiku mogu polagati na višoj i osnovnoj razini. Za posljednje ponavljanje prije ispita izdvojili smo deset pitanja s ovogodišnjeg prvog roka, po pet sa svake razine.

matematika

Matematika | foto: srednja.hr

Maturanti na drugom roku mature sutra pišu ispit Matematike. Prema podacima koje smo dobili od NCVVO-a, osnovnu razinu polagat će 2.479 pristupnika, a višu 384. Maturante sljedeći tjedan još čeka obvezni ispit Hrvatskoga, a privremeni rezultati očekuju se 11. rujna. Za prolaz na Matematici, kao i na prvom roku, maturanti moraju točno riješiti 25 posto ispita.

Osnovna razina Matematike piše se 150 minuta bez stanke te se sastoji od 30 zadataka koji mogu donijeti 40 bodova. Od tog su jedan dio zadaci višestrukog izbora, odnosno ‘na zaokruživanje’, a drugi su dio zadaci kratkog odgovora. Na višoj razini, osim takvih zadataka, maturante čekaju i zadaci produženog odgovora. Viša razina piše se 180 minuta te se sastoji od 40 zadataka na kojima se može prikupiti najviše 60 bodova. Svakako nemojte zaboraviti provjeriti je li vaš kalkulator na popisu zabranjenih kalkulatora na maturi.

Mi vam za posljednje ponavljanje donosimo deset pitanja s ovogodišnjeg prvog roka, po pet sa svake razine. Za odgovaranje na ostala pitanja s mature potrebna je samo registracija u sustav kvizovi.srednja.hr. Napomena, na A i B razini pojavljuju se neka ista pitanja, a zašto se to događa, pročitajte ovdje. Dojmove s prvog roka mature više razine pročitajte ovdje, a s osnovne razine ovdje. Ispod slijede pitanja, a potom i odgovori.

B razina

1.

2.

3.

4.

5.

A RAZINA

1.

2.

3.

4.

5.

Za točna rješenja kliknite na ikonu ‘nastavak teksta’.