Pretraga

‘Suze moje prijateljice su rekle sve’: Zadatak s otokom pravio probleme na A razini Matematike

A- A+

Matematika – posljednji je to ispit koji su učenici napisali na prvom ovogodišnjem roku državne mature. Za razliku od Hrvatskog, na ovom su predmetu mogli birati žele li pisati A ili B razinu. Njih gotovo 12 tisuća odabralo je onu višu. Imali su čak tri sata za rješavanje ispita, a mnogi se pristupnici A razine slažu – zadatak s otokom bio im je najteži.

matura matematika

Foto: Unsplash/srednja.hr

Puna tri sata jutros su za rješavanje ispita mature iz Matematike imali učenici koji su odabrali A razinu tog ispita. Zadano im je bilo 40 zadataka kroz koje mogu ostvariti maksimalno 60 bodova. Osim zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora, na višoj razini pojavljuju se i zadaci produženog odgovora.

– Iskreno, ispit je bio težak. Osjećam se ponosno na sebe što sam izašla na ispit A razine iz matematike i dala svoj maksimum koji će, nadam se, biti dovoljan za prolaz, kaže nam Viktorija, učenica Srednje škole Marka Marulića u Slatini inače tehničarka za elektroniku.

Neki su se pripremali mjesecima

Njoj je najteži dio ispita bio posljednji gdje su maturanti morali raspisivati postupak zadatka te skicirati zadano.

– Jedan od zadataka koji mi je stvarao probleme je bio ‘kako glasi jednadžba kružnice kojoj je središte određena točka npr. S(4,-5) i dira x os?’ Označila sam da je točan odgovor pod C, kaže Viktorija.

Rješavala je ranije provedene ispite na A razini i u usporedbi s njima ovogodišnji ispit bio joj je teži od prošlogodišnjeg, kao i ispit probne mature. U njenoj školi nije bilo incidenata, ali neki su zaboravili ponijeti ravnalo na ispit.

– Za ispit sam se pripremala nekoliko mjeseci, još dok je trajala školska godina na satu Matematike i na dodatnim satima rješavali smo zadatke sa državne mature. Nisam išla na dodatne plaćene pripreme jer sam smatrala da mi nisu potrebne, kaže nam Viktorija koja je pisala još i Informatiku, Fiziku, Engleski te Hrvatski, a planira upisati FERIT u Osijeku, smjer automatika.

Izdvojeni članak
matura matematika

Maturanti pisali B razinu Matematike: ‘Nisam se pripremala, tri godine produžne su bile dovoljne’

Zadatak s otocima pravio probleme

Marija iz Gimnazije Travnik kaže nam da joj je ispit protekao ‘neočekivano okej’.

– Tješimo samo sebe da imamo dovoljno za prolaz. Suze moje prijateljice su rekle sve. Najteži mi je definitivno bio drugi dio knjižice, pogotovo zadatak sa otokom, navodi Marija.

Kako nam pojašnjavaju maturanti, u zadatku je stajalo da su na nekom otoku postavljena četiri odašiljača, svaki na udaljenosti 50 km i čine kvadrat. Svaki odašiljač ima radijus dometa od 30 km, a maturanti su morali izračunati koliki dio površine otoka nije pokriven signalom.

Marija smatra da je ispit bio teži i od probne mature te onih provedenih unazad četiri godine.

– Atmosfera je bila prenapeta, mislim da smo htjeli eksplodirati. Pripremala sam se dva mjeseca i ne sva područja i samo Matematiku, previše gradiva i svega jednostavno, smatra Marija.

Izdvojeni članak
gospoda glembajevi, književni vremeplov, u pozadini redakcija srednja.hr

Gospoda Glembajevi na eseju iz Hrvatskog: Pa je li uopće moglo biti nešto jednostavnije?

Trebalo se znati malo teorije i značenja izraza

I Ben iz Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split slaže se da su najteža u ispitu A razine bila četiri posljednja zadatka. Najviše je ‘mozgao’ na istom zadatku kao i Marija, ovom s otokom.

–  Ispit nije bio pretjerano kompliciran, ali se trebalo znati malo teorije i značenja svih izraza, uz to što  se trebalo znat rješavati pomoću formula, navodi Ben koji je od posljednja četiri njemu najteža zadatka ipak riješio dva.

Nije se, ističe, puno pripremao jer je imao drugih obaveza, no smatra i da mu priprema nije bila potrebna. Ben planira upisati strojarstvo na splitskom FESB-u.

Izdvojeni članak
prva stranica ispitne knjižice državne mature iz hrvatskog jezika

Matura iz Hrvatskog bila mi je teža nego što sam mislio: Vidi se da sam prije sto godina završio školu

Nekima je ispit bio poprilično jednostavan

Mada se ovaj ispit tradicionalno smatra težim, popriličan je broj maturanata koji s rješavanjem zadataka, kažu nam, nisu imali puno problema.

– Oduševljena sam nakon ispita, nisam znala što očekivati nakon Fizike, ali čim sam počela rješavati, a rješavala sam prvo posljednje zadatke da imam najveću koncentraciju za najteže zadatke, opustila sam se. Mislim da je prošlo dobro i mogu bez previše brige sada uživati u ljetu, kaže nam Ema, učenica Klasične gimnazije.

I nju smo pitali što joj je bilo najteže.

– Ja mislim da su svi zaboravili ili nikad nisu znali što je mod u statistikama, to smo svi, koliko sam čula nagađali pa sad tko je pogodio, navodi Ema.

Ona, pak, smatra da su ispiti starijih generacija maturanata bili dosta teži te da su nakon 2020. ipak nešto lakši.

– Mislim da su matura 2022. i probna 2023. dosta slične po razini, i to dosta lagane. Srećom, ova je bila dosta slična probnoj, možda ne po zadacima, ali po težini sigurno. Ja planiram studirati matematiku i bilo je dosta toga što trebam nadoknaditi, tako da sam kroz cijelu godinu išla na pripreme i rješavala u nekim pauzama među smjenama, a onda sam nakon završetka škole intenzivno radila svaki dan. Bila sam baš pod stresom jer mi je bitan taj upis, pa sam učila kao nikad. Srećom, zbog svog tog rada sam si mogla priuštiti da se malo opustim zadnjih par dana, otkriva nam Ema.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Maturanti na Hrvatskom trebali sažeti tekst o domaćim zadaćama: ‘Nama Slavoncima se baš izašlo ususret’

Bilo je lakše od starih matura i probne’

Nakon ispita A razine svoje je dojmove s nama podijelila i njena imenjakinja iz Gimnazije Petrinja. Naša druga sugovornica Ema kaže nam da se nakon ispita ‘osjeća 10 kila lakše’.

– Bilo je lakše od starih matura i probne, ali je bilo par stvari kojih nije bilo na probnoj. Najteži je, klasika, bio zadnji zadatak od četiri boda boda, navodi Ema i pojašnjava da je riječ upravo o spomenutom zadatku s otokom.

U njenoj je školi atmosfera bila vedra, dodaje, a njoj je ovo bio najlakši ispit matura koji je rješavala.

– Pripremala sam se sama od drugog mjeseca i tu me iskreno bilo strah jer su svi išli na pripreme. Ali mogu reći da sam riješila bolje od njih, navodi Ema iz Gimnazije Petrinja, koja planira upisati pravo.

Dojmove nakon ispita s nama su podijelili i maturanti koji su pisali B razinu, a možete ih pročitati ovdje.

SUDJELUJTE U NAŠOJ ANKETI:

 

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature Matematike?

 

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.