Pretraga

8 pozitivnih vijesti koje su obilježile kolovoz 2017.

A- A+

Ljeto je pri kraju, počinje nova školska, a uskoro i akademska godina. Jesen i sivilo dana ulazi na mala vrata. No, nije sa suncem i razigranim ljetnim danima odlazilo sve pozitivno. U kolovozu se dogodilo mnogo lijepih stvari koje smo za vas pripremili u obliku 8 pozitivnih vijesti koje su obilježile prošli mjesec.

Ovaj su nas mjesec posebno obradovali veliki uspjesi naših učenika i studenata, od onih koji su najbolje riješili maturu do osvajača medalja na velikim natjecanjima i debatama. Osim toga, jako smo zadovoljni i činjenicom da se mladi sve češće aktivno uključuju u rješavanje stvari koje ih se tiču, primjerice poboljšanja uvjeta za stjecanje stipendija.

Izdvojeni članak

Filipu je tek 18. godina, a već je razvio jedinstven modni brend: Ovakvu odjeću ne proizvodi nitko u Europi

Ima samo 18 godina, a razvio je brend odjeće kakav nema nitko u Europi

Filip Mihalić je 18. godišnji maturant iz Gornjeg Kneginca, koji pohađa Privatnu gimnaziju u Varaždinu, a već u ovoj ranoj dobi je uspio otvoriti vlastitu tvrtku, koja se bavi proizvodnjom vrlo sofisticirane odjeće. Naime, za sada je njegov tvrtka Buryen Clothing d.o.o, jedina u Europi koja legalno prodaje odjeću s nanotehnologijom.

– Nije postojao neki ključni moment u kojem sam dobio ideju, ali oduvijek sam bio sklon biznisu i takvim idejama. No, zainteresirale su me jakne s impregnacijom koje su lako dostupne u malo boljim dućanima. Nakon dulje potrage o samoj tehnologiji, naišao sam na taj pojam “nanotehnologija”. Da pronađem osobu koja to koristi u proizvodnji tekstila bila je prava umjetnost, čak sam i angažirao neke tvrtke koje su mi pomogle u potrazi… Na kraju smo preko ureda za patente u Kini došli do tvrtke s kojom sam odmah stupio u kontakt. Ubrzo sam shvatio da ću ozbiljnu suradnju moći razviti jedino ako sjednem u avion i otiđem do Kine. Tako sam i učinio, i od onda sam s tim proizvođačem u dobrim partnerskim odnosima pa čak i prijateljskim. Moja tvrtka Buryen Clothing d.o.o, jedina je tvrtka u Europi koja legalno prodaje odjeću s nanotehnologijom jer je moja partnerska tvornica i suvlasnica patenta zajedno sa jednim tehnološkim institutom u Shanghaiu, a ja sam potpisao ugovor za zastupništvo takve tehnologije na području cijele Europe, rekao nam je Filip o temi o kojoj više možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Dobitnica Oskara znanja i studentica FER-a osmislila formulu za bolji sustav dodjele stipendija za izvrsnost

Dobitnica Oskara znanja i studentica FER-a osmislila bolju formulu za dodjelu stipendija za izvrsnost

Osvajačica 1. mjesta na međunarodnom natjecanju iz informatike American Computer Science League, trostruka dobitnica Oskara znanja, a trenutno studentica FER-a Kaja Pavlinić osmislila je detaljan prijedlog boljeg sustava bodovanja za dodjelu studentskih stipendija za izvrsnost. Prema njezinom prijedlogu, osim prosjeka i kumulativnog broja ECTS-a koji su se do sada gledali za dobivanje stipendije, još bi se neki, zaista važni parametri uzimali u obzir, primjerice prosjek matičnog fakulteta studenta kao i broj godina studiranja.

Napravila je formulu prema kojoj bi dodjela studentskih stipendija za izvrsnost bila mnogo pravednija jer bi vrednovala sve relevantne parametre, u odnosu na sadašnje selektivno vrednovanje samo određenih. U formulu bi se ubacili podaci koji uključuju: kumulativni broj ECTS-a koje je student u trenutku prijave na stipendiju ostvario, prosjek ocjena studenta, prosjek studenata matičnog fakulteta i broj godina studiranja. Kada bi se ti podaci ubacili u formulu, za svakog bi se studenta dobio određeni koeficijent koji bi ga rangirao na listi kandidata za ostvarivanje prava na stipendiju za izvrsnost. Detaljno obrazloženje prijedloga, kao i formulu te načine njezine primjere možete pregledati u ovom tekstu.

Izdvojeni članak

Dečko iz malog istarskog naselja Rabac diplomirao matematiku na prestižnom Cambridgeu

Nekada najmaturant iz malog istarskog naselja Rabac diplomirao matematiku na prestižnom Cambridgeu

Verner Vlačić je 23-godišnjak iz naselja Rabac koji se od prije mjesec dana može okolo hvalisati titulom master of mathematics budući da je prvog srpnja diplomirao spomenuti predmet na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta – Cambridgeu. Zajedno s drugim našim diplomantom s Cambridgea Domagojem Ćevidom, uskoro odlazi na istraživački institut u Zurich.

– O mogućnosti da bi uopće mogao otići studirati u Cambridge sam počeo razmišljati tijekom drugog i trećeg razreda srednje, nakon što sam saznao da su neke moje kolege s natjecanja otišli tamo ili planiraju otići. Raspitivao sam se kod tih istih kolega koji su mi rekli da nisu svi na Cambridgeu bili matematički olimpijci sa zlatnim medaljama (iako i takvih ne fali) pa sam se malo ohrabrio da nije tako nevjerojatno teško, otkriva Vlačić kako se razvila ideja o odlasku na prestižno sveučilište. Najvećim uspjehom na natjecanjima smatram nastup i pohvalu na Međunarodnoj Matematičkoj Olimpijadi (IMO) 2012. u Argentini. Još sam sudjelovao na Srednjoeuropskoj Matematičkoj Olimpijadi 2011. u Varaždinu te na Međunarodnoj Matematičkom Natjecanju za Studente Sveučilišta 2013. u Bugarskoj, gdje sam osvojio III. nagradu, pričao nam je Verner nakon diplomiranja na Cambridgeu.

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

10 stvari koje smo danas saznali o uvođenju obvezne informatike u osnovne škole

Ministarstvo detaljno objasnilo kako će se uvesti obvezna Informatika u osnovne škole

Od školske godine 2018./2019. uvodi se Informatika kao obvezni predmet u 5. i 6. razrede osnovnih škola. Plan je to ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i njene pomoćnice Lidije Kralj, poznate nastavnice Informatike i čelnice radne skupine za izradu predmetnog kurikuluma baš za taj predmet. Nedavno je održan briefing za novinare na kojem su Divjak i Kralj ponudile odgovore na neka pitanja koja se često postavljaju u javnosti, ali i ponudile uvid u to kako će izgledati uvođenje Informatike kao obveznog predmeta.

Među 10 zanimljivih stvari koje smo saznali na tom briefingu, najzanimljivije su one da je imenovano Povjerenstvo koje će se baviti ispunjavanjem nužnih uvjeta za uvođenjem tog obveznog predmeta, da će se kurikulum Informatike poslati na međunarodnu recenziju. Također, provest će se edukacija nastavnika, a financiranje cijelog projekta bit će odrađeno kroz tri izvora. Više o uvođenju obvezne Informatike u škole pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak
mate rimac

Mate Rimac otvorio 25 radnih mjesta: Provjerite zadovoljavate li uvjete za neko od njih

Mate Rimac otvorio 25 radnih mjesta

Ova vijest prilično dobro samo-objašnjava svoju pozitivnost. Tvrtka Rimac automobili u stalnom je rastu po broju zaposlenih, a prema nekim javno dostupnim podacima jedan je od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj pa bi za potonjih 25 radnih mjesta, interes mogao biti višestruko veći. Ovo je 25 radnih mjesta koje treba popuniti navedena tvrtka:

 • Power Electronics Expert (m/f)
 • Thermal Engineer (m/f)
 • MobileApp Developer (m/f)
 • ME Integrator (m/f)
 • Concept Engineer (m/f)
 • Dyno Room Operater (m/ž)
 • BMS ESW Engineer (m/f)
 • Tehničar za sklapanje baterijskih sustava (m/ž)
 • Tehničar za izradu električnih intalacija i sklapanja komponenti (m/ž)
 • Računovođa (m/ž)
 • Back-End Developer (m/f) @ Greyp
 • Senior Embedded Software Engineer (m/f) @ Greyp
 • Junior Embedded Software Engineer (m/f) @ Greyp
 • Senior Trims Mechanical Engineer (m/f)
 • Senior Powertrain Mechanical Engineer (m/f)
 • System Calibration Specialist (m/f)
 • Vehicle Software Specialist (m/f)
 • Senior CFD Engineer (m/f)
 • Testing Manager (m/f)
 • Senior CAE Engineer (m/f)
 • Senior Body & Closures Mechanical Engineer (m/f)
 • Vehicle Dynamics Engineer (m/f)
 • Motion & Path Planning Engineer (m/f)
 • Machine Learning Research Engineer (m/f)
 • Embedded Software Engineer (ADAS) (m/f)
  Izdvojeni članak

  Jedan od najboljih maturanata u državi upravo je osvojio svjetsko zlato u Geografiji

Jedan od najboljih maturanata u državi osvojio svjetsko zlato u Geografiji

Jedan od najboljih rezultata iz u povijesti državne mature na Geografiji je ove godine ostvario Srećko Kajić, učenik Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, riješivši točno 91 posto ispita. Uz to, imao je 100-postotnu riješenost ispita iz Engleskog. Na nedavno završenoj 14. Svjetskoj geografskoj olimpijadi, Srećko je osvojio zlatnu medalju. To uopće nije čudno s obzirom na to da nam je nedavno otkrio kako je redovno sudjelovao na natjecanjima iz Geografije u srednjoj, od čega je tri puta bio državni prvak.

– Geografija me zanima od malih nogu i počeo sam učiti o zemljama još u ranom djetinjstvu, a kroz školovanje se to znanje upotpunjavalo pa sam postao državni prvak u 2. razredu srednje škole, a ‘titulu’ sam obranio i iduće 2 godine te sam ove godine pozvan na Geografsku olimpijadu koja se odvija u Beogradu idućih dva tjedna, kazao nam je svjetski prvak Geografije Srećko Kajić.

Izdvojeni članak

Veličanstvena petorka: Debatna repka na Svjetskom prvenstvu na Baliju ostvarila dosad najbolji rezultat za Hrvatsku!

Debatna repka na Svjetskom prvenstvu na Baliju ostvarila dosad najbolji rezultat za Hrvatsku

Prvih 11 dana kolovoza, petero učenika zagrebačke II. i V. gimnazije provelo je na Baliju. No, ekipa se nije išla odmarati, već debatiranjem braniti hrvatske boje na Svjetskom prvenstvu u debati (WSDC – World Schools Debating Championship). Na Baliju se ove godine okupilo 50 nacionalnih reprezentacija, a našu repku činili su učenici dvije zagrebačke gimnazije.

Hrvoje Kožić i Maja Roglić jake su debatne snage iz V. gimnazije, dok su se Marija Jarnjak, Igor Fras i Alma Džafić na Bali zaputili iz II. gimnazije. Marija, Igor i Hrvoje su maturanti, dok je Maja završila 2. razred, a Alma 3. Ekipa je na Bali stigla 31.7., dva dana prije početka samog natjecanja, kako bi se prilagodili na tropsku klimu i vremensku razliku. Naša debatna reprezentacija na prvenstvu je ostvarila sjajan uspjeh – osvojili su treće mjesto u English Foreign Language kategoriji, odnosno, u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinski jezik. Osim toga, Marija Jarnjak individualno je 11. u EFL kategoriji, a Hrvoje Kožić 15. Prvi puta u 30 godina Svjetskog prvenstva u debati, hrvatska je reprezentacija tijekom natjecanja prošla u eliminacijske runde i time ostvarila najbolji uspjeh dosad!

Ponos do neba: 9 učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na ovogodišnjim ispitima državne mature

Među učenicima koji su ove godine riješili bez greške neki od ispita državne mature, našli su se i Vinkovčani Iva Didović te Srećko Kajić. Srećko dobio tri petice na maturi, a Iva je na maturi s rezultatom od sto posto riješila Engleski. Među najmaturante generacije 2017. smjestila se i Lea Ming Li koja kaže da su joj upravo dobri profesori iz MIOC-a za maturu pružili najbolje predznanje. Simpatična Miočanka Fiziku je riješila bez ijedne jedine greške i ostvarila 100-postotni rezultat.

Dobre vijesti dobili smo i iz Vukovara, gdje je najmaturant Luka Namačinski riješio jedan ispit sa stopostotnim rezultatom, a to je Engleski jezik. Osim odličnog rezultata, Luka je pružio i zanimljiv prijedlog bolje pripreme za maturu i fakultet. On misli da bi učenike za te dvije stvari najbolje pripremila veća izbornost predmeta u školi. Hana Ivandić, učenica prirodoslovno-matematičkog usmjerenja XV. gimnazije Zagreb titulu je najmaturantice ‘zaradila’ zahvaljujući 100-postotnoj riješenosti više razine Matematike, a koliko je izvrsna dokazuje i činjenica da je zbog samo jedne greškice na Fizici ostala je bez Nagrade Soljačić.

Jedna je pohađala XV., a druga XVI. zagrebačku gimnaziju. Jedna će na Medicinu, a druga na PMF. Katarina voli crtati, dok Ana Marija volontira kada ima slobodnog vremena. Mnogo je još razlika između Katarine Bilić i Ana Marije Bićanić, no u jednom su jednake – bez greške su riješile Fiziku na državnoj maturi, a usput skupile još nekoliko petica.

Mario Zec i Igor Bosanac ne poznaju se, ali su iz iste županije. Igor je sada već bivši učenik Gimnazije Bjelovar, a Mario je maturirao u Gimnaziji Daruvar. Ipak, imaju nešto zajedničko. Obojica su na državnoj maturi polagala šest istih predmeta– više razine Hrvatskog, Matematike i Engleskog, te izborne predmete Kemiju, Biologiju i Fiziku. I iz jednog od najtežih, Fizike, i Mario i Igor postigli su rezultat od 100 posto.

___________________________________________________________________________________________________

Šeraj pozitivu, blokiraj negativu!

 

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.