Pretraga

Zagrepčanka koja posuđuje haljinu maturantici, uspjeh naših učenika na natjecanjima i poklonjeni Golf pozitivne su vijesti travnja

A- A+

Travanj je uz toplo vrijeme donio i pregršt lijepih i pozitivnih vijesti, na koje ćemo vas tekstom koji je pred vama podsjetiti. Između ostalog, prisjećamo se uspjeha naših srednjoškolaca na međunarodnim natjecanjima, kao i uspjeha mladih inovatora iz Samobora u Ženevi. Među pozitivnima su se ovog mjeseca našle i dvije sportske vijesti.

Travanj 2018. obilježilo je deset pozitivnih vijesti. Budući da medijskim prostorom želimo proširiti barem malo pozitive, podsjećamo vas na njih.

Junior iz Prološca napravio potez koji vraća vjeru u hrvatski nogomet

Izdvojeni članak

Kad bi ovo uradio Cristiano Ronaldo? Junior iz Prološca napravio potez koji vraća vjeru u hrvatski nogomet

Bila je sredina travnja, u dvoboju 17. kola 1. Županijske lige Split, u Prološcu su vodećim Mladostašima, gostovali vršnjaci ekipe Jadran iz Tučepa, koja je trenutno četvrtoplasirana. U 20. minuti nogometne utakmice, sudac je dosudio jedanaesterac za Mladost, nakon što je samo on vidio prekršaj golmana Jadrana nad igračem domaće momčadi. Petar Meter, 18-godišnji igrač koji je trebao izvesti jedanaesterac, u tim se trenucima odlučio na neobičan potez – umjesto da loptu uputi prema golu, iz protesta zbog sudačke odluke namjerno ju je napucao daleko od gola gostiju, prema korneru.

– Očigledno je bilo da se radilo o nenamjernoj sudačkoj pogrešci. Iako je rezultat bio 0:0, smatrao sam kako bi bilo lijepo od mene i moje ekipe da ne zabijemo taj jedanaesterac ponajprije zbog toga što sam već par puta i sam bio oštećen i znam kako se igrač koji se zalaže, loše osjeća kad primi takav gol. Na koncu, mi smo ipak niželigaški klubovi koji nogomet igraju iz čiste ljubavi, te ga ne vidimo kao način zarade za život, kazao je Petar nakon utakmice o kojoj više možete pročitati ovdje.

Hrvatski učenici briljirali na međunarodnim natjecanjima

Izdvojeni članak

Genijalac Nikola dokazao je kako tvornička hrana utječe na okus piletine i s međunarodnog natjecanja u Hrvatsku donio srebro

Po prvi puta hrvatski su učenici ove godine sudjelovali na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi. Riječ je o renomiranom natjecanju starijem i od same Međunarodne kemijske olimpijade, a ove se održalo u Minsku u Bjelorusiji. Na 52. Mendeljejevu olimpijadu kvalificirala su se četiri hrvatska učenika, od kojih je najbolji bio Varaždinac Ilija Srpak koji je osvojio srebro. Medalju, i to brončanu, osvojio je i Matko Petrović, učenik XV. gimnazije Zagreb. Na ovom natjecanju sudjelovali su i Janko Čivić iz III. Gimnazije Osijek i Borna Šimić iz Gimnazije “Matija Mesić” Slavonski Brod.

Izvrstan je na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika bio i Nikola Pischiutta, učenik trećeg razreda V. gimnazije Zagreb. Kada je bio još u prvom razredu, Nikola je za zadatak dobio samostalno izraditi znanstveni rad. Odlučio je tako istražiti na koji način domaća i tvornička hrana utječu na razvoj i ponašanje pilića te, u konačnici, na okus njihova mesa. Upravo to istraživanje ovih mu je dana priskrbilo srebrnu medalju na tom prestižnom natjecanju, a priču o Nikoli i njegovu radu možete pročitati ovdje.

Za 18. rođendan juniori zagorskog kluba svome suigraču kupili Golfa dvojku

Početkom travnja lijepa vijest stigla je iz Zagorja. Juniori Nogometnog kluba Mladost iz Zaboka, svome su vrataru Tihomiru Kuljiji za ulazak u punoljetnost darovali neprikosnovenog Golfa dvojku. Naime baš je taj automobil Tihomir dugo imao želju posjedovati, no san mu je bio nedostižan, dok mu kolege zajedno s trenerom nisu priredile veliko iznenađenje.

Kako je izgledalo uručenje poklona, možete pogledati ovdje.

Sveučilište u Zadru dobilo 67 milijuna kuna za izgradnju studentske menze i paviljona

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zadru dobilo 67 milijuna kuna za izgradnju studentske menze i paviljona

Već se sedam godina Sveučilište u Zadru priprema za izgradnju studentske menze i novog paviljona u kojemu će živjeti studenti. Dobre vijesti za njih stižu ovoga mjeseca – s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru“. Sveučilištu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 67.433.433,38 kune, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je dodatnih sedam milijuna kuna.

Budu li svi uvjeti tijekom pripreme, izgradnje i opremanja pravovremeno zadovoljeni, očekuje se da će prvi stanari studentskih paviljona moći useliti u akademskoj godini 2020.-2021, o čemu više možete pročitati na ovom linku.

Četiri izvanredne mlade znanstvenice nagrađene stipendijama od 5.000 eura

I ove su godine kroz L´Oreal-UNESCO Nacionalni program stipendiranja ‘Za žene u znanosti’ četiri mlade hrvatske znanstvenice nagrađene su vrijednim priznanjem za svoj rad i trud.

Pred sam kraj izrade doktorskih disertacija, perspektivne mlade znanstvenice Andrea Bistrović, Antonela Blažeković, Maria Brbić i Martina Požar dobile su stipendije od 5.000 eura za njihove svakodnevne doprinose u stvaranju društva znanja, a kako i same kažu, stipendije im predstavljaju snažan vjetar u leđa i motivaciju za daljnji znanstveni rad. Više o ovoj temi pročitajte na poveznici.

U Zagrebu i Splitu marširalo se za znanost

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Najbolji trenuci Marša za znanost 2018.

U zemljama diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj, u Splitu i Zagrebu, 14. travnja održan je drugi po redu Marš za znanost. Dok je prethodne godine veliki fokus na transparentima i pozornost javnosti izazivao kontroverzni zagrebački rektor Damir Boras, ove godine su se organizatori koncentrirali na sve veću prisutnost pseudočinjenica u javnom prostoru.

Prema procjeni policije zagrebački marš privukao je 1.500 do 1.700 ljudi, dok se u slobodnoj procjeni posjetitelja govorilo od 2.500 do 3.000 ljudi. U Splitu je prisustvovalo 300 ljudi. Naš fotoaparat zabilježio je najbolje trenutke sa zagrebačkog marša, koje možete vidjeti na poveznici.

Na jednom od najvećih sajmova inovacija u svijetu Samoborci osvojili prvo mjesto

Na sajmu inovacija u Ženevi samoborski trojac u sastavu Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz osvojili su prvo mjesto u  kategoriji elektrotehnike i računalstva.  Ovaj uspjeh dolazi samo četiri  mjeseca nakon što su mladi inovatori osvojili srebro na renomiranom međunarodnom Sajmu inovacija u Seoulu.

Obje nagrade priskrbila 3D znanstvena podmornica, koju su projektirali pod mentorstvom Ivana Vlainića. Više detalja o uspjehu Samoboraca u Ženevi donosimo u članku na ovoj poveznici.

Riječki model građanskog odgoja ulazi i u čakovečke škole

Izdvojeni članak

Riječki model Građanskog odgoja širi se na sjever Hrvatske: Po njemu će učiti i čakovečki učenici

Grad Čakovec pridružuje se dvjema županijama i sedam hrvatskih gradova u uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole po tzv. riječkom modelu. Nakon Primorsko goranske i Istarske županije te gradova SiskaPulePazinaRovinjaUmagaPoreča i Opatije, i Čakovec od sljedeće školske godine u više razrede svojih osnovnih škola uvodi Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost.

Riječ je o još jednom od projekata koji u tom gradu za cilj imaju pružiti djeci što bolje uvjete za obrazovanje te stjecanje vještina koje će im koristiti u životu. Opširnije o ovoj temi možete čitati ovdje.

Mlada Zagrepčanka haljinu od 2.000 kuna odlučila posuditi maturantici koja si ju ne može priuštiti

Vrhunac sezone maturalnih zabava u punom je jeku, a nemali broj djevojaka intenzivno razmišlja o tome kako zablistati u toj važnoj noći. No, taj sjaj košta i mnogi roditelji maturantica, iako bi to željeli više od ičega, jednostavno ga svojoj kćeri ne mogu priuštiti. Sara Jahić Zelić odlučila je pomoći upravo jednoj takvoj djevojci.

Na svome Facebook profilu uz fotografije maturalne haljine napisala je kako svoju haljinu posuđuje jednoj maturantici koja si ju nije u mogućnosti posuditi. Kako se na to odlučila, pročitajte na linku.

Članovi NSK dobili 3D printere na korištenje

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu često je odredište brojnih studenata – kako onih koji samo dođu posuditi knjige i literaturu, tako i onih koji ondje pripremaju ispite. No, od ovog travnja u NSK studenti više neće samo po  knjige i na učenje jer je najveća Knjižnica u državi za svoje korisnike osigurala micro:bitove i 3D printere, o čemu više možete čitati ovdje.