Pretraga

Istrijani u škole uvode GOO, Riječani informatiku, a osječki srednjoškolci dobili novu ‘pilu’: Ovo su vijesti koje su nas razveselile u veljači

A- A+

Prije točno godinu dana pokrenuli smo rubriku Pozitivne vijesti, u kojoj vas podsjećamo na sve lijepo i dobro što se tog mjeseca dogodilo, a s ciljem širenja pozitive medijskim prostorom. Veljača je kratka, a ako je vjerovati poslovici i prevrtljiva. Ipak, uspjeli smo pronaći čak osam pozitivnih vijesti koje su ju obilježile.

Grad Rijeka uvodi besplatnu informatiku u škole i to od prvog razreda osnovne. Istarski, pak, đaci dobivaju Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost, a zagrebački srednjoškolci iskoristili su maškare i maskenbal da prikupe novac za žene i djecu koja su bila žrtve obiteljskog nasilja. Evo što nam je još uljepšalo kraj ove zime.

Vjenčali se nakon 11 godina veze, a sjećanje na taj dan sačuvat će fotkama iz škole u kojoj su se upoznali

Izdvojeni članak

Osječani ljubav iz srednjoškolskih klupa okrunili brakom pa se u svadbenoj odjeći vratili tamo gdje je sve počelo

Dvoje Osječana, Matej i Elizabeta, upoznali su se 2006. godine u tamošnjoj Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji. Nakon jedanaest godina veze, svoju su ljubav odlučili okruniti brakom, a da stvar bude još bolja, Matejevi vjenčani kumovi također su par čija je veza započela u istoj školi. Isusovačku gimnaziju u Osijeku pohađala je i mladenkina kuma, a Elizabetin kolega i prijatelj iz razreda Božidar Nađ svećenik je koji ih je vjenčao.

Kako je na neki način upravo škola mjesto koje je obilježilo životne puteve ovih mladih ljudi, ili barem ljubavni aspekt njihova života, uspomenu na dan vjenčanja odlučili su sačuvati upravo fotografijama iz škole u kojoj su se upoznali. Naime, u svečanoj svadbenoj odjeći vratili su se u svoju staru školu i ondje napravili simpatične fotografije koje možete vidjeti na ovoj poveznici.

Istarska županija u škole uvodi Građanski odgoj i obrazovanje

Izdvojeni članak

Još jedna županija u 10 svojih škola od jeseni uvodi Građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost

Prošloga su mjeseca Istarska županija i gradovi osnivači deset istarskih osnovnih škola potpisali su Sporazum o suradnji s Gradom Rijekom oko eksperimentalnog uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja. GOO će se u istarskim školama provoditi kao izvannastavna aktivnost od sljedeće školske godine, a cilj je od učenika stvoriti aktivne i odgovorne građane koji razumiju društvene procese.

U uvođenju GOO-a Istarska županija i gradovi okrenut će se pozitivnim riječkim iskustvima, gdje osnovnoškolci od ove godine u 22 od 24 osnovne škole imaju priliku pohađati GOO kao izvannastavnu aktivnost. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

Osječki srednjoškolci u svom voznom parku dobili novu ‘pilu’, pa se njome pohvalili na društvenim mrežama

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Nitko nema bolju pilu od njih: Osječka škola dobila zanimljivu prinovu u svom voznom parku

Osječka Poljoprivredna i veterinarska škola na svojih 8 hektara zemljišta proizvodi brojna dobra –  povrće, voće, začinsko bilje. Postoji ondje i vinograd, a od njega učenici i njihovi mentori proizvode vino. Tako učenici, kroz praksu i brojne projekte koji se u školi provode najbolje uče o čemu kroz  predavanja slušaju u nastavi.

Od odnedavno im je to učenje još lakše, jer je njihov vozni park dobio nove alate – traktor i priključne strojeve. Sredstva za njihovu kupnju osigurana su kroz projekt Zelena vizija, a kako nove ‘pile’ osječkih srednjoškolaca izgledaju, pogledajte na ovom linku.

Riječki učenici od prvog će razreda imati priliku besplatno pohađati nastavu informatike

Izdvojeni članak

Dok se ostali prepiru oko Judite u lektiri, jedan grad odlučio je krenuti sa svojim reformom obrazovanja

Grad Rijeka odlučio je započeti vlastitu mini obrazovnu reformu, najprije uvođenjem Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti, a potom i uvođenjem besplatne informatike od prvog razreda osnovne škole već od iduće školske godine.

Stručni tim za izradu kurikuluma prema kojemu će se raditi već je oformljen, a isti predviđa fond od 35 školskih sati u školskoj godini, odnosno jedan školski sat tjedno. Ovim potezom Grad planira uključi što više učenika u aktivno korištenje računala, upoznati ih s novim tehnologijama, ali ih naučiti i o opasnostima i izazovima koje te tehnologije donose. Više o samoinicijativnoj reformi Grada Rijeke pročitajte ovdje.

Izabrane najbolje srednjoškolske profesorice iz kemije, fizike i matematike ua 2017. godinu

Izdvojeni članak

Ne smatra se strogom, već korektnom: Upoznajte najbolju srednjoškolsku profesoricu fizike u 2017.

Sedmu godinu zaredom INA je održala natjcanje za NajProfesora/icu. Riječ je o projektu u sklopu kojega studenti imaju priliku nominirati profesora ili profesoricu iz srednje škole koji su u njima potaknuli želju za učenjem i napredovanjem te usadili ljubav prema prirodnim znanostima u područjima matematike, fizike i kemije. Ove su godine na natječaj zaprimljene čak 164 nominacije, a odabrane su tri NajProfesorice.

NajProfesoricom za područje matematike proglašena je Nevenka Antončić iz zagrebačke XV. Gimnazije, za područje fizike priznanje je dobila Marija Radovanović iz Gimnazije M. Mesića iz Slavonskog Broda, a za područje kemije nagrađena je Sonja Gali iz vinkovačke Gimnazije M. Antuna Reljkovića. Nagradu za najinspirativniju nominaciju je primila Ema Šepić, studentica Fakulteta strojarstva u Zagrebu. S NajProfesoricom iz fizike uspjeli smo porazgovarati, a što nam je otkrila o sebi, pročitajte ovdje.

Mladići iz Splita potukli se na ulici, a stvar spasio znanstvenik i profesor FESB-a

Izdvojeni članak

[VIDEO] Omladina se opet tuče u Splitu, ali je teže posljedice ovoga puta spriječio profesor s FESB-a

Krajem siječnja hrvatsku je javnost šokirala scena tučnjave dvaju srednjoškolki iz Splita.

Poznato je kako to nije izolirani slučaj, a u javnost je prošloga mjeseca ‘procurila’ snimka nove tučnjava, ovoga pura mladića, na splitskim ulicama.

Obračun se dogodio na križanju Ulice Domovinskog rata i Zbora narodne garde, a koliko se iz snimke može zaključiti, fitilj je zapalilo oduzimanje prednosti vozaču.

No ono što je pozitivno u svemu tome, jest da su ovoga puta promatrači reagirali – dvojicu mladića svim snagama pokušao je i uspio razdvojiti profesor FESB-a, Ivica Puljak. Kako je to izgledalo, pogledajte ovdje.

Zagrebački srednjoškolci iskoristili maskenbal da pomognu ženama koje su pretrpjele nasilje

Da mladi nisu toliko bezobzirni, ravnodušni i apatični kako se nerijetko naglašava, dokazali su za vrijeme ovogodišnjih poklada učenici Prve gimnazije Zagreb.  Naime, organizirali su zabavu pod maskama na koju su ulaz naplaćivali 10 kuna.

Prikupljena  sredstva od 1.815 kuna donirali su ženama i djeci, korisnicima Skloništa za žene Autonomne ženske kuće Zagreb.

STEM revolucija dolazi i u hrvatske knjižnice

Izdvojeni članak

Jedna od najuspješnijih kampanja dobila nastavak: STEM revolucija dolazi i u hrvatske knjižnice

Pred točno godinu dana Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM pokrenuo je program Croatian Makers, unutar kojeg se provodila kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje škola micro:bitovima. Kampanja je bila i više nego uspješna, a nedavno je dobila i svoj nastavak u kojemu se STEM revolucija planira proširiti i na knjižnice.

Ideja je ove kampanje je da knjižnice dobiju micro:bitove za radionice i posudbu i to: velika knjižnica 15 za radionice i 25 za posudbu, mala knjižnica 10 za radionice i 15 za posudbu, a knjižnice koje su već dobile micro:bitove za radionice i koje nemaju uvjete za radionice po 15 ili 25 micro:bitova (u prosjeku 20). Plan je opremiti 100 knjižnica, pa je tijekom veljače bila otvorena i crowdfunding kampanja kojom je ukupno prikupljeno preko 67 tisuća američkih dolara.