Pretraga

Maturant koji je spasio dijete od utapanja, njegova vršnjakinja koja ide u NASA-u i nastavnica koja govori 35 jezika zvijezde su ožujka

A- A+

Broj trinaest smatra se nesretnim, no u ovom slučaju itekako je sretan. Naime, upravo je toliko pozitivnih vijesti obilježilo ožujak, a kako njih i njihove glavne aktere svakako valja upamtiti, ne te smo vas vijesti odlučili podsjetiti. Profesor fizike koji izvrsno pjeva i to u humanitarne svrhe, maturantica iz Koprivnice koja odlazi u NASA-inu školu, najučiteljica koja je zbog svojih đaka naučila 35 jezika i mladi hrvatski inovatori koji su u konkurenciji za prestižnu nagradu MIT-a samo su neke od pozitivnih vijesti koje su obilježile protekli mjesec.

Početak proljeća, klimatski nije bio ni malo topao. No, zato su nam ga uljepšale i ugrijale nas pojedine lijepe priče i događaji na koje ćemo vas podsjetiti u narednim recima.

Na ovogodišnjoj Smotri LiDraNo predstavilo se gotovo 500 učenika

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Bili smo na otvorenju državne smotre LiDraNo i vidjeli prve nastupe

Na ovogodišnjoj državnoj Smotri LiDraNo, gotovo 500 učenika osnovnih i srednjih škola pokazalo je svu svoju kreativnost kroz dramske izvedbe i nastupe, literarne i novinarske radove te radijske emisije.

Do Primoštena gdje se Smotra održavala, ‘skoknuli’ su i članovi redakcije našega portala, gdje smo porazgovarali s nekima od najkreativnijih hrvatskih učenika i kroz mnoštvo tekstova njihov rad predstavili na portalu srednja.hr. Na samom otvorenju srednjoškolskog dijela Smotre, osim pozdrava domaćina i povjerenika LiDraNa, mogli smo čuti i vidjeli prve učeničke nastupe u području samostalnog scenskog nastupa, a njihove fotografije možete vidjeti u fotogaleriji.

Nastupe smo zabilježili i u video obliku pa tako pojedinačne nastupe možete pregledati ovdje, a skupne na ovoj poveznici.

Profesor fizike razvalio sjajnim nastupom na humanitarnom koncertu

Izdvojeni članak

[VIDEO] Profesor fizike razvalio sjajnim nastupom na humanitarnom koncertu zagrebačkih srednjoškolaca velikog srca

Maturalac nije maturalac ako na njega ne ide cijela ekipa – misle tako učenici Klasične gimnazije u Zagrebu koji su nedavno organizirali humanitarni koncert u Močvari.

Cilj im je bio prikupiti sredstva za pomoć učenicima čiji roditelji nisu u mogućnosti platiti im maturalac u Grčku.

Koncertu su se odazvali brojni učenici, profesori, roditelji i poneki građani željni dobre zabave, pa su tako Klasičari uspjeli prikupiti 8.000 kuna.

Možda najbolji trenutak te večeri bio je genijalan nastup profesora fizike Gorana Božića. Profesor je, naime, uz glazbenu pratnju srednjoškolskog benda Aldelfi otpjevao pjesmu ‘Makedonija’ Dade Topića i oduševio sve prisutne, a kako je to zvučalo, poslušajte ovdje.

Šibenske gimnazijalke zapjevale ispred Europskog parlamenta i oduševile sve prisutne

Izdvojeni članak

[VIDEO] Da se naježiš: Šibenske gimnazijalke zapjevale ispred Europskog parlamenta i oduševile sve prisutne

Šibenska gimnazija Antuna Vrančića jedna je od škola koje sudjeluju u programu ‘Škola ambasador Europskog parlamenta’. Dio učenika te škole krajem ožujka boravio je u Bruxellesu.

Članice školske klape ‘Gimnazijalke’ dio su te grupe učenika, a ispred Europskog parlamenta odlučile su i zapjevati. Svojom su izvedbom izvornih hrvatskih pjesama ‘Dobra večer uzorita’ i ‘Cetinu’ oduševile sve prisutne u Europskom parlamentu.

Učenici su u Bruxelles stigli na zajednički poziv zastupnika Tonina Picule i Ivane Maletić, inače oboje rodom iz Šibenika, a europarlamentarci nisu krili svoje oduševljenje nastupom ‘Gimnazijalki’.

Wasima iz Sirije za samo 6 mjeseci savladao je hrvatski jezik i na njemu danas sluša sve predmete

Prije godinu dana Wasim je u Hrvatsku stigao iz ratom zahvaćene Sirije. Sada pohađa drugi razred u I. gimnaziji, a sve nastavne predmete sluša na hrvatskom jeziku te, istovremeno, svoje prijatelje iz razreda poučava arapskom jeziku.

Planira postati liječnik i nastaviti živjeti u Hrvatskoj, a s ovim nevjerojatnim tinejdžerom učenice I. gimnazije u Zagrebu snimile su kratak i upečatljiv intervju kojeg možete pogledati ovdje.

Općina Cestica svim svojim redovnim studentima podjelila uskrsnice

Izdvojeni članak
stipendije

Nekome je ipak stalo do mladih: Ova općina svim svojim redovnim studentima dijeli uskrsnice

Općina Cestica i ove je godine svim svojim redovnim studentima podijelila jednokratnu novčanu pomoćuskrsnicu od 200 kuna. Iako ne zvuči mnogo, studentima sa skromnijim džeparcem to zna biti izvrstan dodatak mjesečnom budžetu. Uskrsnicu je tako dobilo čak stotinu studenata.

Novčana pomoć studentima je uvijek dobro došla pa smo i ove godine povodom uskršnjih blagdana odlučili studentima dodijeliti uskrsnice jer smo svjesni troškova koje za sobom povlači obrazovanje. Naravno, svjesni smo i važnosti obrazovanja pa Općina kroz niz mjera pomaže predškolsko, osnovnoškolsko i visoko obrazovanje. Samo obrazovani i educirani građani mogu biti nositelji društvenog razvoja, a ja se nadam kako će barem dio tih studenata nastaviti živjeti i raditi na području općine, istaknuo je načelnik Korotaj te dodao kako se razmatra o mogućnosti povećanja stipendija s obzirom na stabilizaciju Proračuna Općine Cestica.

Hrvatski studenti volonteri kući donijeli četiri nagrade iz Španjolske

Izdvojeni članak

Vrijedno priznanje: Hrvatski studenti volonteri kući donijeli četiri nagrade iz Španjolske

Na Godišnjoj generalnoj skupštini Erasmusa koja se prošlog mjeseca održala u Španjolskoj, između ostalog, dodjeljivane su STARawards tj. nagrade najzaslužnijima u mreži u različitim kategorijama. ESN Hrvatska dobila je čak četiri nagrade, vrijedna priznanja za sav trud i rad kojeg ulažu volonteri te Mreže.

Njihovi volonteri kući su donijeli nagradu za prvo mjesto na području najbolje društveno uključive aktivnosti (ESN Rijeka za Human Library) te prvo mjesto za najbolju suradnju s drugom podružnicom (ESN Zagreb i ESN Split). Erasmus studentske mreže Zagreba i Splita osvojile su i treće mjesto za aktivnosti koje potiču, educiraju i pripremaju mlade za tržište rada, konkretno za projekt Employ Your Skills, a ESN Hrvatska isto tako treće mjesto za prepoznavanja te priznavanje volonterstva. Više o ovome pročitajte na poveznici.

‘Nobelova nagrada za podučavanje’ otišla u ruke nastavnice koja je zbog svojih učenika naučila 35 različitih jezika

Izdvojeni članak

‘Nobelova nagrada za podučavanje’ otišla u ruke nastavnice koja je zbog svojih učenika naučila 35 različitih jezika

Global Teacher Prize, godišnja je nagrada neprofitne Varkey fundacije, a često se opisuje kao ‘Nobelova nagrada za podučavanje’. Riječ je o nagradi od milijun dolara, koja se dodjeljuje izuzetnim učiteljima – onima koji su učinili velike doprinose svojoj profesiji.

Ove godine nagrada odlazi u ruke Andrie Zafirakou, nastavnici iz Velike Britanije, koja je zbog svojih učenika, uglavnom izbjeglica, naučila osnove čak 35 različitih jezika.

– Apsolutno sam zaljubljena u ono što radim, ne mogu zamisliti da radim neki drugi posao. Oni su moja dječica, ja sam mama 1.400 učenika, kaže Zafirakou, a više o ovoj fascinantnoj nastavnici i osobi pročitajte ovdje.

Dvojica mladih hrvatskih inovatora nominirana su za jednu od najprestižnijih nagrada koju dodjeljuje MIT

Izdvojeni članak

Dvojica mladih hrvatskih inovatora upravo su nominirana su za jednu od najprestižnijih nagrada koju dodjeljuje MIT

Innovators Under 35 globalna je zajednica mladih inovatora, pionira i promotora socijalne programe koju još od 1999. vodi MIT Technology Review. U tom smislu, dodjeljuju i godišnje nagrade najbriljantnijim umovima Europe koji mijenjaju društvo i posao svojim inovacijama na području biotehnologije i medicine, računalstva i elektronike, interneta, umjetne inteligencije i robotike, telekomunikacija, nanotehnologije, energetike i transporta. Lijepa vijest je da su za tu prestižnu nagradu nominirana i dvojica mladih hrvatskih poduzetnika.

Nominacija je stigla mladom solinskom poduzetniku i studentu splitskog FESB-a, Ivanu Mrvošu, osnivaču i direktoru tvrtke Include, koja razvija inovativna hardverska i softverska rješenja, a poznata je i po proizvodnji pametnih klupa Steora. Nominiran je za nagradu i 20-godišnji Karlovčanin Albert Gajšak. Albert je pak poznat po svojoj ‘uradi sam’ igraćoj konzoli MakerBuino. Riječ je o proizvodu koji se sastoji od elektroničkih komponenta, a koje kupac uz pomoć uputa sam sastavlja i dolazi do finalnog proizvoda – konzole na kojoj je moguće igrati retro igrice poput Tetrisa.

Trogodišnji dječak pao u nabujalu rijeku, a maturant skočio za njim i spasio mu život

Nemili događaj sredinom prosinca odvio se u srpskom gradu Užice. Ispod brane kupališta Plaža  trogodišnji dječak upao je u nabujalu rijeku Đetinju. Maturant tamošnje Ekonomske škole u to je vrijeme vježbao na obližnjim spravama i baš u trenutku kada se spremao kući, začuo je vrisak majke te skočio u rijeku za dječakom. Ognjen Damljanović doplivao je do preplašenog dječaka te ga uspio spasiti i tako postao pravi heroj bez plašta, o čemu možete čitati na ovoj poveznici.

Riječki srednjoškolac najbolji u matematici na glasovitom europskom natjecanju Euromath

Izdvojeni članak

Riječki srednjoškolac najbolji u matematici na glasovitom europskom natjecanju Euromath

Učenik Prve riječke hrvatske gimnazije Joel Aničić, osvojio je prvo mjesto na Euromathu koji se održao od 7. do 11. ožujka u Krakowu u Poljskoj. Učenici su se natjecali u četiri kategorije, a Aničić je osvojio prvo mjesto u kategoriji istraživački projekt s temom ‘The mathematical way of winning at Monopoly’.

Osim Joela Aničića, iz Prve riječke hrvatske gimnazije su na Euromath pozvani kao grupa u kategoriji MATHPresentationCompetition učenici II.d razreda Patrik Aleksić, Patricia Baroš, Natali Marinković, Božena Marković i njihova mentorica profesorica Anita Grgurić s istraživačkim projektom ‘Rubik’s cube’ te učenici III. b razreda Karlo Andlovec i Virna Nilović s istraživačkim projektom „The monty hall paradox’.

Karlu i Virni te Joelu je mentorica bila profesorica Zlatka Miculinić Mance.

Maturantica iz Koprivnice odlazi u Ljetnu NASA-inu školu

Među svega 50 srednjoškolaca iz 20-ak zemalja svijeta, koji će ove godine sudjelovati na Ljetnoj školi NASA-e, bit će i 17-godišnja koprivnička maturantica Tara Knežević.

Naime, ova učenica 4. razreda gimnazije Fran Galović motivacijskim esejom i preporukama ravnatelja te profesorice Hrvatskoga jezika, uspjela se ‘ugurati’ u zbilja odabrano društvo te će u ljeto na dva tjedna otputovati u Houston, u kojem je smješteno i sjedište NASA-e. Više o ovoj temi doznajte u tekstu na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak

Dekan Ekonomskog fakulteta svojom gestom svim studenticama izmamio osmijeh na lice

Dekan Ekonomskog fakulteta svojom gestom svim studenticama izmamio osmijeh na lice

Već treću godinu za redom, popularni profesor matematike te ujedno i dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Branislav Boričić, uspio je na Dan žena svim damama na ovoj ustanovi, izmamiti osmijeh na lice i učiniti da se osjećaju posebno.

Naime, on je s prodekanom Draganom Lončarom, svim studenticama, profesoricama i drugim zaposlenim pripadnicama nježnijeg spola, podijelio po ružu, a kako je to izgledalo pogeldajte ovdje.

U jakoj konkurenciji CARNET-ov projekt svrstan u 12 najboljih u svijetu

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je CARNET-ov pilot projekt ‘e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola’ jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu. Konkurenciju su CARNET-ovom projektu činila 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja.

Riječ je o nagradi koja prepoznaje inovativne načine korištenja novih tehnologija u širenju obrazovnih mogućnosti kroz pružanje pristupa kvalitetnom obrazovanju te omogućavanje cjeloživotnog učenja, a CARNetu je dodijeljena u Parizu. Više o ovoj temi pročitajte na linku.