Pretraga

Bandić, koji je uoči epidemije govorio da peru ruke u lugu, pisao maturantima: ‘Ni jedan virus vam ne može uzeti snove’

A- A+

Posljednji puta kada se Milan Bandić obratio učenicima bio je uoči epidemije koronavirusa. Na pitanje novinara je li Grad odgovoran što u školama nema osnovnih higijenskih potrepština, a učenicima se nalaže da redovito peru ruke, Bandić je odgovorio da je on prao ruke u lugu i pozvao da prijeđemo na lug. Danas se maturantima obratio pismom povodom završetka nastavne godine, poručivši im kako je ovoj generaciji mnogo toga zbog epidemije i potresa uskraćeno, ali da im ni epidemija niti potres ne mogu oduzeti snove.

Učenici Prirodoslovne škole V. Preloga u školu su donijeli lug|fotografija čitetelja

Prema kalendaru donesenom nakon štrajka, maturantima u Zagrebu škola zbog nadoknade završava tjedan dana kasnije no što je bilo planirano, 29. svibnja.

Bandić maturantima: ‘Ako i osjećate da vam je nanesena nepravda, imate na to puno pravo’

Tom prigodom obratio im se Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Izdvojeni članak

Poslušali Bandića i u školu donijeli pepeo za pranje ruku: ‘Postali smo toliko mlađi da ćemo se morati vratiti u osnovnu’

– Drage maturantice, dragi maturanti, došli ste do kraja svog srednjoškolskog obrazovanja i do kraja možda najljepšeg poglavlja u vašem mladenačkom životu. Očekivali ste, siguran sam, drugačiji kraj. Veseliji, svečaniji i raskošniji, odnosno onakav kakav su imale brojne generacije zagrebačkih maturanata prije vas. No, vi ćete, nažalost, ispisati drugačiju povijest. U ovoj školskoj godini, koja je bila opterećena epidemijom COVID-19 i teškim potresom koji je pogodio Grad Zagreb, na vašim je leđima bio najveći teret. Mnogo vam je toga uskraćeno i nitko vam nikada neće nadoknaditi sve ono na što ste imali pravo, a niste uspjeli dobiti. Vjerujem da imate pomiješane emocije i da osjećate kako zadovoljstvo i ponos jer ste usprkos svemu došli do kraja, tako i strepnju i bojazan zbog onoga što je pred vama – obrana završnih ispita i ulazak na tržište rada ili pak državna matura i upisi na fakultet, poručio je maturantima gradonačelnik.

Bandić, koji se učenicima posljednji put obratio prije epidemije i na konstataciju da u školama nema sapuna za pranje ruku odgovorio da bi ruke trebalo prati pepelom, sada maturantima poručuje da im ni virus ni potres ne mogu uništiti snove.

– Nekima od vas ovo je bila i posljednja godina koju su trebali provesti u školskoj klupi. No, ta klupa neočekivano je zamijenjena računalom u vlastitom domu i nastavom u kojoj  je izostao neposredan kontakt s vršnjacima i nastavnicima. Ako i osjećate da vam je nanesena nepravda, imate na to puno pravo. Ova se godina vaše mladosti nikad više neće vratiti. Vi ste generacija koja nije imala svoju Norijadu, generacija koja nije plesala na svojoj maturalnoj večeri i koja se nije mogla u suzama i zagrljaju oprostiti od prijatelja i nastavnika. Vi ste drugačija generacija jer ste preživjeli drugačije i nikad doživljene izazove. Siguran sam da će vas to učiniti jačima i pomoći vam da i u budućnosti budete spremni na nove i nepredvidljive izazove. No, ono što vam niti jedan virus i niti jedan potres ne mogu oduzeti, to su vaši snovi. Neki od vas su posljednjih mjeseci svoje snove stavili na čekanje, ali vjerujem da ih nisu izgubili. Život ima smisao kada slijedimo svoje snove. Vaša mladost skriva u sebi zavidnu snagu i ja sam  siguran da će vam život, koji je pred vama, pružiti još mnogo prilika. Uvjeren sam da ćete jednom ponovno plesati i družiti se sa svojim kolegama. Možda ne ove godine, ali sigurno na nekoj budućoj obljetnici mature.  Siguran sam da ćete i sve one lijepe rezultate, koji su vam bili uskraćeni u ovoj godini, ostvariti u svojoj budućoj profesionalnoj karijeri ili akademskom radu, piše Bandić maturantima.

Pet srednjih škola neće biti obnovljeno do jeseni

Na kraju pisma zaželio im je uspjeh i poručio da se u njima krije nemjerljiva snaga.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb otkrio gdje će od jeseni srednjoškolci kojima su škole uništene u potresu slušati nastavu

– Zbog svega što ste ove godine doživjeli i preživjeli, vi, drage maturantice i maturanti, možete i znate drugačije. U vama se skriva nemjerljiva snaga. Ponesite sa sobom sva znanja, mudrosti i lijepa sjećanja i budite sretni zbog novog početka koji je pred vama. Vjerujem u vas i vaš uspjeh i želim vam od srca svako dobro u svemu onome što vas čeka na vašem profesionalnom i osobnom putu, zaključio je Bandić.
Inače, ovogodišnji maturanti se u školu vraćaju još samo na polaganje mature, a dio njih iz generacije 2020./2021. u svoje se škole od jeseni neće moći vratiti. Čak pet srednjih škola u potresu je oštećeno do tih razmjera da do jeseni neće moći biti obnovljene, pa su srednjoškolci razmješteni u druge škole u Zagrebu. Raspored razmještaja možete vidjeti ovdje.