Pretraga

Lavina se valja: Na provjeru valjanosti idu diplome zaposlenih u Parlamentu BiH

A- A+

Sudbinu zaposlenika Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, kojima će se radi krivotvorine jedne zaposlenice provjeravati vjerodostojnost diploma, doživjet će čini se i zaposleni u Parlamentu BiH. Naime, tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kenan Vehabović, jučer je na Kolegiju Tajništva potencirao pitanje provjere diploma svih djelatnika Parlamenta.

Vehabović je nekadašnji inspektor visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, pa je u skladu s tim i predložio provjeru diploma uposlenih u Parlamentu BiH, izvještava Patrija.

Najprije čistimo ispred svoga praga

Izdvojeni članak

Zbog skandala u Ministarstvu obrazovanja provjeravat će se diplome 90 tisuća ljudi

– Kao tajnik Zajedničkih službi zatražio sam provjeru diploma VSS i SSS. Ja sam prvi na popisu. Mi smo najviše zakonodavno tijelo u BiH i tražim provjeru za sve uposlene u Parlamentu BiH, rekao je Vehabović Patriji, ističući da se ‘prvo u svojoj kući pospremaju stvari.’

Lavinu koja se čini se nezaustavljivo kotrlja, pokrenuo je nedavni istraživački rad novinarke Žurnala Azre Omerović, koja je prokazala da se u 17 dana, uz 0 sati nastave, bez polaganja ispita te po prilici 10.000 kuna, u BiH može steći diploma medicinske škole.

Valja u ovom kontekstu ponoviti da je na takve okolnosti promptno reagirala Hrvatska komora medicinskih sestara, s nakanom da spriječi zapošljavanje nestručnih kadrova, koji su svoje kvalifikacije stekli nelegalnim putem.

U međuvremenu je afera sličnog tipa zakvačila i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj pa je čelništvo iste institucije zatražilo provjeru autentičnosti diploma za oko 90 tisuća osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti.

Izdvojeni članak

0 sati nastave, 17 dana i 10.000 kn potrebno je da, na samo 160 km od Zagreba, steknete diplomu medicinske škole

U BiH su u međuvremenu otkrivene tri nelegalne diplome zaposlenika u kantonalnom MUP-u

Osim teksta u Žurnalu te činjenice da je obavljao dužnost inspektora visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Vehabović je čini se motiv za zahtjev provjere diploma dobio i kroz nedavno otkrivene konkretne slučajeve krivotvorenja.

Naime, trojica dugogodišnjih zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, prokazani su jer su imali nevalidne diplome srednje škole.

– Želim kao legalist da, tamo gdje mogu, iniciram provjere diploma, rekao je Vehabović za Patriju.

Lavina se valja: Na provjeru valjanosti idu diplome zaposlenih u Parlamentu BiH
Share via
Copy link
Powered by Social Snap