Pretraga

Bizarno ili napredno? Moderna tehnologija omogućit će vam da pričate s preminulima

A- A+

Baš kad pomislite da život ne može više oponašati umjetnost nego sada, ostvari se još jedan scenarij iz distopijske serije ‘Black Mirror’. Ovaj put je riječ o komunikaciji s preminulima, baš kao što je bio slučaj u prvoj epizodi druge sezone, pod naslovom ‘Be Right Back’.

Foto: Unsplash

Posljednjih nekoliko mjeseci živimo ne jedan, nego nekoliko scenarija iz serije ‘Black Mirror’, a čini se da ćemo doživjeti još jedan. Prije su Simpsoni bili ti koji su predviđali budućnost i baš kad ste mislili da ne može apsurdnije od toga da netko pogodi da će Trump postati predsjednik SAD-a, dogodi se to da Microsoft odluči omogućiti dopisivanje s preminulima.

Kako piše Business Insider, patent je odobren u prosincu prošle godine, a riječ je o chatu koji bi oponašao preminule osobe. Funkcionirao bi na otprilike isti način kao i onaj u seriji – skupljajući podatke s društvenih mreža i oponašajući tako komunikaciju preminule osobe. Osim što bi se oponašala osobnost, koristile bi se i fotografije i videozapisi za kreiranje dvodimenzionalne i trodimenzionalne osobe.

Izdvojeni članak

‘Black Mirror’ na fakultetu: Kamera svima na ulazu mjeri temperaturu, sustav prepoznaje one koji ne nose maske

Uz razgovore s preminulima, moglo bi se koristiti i za dopisivanje s poznatim ili povijesnim osobama, književnim likovima ili nasumično stvorenim ‘osobama’. Iako trenutno nemaju u planu početi raditi na ovom projektu, patent je odobren i moguće je da će se to jednog dana pokrenuti.

Ako vam nije jasno što bi moglo poći po zlu, pogledajte epizodu u kojoj se ovaj scenarij već jednom dogodio.