Pretraga

Božinović o sukobu oko maski u školama: ‘Donose se odluke koje nemaju nikakvo utemeljenje’

A- A+

Sukobi oko maska u školama proteklih su dana bili vrlo intenzivni. Osim prosvjeda pred školom u Krapinskim Toplicama, stožer Grada Sinja na prijedlog tamošnjeg gradonačelnika ukinuo je maske u školama, no županija koja je osnivač škola, kao ni epidemiolozi, to nisu podržali. Gradonačelnik Sinja pritom je rekao kako se samo poziva na izjave znanstvenika Gordana Lauca, člana vladinog Znanstvenog savjeta, koji tvrdi da su maske u školama besmislene. Pa su novinari na današnjoj konferenciji za medije ministra unutarnjih poslova Božinovića pitali koja je razlika između toga kada političar govori o besmislenosti maski i kada to govori član Vladinog savjeta.

davor božinović

Davor Božinović
Foto: Screenshot YouTube; Nova TV

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ovog je petka održao redovnu konferenciju za medije. Povodom višednevnog prosvjeda roditelja u Krapinskim Toplicama, koji ne želi da njegovo dijete u školi nosi masku, značajan dio konferencije za medije bio je upravo temi djece i mjerama u školama.

– Djecu ne smijemo zbunjivati informacijama zbog svojih ideja, djeca su populacija koju moramo štititi koja moraju imati viziju što mi imamo od njih i o čijem se zdravlju treba brinuti struka. Djeca prihvaćaju jednostavne mjere. Svaki odgovoran roditelj će kad mu je dijete bolesno pomoć potražiti u bolnici infektologa ili kirurga, neće ići pitat ekipu na internet i na mreže čime će liječiti svoje dijete i kako će ga operirat… Nisu djeca naše igračke, oni koji se žele igrat liječnika nek’ si kupe u trgovinama s igračkama lutku i neka se igraju, živu djecu neka prepušta struci. Na pitanje koja bi bila poruka stožera kad su maske u pitanju, odnosno koja je razlika kad su mjere ili maske, primjerice u ovom slučaju kritizira neki političar kojeg se naziva raznoraznim imenima ili član u vladinom znanstvenom savjetu, ne šalje li se time zbunjujuća poruka, rekla je u uvodu konferencije za medije Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Božinović o sukobu oko maski: ‘Donose se odluke koje nemaju nikakvo utemeljenje’

Osim prosvjeda koji već danima traje u Krapinskim toplicama, do sukoba oko maski došlo je i u Sinju. Ondje je naime, gradonačelnik Miro Bulj od gradskog stožera zatražio da se u srednjim i osnovnim školama ukinu maske. Pritom se nije pozvao da epidemiološku situaciju, nego je ustvrdio da su maske ‘upitne svrhovitosti’ jer on sam smatra da učenici ionako ne poštuju mjere pod odmorom. No, županija koja je osnivač škola i epidemiolozi, kao ni ravnatelji sinjskih škola nisu se složili s odlukom o ukidanju maski. Premijer Andrej Plenković sukobe oko maski nazvao je cirkuse pred školama.

No, Bulj tvrdi kako je se samo poziva na izjave znanstvenika Gordana Lauca, člana vladinog Znanstvenog savjeta, koji tvrdi da su maske u školama besmislene. Pa su novinari ministra Davora Božinovića pitali koja je razlika kada o besmislenosti maski govori političar ili član Vladinog savjeta. No, Božinović nije dao konkretan odgovor na to pitanje.

– Stožeri nisu ti koji donose nekakve preporuke onda kad nacionalni stožer donese odluku, a i svi drugi stožeri prijedlog nekakve odluke, to mora biti utemeljeno na struci, a to znači na epidemiološkoj struci. Mi ovdje nikad nismo donijeli odluku da ona nije bila potkrijepljena mišljenjem struke. U ovom slučaju kad govorite o nekim primjerima, vidimo da se donose odluke koje nemaju nikakvo utemeljenje, nisu stvorene pretpostavke, čak i prema uputama koje postoje da bi se donijela takva odluka, zbog toga što se nije konzultiralo struku niti se išlo nekim normalnim redoslijedom. Meni se čini da je i taj jedan lokalni stožer koristio neki argument koji ste i vi ovdje spomenuli, o upitnosti svrhovitosti, a zato onda pozivam i vas i sve koji imaju pitanja te vrste da odgovor na to pitanje potražimo kod struke, a ne kod lokalne politike ili ne znam ni ja gdje, rekao je Božinović.

Izdvojeni članak

Sukob oko maski u školama: Gradski stožer ih ukinuo, iz županije poručuju da se moraju nositi

Maske se mogu ukinuti ako je dobra epidemiološka situacija

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kaže kako je u preporuke za škole uvrštena odredba o maskama da bi što manje učenika završavalo u samoizolaciji, odnosno da se ona ne mora propisivati za čitave razrede.

– Intencija nas epidemiologa koji smo bili konzultirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i imali diskusiju o tome prije početka školske godina, stavljanja odredbi u preporuke da djeca od 5. do 8. razreda i djeca u srednjoj školi trebaju nositi maske ako se ne može osigurati adekvatan razmak je bila da spriječimo situaciju da kada jedan učenik oboli čitav razred ide u samoizolaciju. Kao što smo razgovarali, jako je važno da djeca idu u školu i iz brojnih razloga – iz razloga njihovog akademskog napredovanja, iz psiholoških razloga, iz društvenih razloga, iz brojnih drugih razloga je važno da se škola odvija u školi, a ne od kuće. Smatramo da ta mjera u jednom dijelu doprinosi tome da ne idu sva djeca u samoizolaciju. Ukoliko oboje učenika, dakle onaj koji je obolio i onaj koji je u njegovoj blizini nose masku, onda je vjerojatnost da se virus prenio puno manja, ako kontakt nije bio blizak. Zbog toga smo donijeli takvu odluku jer štitimo to da djeca dolaze u školu, rekao je Capak.

Dodaje kako su epidemiolozi dali mogućnost da se tamo gdje je dobra epidemiološka situacija na lokalnoj razini donese odluka da maske nisu potrebne.

– U ovom slučaju o kojem pričamo je epidemiološka situacija je loša i u značajnom pogoršanju. Dakle, nisu se stvorile epidemiološke pretpostavke da se dopusti da djeca ne nose masku u školi. A da ne kažem da se nisu stvorile ni formalne pretpostavke jer jasno piše da to treba biti uz suglasnost osnivača škola, što u ovom slučaju također nije bilo osigurano. Svatko onaj, bio on političar znanstvenik ili običan čovjek, tko kaže da maska ništa ne štiti i da je treba baciti ja ga pozivam da kad ide na neku operaciju u bolnicu da kaže kirurgu da nad njegovim otvorenim abdomenom ili toraksom ne treba imati masku, kaže Capak.

Izdvojeni članak
OŠ krapinske toplice

Situacija u Krapinskim Toplicama i dalje ne jenjava: Policija objavila da je kaznila antimaskere

Božinović za oduljenje situacije u Krapinskim Toplicama de facto krivi medije

Komentar na pitanje oko toga zašto članovi vladina Savjeta mogu govoriti o besmislenosti maski u školama, a političari ne, imao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Znanost je tu da se svakodnevno propituje. Kada je riječ o Vladinom znanstvenom savjetu, on je utemeljen davno s namjerom da široko osvijetlimo ovaj problem. Dakle, ne samo usko, stručno ili znanstveno, već malo i šire. Stoga smo uzeli i stručnjake različitih profila da možemo sagledati svu cjelinu navedenog zbivanja. I upravo u tom kontekstu neki su analizirali različite elemente, ali kada je riječ o ovom o čemu sada govorimo, dakle o samoj struci, o meritumu stvari, onda vjeru moramo ipak pokloniti liječnicima, doktorima medicine, epidemiolozima, infektolozima, međutim, svi drugi članovi Znanstvenog savjeta su vrlo dobrodošli u svom promišljanju o cjelokupnoj krizi.

Riječ na konferenciji za medije na kraju je ponovno preuzeo Božinović, sve kako bi se ponovno osvrnuo na prosvjed ispred OŠ Krapinske Toplice. Inače, otac koji ne želi da njegovo dijete u školu nosi masku i danas je prosvjedovao pred školom, a njegov sin nije bio na nastavi. Božinović je de facto za oduljene te situacije okrivio medije koji tom prosvjedu i nezadovoljnom ocu daju prostor.

– Imamo i ovaj slučaj u Krapinskim Toplicama, vidim da je bilo dosta upita po medijima i komentara kada govorimo o postupanju policije. Želio bih naglasiti iz svih ovih razloga – policija je postupala potpuno primjereno i siguran sam da je odabrala pravu i ispravnu taktiku postupanja i učinila je sve da diskretnim mjerama spriječi eskalaciju nečega što bi se dogodilo u vidokrugu djece, prvenstveno vodeći se dobrobiti djece. Jer djeca to sve promatraju i tumače na svoj način. Veoma je bitno, i mi ćemo učiniti apsolutno sve i u konačnici postoje takve upute, da se potpuno zaštiti i odvijanje nastave. Policijski službenici na svaku će prijavu reagirati na način da ti ne izazove bili kakvu frustraciju kod djece. Ovo je jedna situacija koja bi, po mom dubokom uvjerenju, već bila iza nas da se od nje ne radi nekakav spektakl. Kad bi svatko dobio prostor i u javnom životu i u medijskom prostoru razmjerno onom čime ga je zaslužio, onda sam siguran da bismo dosta problema od kojima razgovaramo stavili izvan dnevnog red, kazao je Božinović.