Pretraga

Kod škole u Dugom Selu ponovno se dogodio napad u kojemu su sudjelovali maloljetnici

A- A+

Javnost je ranije ovog mjeseca šokirala vijest o teškom slučaju vršnjačkog nasilja ispred Osnovne škole Ivan Benković u Dugom Selu kada je više maloljetnika pretuklo 15-godišnjeg dječaka koji je zadobio teške tjelesne ozlijede. Jučer je, odnosno deset dana nakon ovog incidenta, ispred te škole ponovno zabilježen napad u kojemu su sudjelovali maloljetnici.

policija, policijski automobil

Foto: Unsplash

Nakon što su jučer privedeni maloljetni napadači koji su 8. listopada brutalno pretukli maloljetnog dječaka ispred Osnovne škole Ivan Benković u Dugom Selu, policija je na konferenciji za medije potvrdila kako se upravo jučer ponovio sličan incident.

– Jedna maloljetna osoba u nazočnosti svog roditelja pristupila je u policijsku postaju i ono što je zanimljivo je da su odmah nakon toga pristupile još tri maloljetne osobe sa svojim roditeljima kao sudionici tog događaja. Radi se o učenicima osnovne i srednje škole, ali ne radi se o istim osobama koje su sudjelovale u napadu 8. listopada, rekla je na konferenciji Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u PUZ-u, prenosi 24sata.

Nasilja ima svugdje, ali bitno ga je prepoznati i reagirati

Ravnatelj OŠ Ivan Benković Branko Goleš za 24sata je rekao da ima saznanja o tome što se dogodilo jučer,  ali je isto tako naglasio da taj događaj nije ni blizu onoga što se dogodilo prije deset dana.

– Nasilja ima svugdje i u svakom društvu. Bitno je znati prepoznati nasilje i bitno je reagirati. Dakle ne zatvoriti oči i ne okrenuti glavu nego policiji prijaviti bilo koji oblik nasilja. To je dobar korak da možemo čim prije provesti kriminalističko istraživanje da ne kulminira i ne završi tragično po pitanju mlade osobe, rekla je Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

Izdvojeni članak

Privedeni maloljetnici koji su pretukli 15-godišnjaka u Dugom Selu, prijeti im do tri godine zatvora

U četiri godine pad broja kaznenih djela počinjenih od strane mladih osoba

Na konferenciji je iznijela i statističke podatke o kaznenim djelima koje su počinile mlade osobe do 18 godina.

– Kada govorimo o kaznenim djelima koja su počinile mlade osobe starosti do 18 godina, 2017. zabilježeno je 463 počinjenih kaznenih djela, a 2021. godine 263. Znači u četiri godine je pad broja kaznenih djela počinjenih od strane mladih osoba, poručila je Goatti.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata

policija, policijski automobil
Share via
Copy link
Powered by Social Snap