Pretraga

Mladež HDZ-a brani poteze državnog ureda: Kažu da oni ‘odgovorno zastupaju mlade’

A- A+

Središnji državni ured za demografiju i mlade naknadno je prihvatio komentare na Zakon o savjetu mladih koje su ranije argumentirano odbili. Uz to su i, bez ikakve obavijesti, naknadno iz Ureda mijenjali već objavljeno izvješće o provedenom zakonu. Osim Mreže mladih, na ovakav su postupak oštro reagirale oporbene zastupnice SDP-a te kluba Možemo! – optužuju spomenuti državni ured za krivotvorenje, sve kako bi se išlo na ruku HDZ-u. Očekivano, Mladež HDZ-a, brani postupke Državnog ureda i tvrdi da oni ‘odgovorno zastupaju mlade’.

maksmilijan šimrak, predsjednik mladeži HDZ-a

Maksimilijan Šimrak (prvi s lijeva) predsjednik je Mladeži HDZ-a od kraja 2021. godine
Foto: Mladež HDZ Dubrovačko-neretvanske županije (Facebook stranica)

Mreža mladih Hrvatske (MMH) ovih je dana oštro reagirala na postupak Državnog ureda za demografiju i mlade. Kako smo pisali, taj je Ured 28. veljače objavio  Izvješće o provedenom javnom savjetovanju vezano uz izmjene Zakona o savjetu mladih. Četiri komentara Mladeži HDZ-a u njemu su odbijena, no kada je nacrt zakona upućen tijelima javne uprave, ti komentari postaju prihvaćeni. O tome, navode iz Mreže mladih Hrvatske, nisu obaviješteni članovi radne skupine. Iz MMH-a su upozorili i da na javnom savjetovanju više nije dostupno izvješće objavljeno u veljači, već izmijenjena verzija s prihvaćenim komentarima Mladeži HDZ-a.

Glasovac: ‘Izvješće o savjetovanju koje je priloženo uz zakon je lažirano, krivotvoreno, mijenjano’

O ovom potezu bilo je riječi i u Saboru, govorile su o tome oporbene zastupnice SDP-a i Možemo.

– Izvješće o savjetovanju s javnošću koje je priloženo uz zakon je lažirano, krivotvoreno, mijenjano. Savjetovanje se provodilo od 30. prosinca 2022. do 31. siječnja 2023., a izvješće objavljeno 28. veljače u kojem su svi prijedlozi Mladeži HDZ -a odbijeni, da bi se ono u proljeće izmijenilo i prijedlozi Mladeži HDZ-a prihvatili, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

Oštar istup imala je i njena stranačka kolegica Mirela Ahmetović.

– Nemojmo se čuditi da je čak i ovaj jedan plemeniti zakon, koji je imao plemenitu namjenu, došao na ovako prljav način pred nas petero. Otišao je posljednji Mohikanac. Nemojmo se čuditi. Već dugo trubi ova strana sabornice – ‘pokrali ste sve’. Pokrali ste institucije, pokrali ste nacionalne programe, pokrali ste moral, osuđeni ste da ste pokrali javni novac. Pa tko se još uopće ikakvoj krađi čudi. Umjesto da pričamo i dajemo primjedbe o temama koje zaista muče mlade, a koje čak nisu niti u nacrtu programa za mlade – problem stanovanja, problem manjina, problem studentskog standarda, problem građanskog odgoja, o čemu mi ovdje pričamo? O još jednom u nizu krađi HDZ-a. I tko nas sluša, kolegice i kolege? Ama baš nitko, rekla je Ahmetović u Saboru.

I Ivana Kekin (Možemo!) ustvrdila je da je izvješće promijenjeno kako bi se za Mladež HDZ-a osnovao Nacionalni savjet mladih Hrvatske kao ‘nadtijelo koje bi koordinirao savjetima mladih lokalnih jedinica, davao im preporuke i naputke’.

– Nema politike za mlade, ali ima za Mladež HDZ-a, ustvrdila je Kekin dok je njena kolegica Sandra Benčić kazala da se želi se sve one nezavisne koji su u savjetima mladih staviti pod šapu nacionalnog savjeta u kojem sjedi Mladež HDZ-a, porobiti i taj dio Hrvatske.

Izdvojeni članak
Željka Josić

Potez državnog ureda na meti kritika: Prvo odbili pa ‘iz vedra neba’ prihvatili ideje Mladeži HDZ oko bitnog zakona

Mladež HDZ-a tvrdi: Odgovorno zastupamo mlade

Mladež HDZ-a, očekivano, stala je u svoju i obranu poteza Državnog ureda. Kao i u svojim ranijim priopćenjima tvrde da ‘odgovorno zastupaju mlade’.

– Štetne poruke koje su poslane od strane oporbenih zastupnica jasno sugeriraju kako im u fokusu političkog djelovanja nisu mlade generacije već politizacija svake uspješne mjere. Podsjetili bismo kako smo upravo, kao najsnažnija politička organizacija mladih, odgovorno zastupali mlade te pokretali brojne mjere, uključujući porezno rasterećenje i stambeno zbrinjavanje mladih,  osnaživanje mjere pripravništva, poticanje zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti, koja je bila na rekordnoj visini upravo za vrijeme Vlade predvođene Socijaldemokratskom partijom. Prošli tjedan donesen je i Nacionalni program za mlade do 2025. godine vrijedan gotovo osam milijuna eura koji sadrži dodatak s izdvojenim mjerama za mlade od 2016. godine do danas, što pokazuje koliko su mlade generacije u snažnom fokusu aktualne Vlade, navode iz Mladeži HDZ-a.

Inače, o debelom kašnjenju spomenutog Nacionalnog programa za mlade i svim propustima u njemu, srednja.hr intenzivno je izvještavala kroz seriju tekstova koje možete pronaći na poveznici.

Izdvojeni članak
alen šukurica

Država je instalirala mladog HDZ-ovca za delegata pri UN-u: Bio je, naravno, i studentski predstavnik

HDZ želi savjete mladih na svim razinama

– Mladež Hrvatske demokratske zajednice već se godinama zalaže za unaprjeđenje zakonskog okvira osnivanja i rada Savjeta mladih, što je rezultiralo i transparentnim sudjelovanjem u procesu javnog savjetovanja kroz mjere za koje vjerujemo kako će pridonijeti aktivnom angažmanu mladih generacija. Zalažemo se za lakše osnivanje Savjeta mladih te poticanje njihova rada na svim razinama – od hrvatskih općina, preko gradova i županija, do nacionalne razine, neovisno o političkom opredjeljenju i uvjerenjima. Upravo bi Savjet mladih Republike Hrvatske, spominjan u izjavama oporbenih zastupnica, trebao obuhvaćati sve poruke poslane iz lokalnih savjeta, što će doprinijeti još snažnijoj kvaliteti života, rada i obrazovanja mladih u Hrvatskoj, što nikome ne bi trebalo biti dvojbeno, navode iz Mladeži HDZ-a.

Ističu u priopćenju i da su uvjereni da će ‘izmjene ići na dobrobit mladih u Hrvatskoj’. Smatraju i da će ‘Savjet mladih Republike Hrvatske biti nacionalno predstavničko tijelo mladih koje će činiti mladi iz svih hrvatskih županija i koje će imati i međunarodnu dimenziju’.

– Podsjetili bi na činjenicu na koju upozoravamo od 2021. godine. Tijekom rasprave, oporbena zastupnica Benčić ponovno je naglasila svoju povezanost s udrugom Mrežom mladih Hrvatske, naglasivši kako je ona osnivač te udruge. Napominjemo da je i Mreži mladih prihvaćen niz amandmana u ovoj raspravi, što potvrđuje transparentnost procesa te kako je Nacrt prijedloga Zakona rezultat doprinosa svih mladih generacija, a ne samo pojedinaca, zaključuje Mladež HDZ-a.