Pretraga

Fotogalerija: Hrvatski srednjoškolci obilježavaju ‘Dan kravate’

A- A+

S obzirom da je kravata hrvatski simbol koji je prepoznatljiv u svijetu te pošto je ona i simbol Europe, kao i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti, Academia Cravatica proglasila je 18. listopada Danom kravate. Mnoge su hrvatske srednje škole odlučile obilježiti taj dan, pozvavši svoje učenike da danas, 17. listopada dođu u školu s kravatama oko vrata, obzirom da je sutra subota te se nastava ne održava. Učenici srednje škole ‘Hrvatski kralj Zvonimir’ s Krka čak su za ovu priliku izradili i 20-metarsku kravatu, a ove će se godine ‘Dan kravate’ održati u Rijeci.

Svi znaju da kravata potječe iz Hrvatske te da je prepoznatljiv simbol koji se koristi diljem svijeta. ‘Academia Cravatica’ odlučila je učiniti 18. listopada svjetskim i nacionalnim ‘Danom kravate’. Za tim su se povele i neke hrvatske srednje škole koje su pozvale svoje učenike da danas, 17. listopada dođu u školu s kravatama kako bi obilježili sutrašnji dan, a učenici srednje škole ‘Hrvatski kralj Zvonimir’ s Krka su odlučili obilježiti taj dan izradivši kravatu dugačku 20 metara. ‘Dan kravate’ će se ove godine održati u Rijeci.

Izdvojeni članak

Nitko ne zna koje škole u Hrvatskoj imaju organiziranu vlastitu proizvodnju

‘Kravata oko Arene’

Također, kravata je i simbol Europe, ali i znak temeljnih ljudskih vrijednosti. Svečano obilježavanje ovog dana se provodi od 2008., kada je Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom zastupnika 18. listopada proglasio nacionalnim ‘Danom kravate’.

Odlučeno je da se ‘Dan kravate’ održava baš na taj datum jer je na taj dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija ‘Kravata oko Arene’ u Puli. Tom instalacijom najveće kravate na svijetu simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, ali i poslana poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Taj spektakl je preko raznih televizijskih postaja vidjelo više od milijardu ljudi.

Izdvojeni članak

Popularni nadimci za najučestalija hrvatska imena

Mnoge škole obilježavaju sutrašnji dan

Mnoge hrvatske škole su preko svojih web stranica, a i usmeno pozvale svoje učenike da danas, dan prije ‘Dana kravate’ obzirom da je sutra subota kada se nastava ne održava, dođu u školu s kravatama oko vrata te na taj način obilježe taj dan. To su napravile Gimnazija Pula, Medicinska škola Osijek, Ekonomska škola Pula, Tehnička škola Bjelovar i druge, a učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek će biti povodom ‘Dana kravate’ i nagrađivani.

– Prema tradiciji, svi razredi u kojima svi učenici imaju kravatu dobivaju nagradni dan bez odgovaranja. Unaprijed dogovoreni dan razrednik/ca upisuje u dnevnik, no treba napomenuti da se nagradni dan bez ispitivanja ne odnosi na pisane provjere najavljene vremenikom, stoji u obavijesti na stranici škole.

Izdvojeni članak

I Google obilježava hrvatski Dan neovisnosti

Kravata od 20 metara koju su izradili krčki srednjoškolci

Učenici srednje škole ‘Hrvatski kralj Zvonimir’ s otoka Krka su pak, odlučili na još posebniji način obilježiti ‘Dan kravate’, pa su za tu priliku prije dvije godine izradili primjerak kravate dugačak 20 metara kojim svake godine 18. listopada ukrase svoju školu.

Njihova je neobična kravata sastavljena od različitih komadića platna spojenih u šarenu cjelinu. Svaki njezin komadić predstavlja učenika, a dio cijeli razred, dok cijela kravata predstavlja čitavu školu. Njome su kreativni krčki srednjoškolci željeli istaknuti vrijednost zajedništva u različitosti te na mladenački način od kravate stvoriti maštovit proizvod koji možete pogledati u priloženoj fotogaleriji.