Pretraga

Svjetski je dan kravate: Proslavio se i u školama, jedna je napravila gigantsku kravatu od 6,6 metara

A- A+

Dan kravate u cijeloj se Hrvatskoj obilježava danas, 18. listopada tako da se na spomenike, biste i kipove u gradovima postavljaju kravate, najčešće s hrvatskim motivima. Osnovne i srednje škole diljem Hrvatske također prigodno slave današnji dan na razne načine, od ogromnih kravata na hodnicima ili pročeljima, do radionica pa sve do prave ljudske kravate u jednoj školskoj dvorani. Pogledajte što su neke od škola pripremile povodom ovog svečanog dana.

Svjetski dan kravate 2023. u Hrvatskoj

foto: Facebook

Učenici Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima su na uranak, prije magle, u središtu Vinkovaca, ukrasili hrvatske velikane bana Josipa Šokčevića i Franju Tuđmana tzv. mega kravatom, zaštitnim odijevnim simbolom cijeloga svijeta kojega su lansirali Hrvati. Uz profesorsku podršku Lucije Vuger, Tomislave Komesarović i Stjepana Radića i ove godine, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, prethodila je radionica za učenike Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

– Nakon radionice stavili smo kravate i našim velikanima, banu Šokceviću i prvom hrvatskom predsjedniku kako ni oni ne bi ostali zakinuti. U našoj školi ovaj dan se obilježava devetu godinu tako što kravatu nose i učenici i profesori škole, a škola je prigodno ukrašena, osim tematskim radionicama i našom osam metara dugom kravatom od platna, rekao je ovaj vrijedni tim vinkovačke Ekonomske škole koji iz godine u godinu napravi nešto zanimljivo za Novosti.hr.

Pripreme trajale oko mjesec dana, ali trud se itekako isplatio

Program povodom ovoga dana imali su nastavnici i učenici Srednje strukovne škole također u Vinkovcima. U školskom restoranu postavljena je izložba uz prezentaciju učenica modnih tehničara na temu ‘Implementirana kravata u redizajniranu odjeću’, a prikazuje implementiranu kravatu u redizajniranoj odjeći. Napravljena su tri rabljena predmeta u koja su ukomponirani dijelovi kravata po krojevima, čak po metodama japanskih dizajnera. Pripreme za današnji dan trajale su otprilike mjesec dana, a trud se itekako isplatio.

– U teoretskoj nastavi okupili smo učenice koje rade radionice na temu implementacije kravate i redizajna te crtanja. To su teoretske grupe predmeta, dok se u našoj radionici rade vježbe izrade kravate. Krojači i modni tehničari napravili su kroj, kravate i leptir mašne, izjavila je Ljubica Kolarević, nastavnica u Srednjoj strukovnoj školi koja predaje struku modnim tehničarima i krojačima za Novosti.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Strukovna Vinkovci (@strukovnavinkovci)

Gigantska kravata veličine čak 6,60 metara

U prigodi Svjetskog dana kravate te njegovanja zajedništva, tolerancije i suradnje, na Osnovnoj školi Julija Kemfa još je početkom tjedna izvješena je velika kravata veličine 6,60 metara. Projekt je to u kojem su zajedno sudjelovali Osnovna škola Julija Kempfa i Obrtnička škola Požega. Projekt je osmislila učiteljica Kempfove škole Ivana Jukić Matijević, a podržale su ga koordinatorice ispred Obrtničke škole Požega, Katarina Bajt i Vera Tomić Žager. Osnovna škola Dobriša Cesarić iz Požege također je prigodno proslavila današnji dan.

– Zajedno su tjednima vrijedno radili osnovnoškolci i srednjoškolci. Idejna začetnica ovog projekta je naša učiteljica razredne nastave Ivana Jukić Matijević uz veliku pomoć našeg učitelja likovne kulture Ninoslava Pirovića. Od ideje do realizacije je prošlo jako puno tjedana, a do realizacije ne bi ni došlo da nije naših dragih kolegica s Obrtničke škole Požega koje su koordinatorice, prof. Katarina Bajt i prof. Vera Tomić Žager, rekla je ravnateljica Osnovne škole Julija Kempfa, Kornelija Sabljak predstavljajući projekt.

Velika kravata obješena ispred Obrtnička škola Požega i Osnovna škola Julija Kempfa

foto: Facebook Obrtnička škola Požega

Moda se mijenja, ali vrijednost kravate je sveprisutna

Učenici i djelatnici Osnovne škole Monte Zaro iz Pule oko vrata su zavezali kravate i tako došli u školu. Psihologinja Martina Červar provodila je radionice učenja vezanja kravate s učenicima od 1. do 5. razreda, a neki su učenici već naučili vezati kravatu pa su psihologinji pomagali i podučavali druge učenike. Svijet i moda svakodnevno se mijenjaju, ali vrijednosti koje kravata simbolizira uvijek će biti prisutne među nama.

Međutim, jedna je škola osmislila i zanimljiv način kako potaknuti učenike da obuku kravatu. Naime, svi učenici i učenice Srednje škole Augusta Šenoe u Garešnici koji su u školu došli urešeni pravim kravatama i rupcima, bili su oslobođeni usmenog ispitivanja.

Učenici SŠ August Šenoa Garešnica u kravatama

foto: Facebook SŠ August Šenoa Garešnica

I to se dogodilo – ljudska kravata!

Budući da kravata ima bogatu povijest i razvoj koji uključuje različite kulture i vremenske periode, unatoč svojim korijenima u Hrvatskoj, kravata je postala sveprisutni modni dodatak širom svijeta i simbol stila i elegancije. Upravo to značenje dobro znaju i učenici I. osnovne škole Čakovec koji su napravili ljudsku kravatu u dvorani škole. Zanimljivo!

Učenici 1.a razreda Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar također su obilježili Dan kravate tako što su izradili jednu veliku kravatu koja je izložena u hodniku škole, a Osnovna škola Anž Frankopan iz Kosinja postavila je kreativnu instalaciju kravate na pročelju škole.

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar izradila kravatu u hodniku škole

Foto: Facebook Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Copy link
Powered by Social Snap