Pretraga

GOOD inicijativa: Premijer pokazuje da obrazovanje nije prioritet, nego poluga kontrole i trgovine

A- A+

GOOD inicijativa koja je organizirala prosvjede za kurikularnu reformu, oglasila se povodom najava da će premijer Plenković preuzeti vođenje Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije. Na posljednjem prosvjedu 1. lipnja istaknuta su dva zahtjeva, ostavka Pave Barišića i Dijana Vican, a po medijskim najavama, i potonja će sada biti ispunjena. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Posljednji događaji vezani uz odabir Ekspertne radne skupine (ERS) i Cjelovitu kurikularnu reformu (CKR) opetovano potvrđuju sve kritike o netransparentnosti, manjku političke volje i manipulaciji obrazovnih vlasti koje hrvatska stručna i šira javnost upućuje vise od godine dana, osobito dvama velikim prosvjedima održanima 1. lipnja prošle i ove godine.

Plenković pokazao da mu je pogodovanje bitnije od kvalitete

Najodgovorniji za zaustavljanje provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (Strategije) i CKR kao jedne od mjera je upravo premijer Plenković koji je unatoč svim do sad ukazanim nepravilnostima i greškama koje su učinjene u postupku odabira ERS-a nastavio davati podršku Dijani Vican te je time pokazao da su mu kvaliteta obrazovanja i transparentnost procedura manje bitne od pogodovanja pojedinim interesnim skupinama.

Ipak, kada bi premijer sukladno medijskim najavama smijenio gđu. Vican s čela Povjerenstva time bi pokazao određenu odgovornost prema obrazovnom sustavu i potvrdio da je prepoznao kako je gđa. Vican kočila i ozbiljno ugrozila reformu na što je lipanjskim prosvjedima i upozoren.

Međutim, premijer koji nije stručan za područje obrazovanja na čelu Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) neće moći doprinijeti stručnosti procesa i opravdano je strahovati od novih trgovina i blokada.

Izdvojeni članak

Napokon i to: Ministrica Blaženka Divjak i Dijana Vican imat će prvo javno sučeljavanje

Dosadašnji postupci premijera, koji se deklarativno zalaže za obrazovnu reformu, a svojim političkim odlukama zaustavlja provedbu Strategije i CKR-a te zanemaruje financijsko ulaganje u obrazovanje, ne ostavljaju puno mjesta za optimizam.

Ukoliko je obrazovanje na dobrobit učenika i učenica zaista prioritet ove Vlade, onda se to treba pokazati u odlukama i potezima koji će biti u skladu s demokratskim uzusima i otvorenošću prema javnosti. Do sada premijer nije pokazao da je obrazovanje prioritet, nego poluga kontrole i trgovine.

Poziv ministrici Divjak da objavi dokumentaciju vezanu uz odabir članova ERS-a

GOOD Inicijativa je već prilikom sklapanja trenutno vladajuće koalicije HDZ-a i HNS-a upozorila da ne podržava trgovanje obrazovanjem i budućnošću novih generacija. Iz tog razloga pozivamo ministricu Divjak da javno objavi dokumentaciju vezanu uz odabir članova ERS-a i provedenu analizu. Smatramo da je javni interes u ovom slučaju najvažniji. Ukoliko zaista postoje nepravilnosti o kojima se govori u medijima, onda cjelokupna Hrvatska javnost mora biti upoznata s tim. To je potez koji Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora napraviti kako bi pokazao da zaista namjerava nastaviti s transparentnim i legitimnim radom na Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo Dijane Vican više od 70 dana ne radi ništa: Istekao i dodatni rok za odabir preostalih članova ERS-a

Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije je prvi dokument koji je sustavno strateški pristupio unaprjeđenju obrazovanja. To je usvojena javna politika. Parcijalne mjere kao što je uvođenje Informatike, ozbiljan su odmak od Strategije i CKR-a. Ovakvim postupcima otvara se prostor da svaki novi ministar ili ministrica parcijalno provodi pojedine točke za koje procjeni da su važne ili njemu/njoj zanimljive, a ne držeći se Strategije i sustavnog rada na njezinoj provedbi.