Pretraga

HAZU objavio imena dobitnika: Provjerite je li među dobitnicima Nagrada Akademije i koji vaš profesor

A- A+

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je imena dobitnika Nagrada HAZU-a koje je za postignuća u 2020. godini dodijeliila u devet kategorija. Među nagrađenima se, očekivno, našlo dosta poznatih sveučilišnih profesora, među kojima je i i novoizabrani dekan Agronomskog fakulteta Ivica Kisić.

Zgrada HAZU | screenshot: Google Street View

Objavom imena dobitnika nagrada HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2020., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je u četvrtak svoj dan i 160. obljetnicu svoga osnutka  Dan HAZU slavi se u spomen na 29. travnja 1861. kada je Hrvatski sabor, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, donio odluku o osnutku Akademije.

Za područje društvenih znanosti nagradu dobio je prof. dr. sc. Miroslav Akmadža za knjigu Franjo Kuharić: Kardinal i vlast, koju je objavila kuća Profil knjiga,, dok nagrada  za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagradu odlazi dr. sc. Ivi Piantanidi za izvanredan znanstveni opus od 52 rada objavljena u periodu 2016. – 2020. te za otkriće selektivnog višenamjenskog senzora za DNA, RNA i proteine, objavljeno 2020. u znanstvenom časopisu Chemistry A European Journal.

Novi dekan Agronomije nagrađen za brdo radova

Nagradu za područje prirodnih znanosti dobili su dr. sc. Jadranka Šepić za znanstvena istraživanja o postanku meteoroloških tsunamija, njihovom gibanju u raznim morima te transformaciji u obalnom području, objavljena u 15 članaka u posljednjih 5 godina, i novoizabrani dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Kisić za djelo Antropogena erozija tla (koje je Agronomski fakultet objavio još 2016.) te 28 radova na istu temu, referiranih u bazi znanstvenih podataka Web of Science.

Izdvojeni članak

Lance će staviti najesen: Ovo su novi dekani hrvatskih fakulteta

Za područje medicinskih znanosti nagradu odlazi doc. dr. sc. Vedranu Velagiću za 25 znanstvenih radova iz područja liječenja fibrilacije atrija, koji su objavljeni tijekom posljednjih 5 godina, a nagradu  za područje filoloških znanosti nagradu dobiva dr. sc. Vera Blažević Kerezić za objavljenu knjigu Književnimi radnjami za crkvu i domovinu. O novocrkvenoslavenskome jeziku Parčićeva misala iz 1893., koja je objavljena u izdanju Matice hrvatske.

Rudan nagrada za roman, Ljubičiću za izložbe

Budući da HAZU brine i o umjetnosti jednako kao i o znanosti, dodjeljuju i nagradu za područje književnosti, koju je za 2020. dobila izv. prof. dr. sc. Evelina Rudan za knjigu Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove) , objavljenoj u nakladi Frakture. Nagrada za područje likovnih umjetnosti nagradu odlazi legenadrnom dizajneru Borisu Ljubičiću za seriju izložbi održanih 2017. i 2018. u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Berlinu i Lyonu (20. 11. 2019. do 1. 3. 2020.) te za knjigu Logo protiv kaosa.

Za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagradu je dobila dr. sc. Sanja Majer-Bobetko za knjigu Hrvatska glazbena historiografija od početka 20. stoljeća do 1945. godine, koju je objavilo Hrvatsko muzikološko društvo.

I na kraju, ali nikako manje važno, nagradu za područje tehničkih znanosti dobio je prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar za znanstvenu cjelinu pod nazivom Geofizička i industrijska strujanja fluida i njihov utjecaj na inženjerske konstrukcije i vozila, koja se sastoji od ukupno 30 radova objavljenih u prethodnih 5 godina, i to za 28 znanstvenih članaka u relevantnim međunarodnim časopisima i 2 poglavlja u knjigama.