Pretraga

Imaju li nacionalni ispiti smisla ako se njihov rezultat ne uzima u obzir kod upisa u srednju školu?

A- A+

Ovog su tjedna u fokusu osmaši koji prvi put pišu nacionalne ispite. Iako se početkom školske postojala najava da se razmatra hoće li se nacionalni ispiti ocjenjivati tako da će učenicima ulaziti u prosjek ili da će se gledati kao kriterij za upis u srednju školu, niti jedan od tih scenarija nije se ostvario. Ocjena iz nacionalnih ispita se ne upisuje u e-Dnevnik niti će se gledati kod upisa u srednje škole, već će samo uspjeh učenika biti zabilježen kao bilješka u e-Dnevniku. No, imaju li onda nacionalni ispiti smisla?

Učenik u učionici, papir na kojemu piše nacionalni ispiti

Foto: srednja.hr | Unsplash

Najveća drama među učenicima, ali i roditeljima, dogodila se kada je najavljeno uvođenje nacionalnih ispita. Odnosno, nakon najave da se razmatra hoće li se ti ispiti ocjenjivati pa tako i učenicima utjecati uspjeh na samom kraju osnovnoškolskog obrazovanja i time im potencijalno ugroziti upis u željenu srednju školu. Iz NCVVO-a koji provodi nacionalne ispite objasnili su da se to ipak neće dogoditi, već da nacionalni ispiti služe kako bi se vidjelo realno stanje po pitanju znanja osmaša.

Ovog tjedna fokus je na osmašima koji polažu nacionalne ispite iz osam predmeta

Učenici i njihovi roditelji mogli su odahnuti jer rezultati nacionalnih ispita neće utjecati na zaključnu ocjenu učenika osmih razreda, niti biti kriterij za upis u srednje škole, nego se rezultati s brojem bodova i ekvivalentnim postotkom bilježe u bilješku e-Dnevnika. Tako su ovog tjedna u ponedjeljak osmaši krenuli s pisanjem nacionalnih ispita iz Hrvatskog jezika, Matematike, prvog stranog jezika, Biologije, Fizike, Geografije, Kemije i Povijesti.

– Obrada rezultata nacionalnih ispita bit će do kraja svibnja, a školama će biti proslijeđeni rezultati do kraja nastavne godine. Tako da ćemo do kraja nastavne godine imati kompletne rezultate i za učenike četvrtih razreda, kao i za učenike osmih razreda. Nakon svega slijedi i analiza rezultata nacionalnih ispita na različitim razinama, rekao je Vinko Filipović na pressici uoči početka nacionalnih ispita za osme razrede.

Izdvojeni članak
Željko Stipić i Vinko Filipović

Počeli nacionalni ispiti: Sindikat traži da se učiteljima dodatno plati rad na njihovoj provedbi

Nacionalni ispiti ove se godine neće ocjenjivati

No, pitanje ‘stvarnog’ ocjenjivanja ili barem uzimanja u obzir rezultata pri upisu u srednju školu često se ponavlja tako da ta opcija definitivno još nije ‘off the table’.

– Ako će obrazovna politika u nekim sljedećim godinama odlučiti da nacionalne ispite vrednuje kao jedan od kriterija za upis u srednje škole, mi ćemo ovom godinom i u sljedećim godinama stvoriti te pretpostavke u moguću realizaciju i takvog projekta, poručio je Filipović.

Izdvojeni članak
nacionalni ispiti_učiteljica

I izdavači se bacili u biznis: Pripreme za nacionalne ispite, koji se ne ocjenjuju, nutkaju učiteljima

Pitamo vas: imaju li nacionalni ispiti smisla ako ne ulaze u kriterij pri upisu u srednju školu?

Nacionalni ispiti već su u javnosti dobili nadimak ‘mala matura‘ koja se još prije pokušala uvesti po uzoru na ‘pravu’ maturu u srednjim školama. Jedni smatraju kako nacionalni ispiti nemaju smisla ako se barem na neki način njihov rezultat ne uzima u obzir pri upisu u srednje škole, s obzirom na inflaciju odlikaša zbog čega su neke srednje škole uvele i prijemne ispite.

S druge strane, neki smatraju da su nacionalni ispiti sami po sebi dodatan stres učenicima pa ne bi bilo ‘u redu’ na njih svaljivati još dodatan pritisak uvođenjem nacionalnih ispita kao kriterij za upis u srednje škole. Tako da vas u našoj anketi pitamo za vaše mišljenje – trebaju li se rezultati nacionalnih ispita ipak gledati kao jedan od kriterija za upis u srednju školu?

Trebaju li rezultati nacionalnih ispita biti jedan od kriterija pri upisu u srednje škole?