Pretraga

Sutra kreću nacionalni ispiti za 40 tisuća osmaša: Izdvojili smo pet stvari koje morate znati o tome

A- A+

Od ponedjeljka u svim školama u Hrvatskoj započinju nacionalni ispiti za učenike osmih razreda, njih nešto više od 40 tisuća. To neće biti ispiti čija ocjena ulazi u rubriku e-Dnevnika, niti će biti faktor prilikom upisa u srednje škole. Za njih, prema najavi onih koji ih provode, nije potrebna niti priprema. U ovom tekstu saželi smo pet ključnih stvari koje morate znati o nacionalnim ispitima.

učionica_stolica_nacionalni ispiti

Nacionalni ispiti pišu se u svim osmim razredima u Hrvatskoj i to iz osam predmeta|Ilustracija: Unsplash

Nacionalni ispiti prema definiciji bi trebali biti standardizirani vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa. Ove godine eksperimentalno se provode na učenicima petih i četvrtih razreda u 81 osnovnoj školi u Hrvatskoj, a puna provedba na čitavoj generaciji učenika započinje ovog ponedjeljka. Od sutra će ispite iz osam predmeta pisati svi osmaši u Hrvatskoj, njih preko 40 tisuća. Saželi smo sve najbitnije o tim ispitima kroz pet točaka.

Nacionalni ispiti se pišu od 13. do 31. ožujka

Prvi ispit, onaj iz Hrvatskog jezika na rasporedu je 13. ožujka. Od 9 do 10:30 piše se ispit, a onda od 11 do 12:30 ispit pisanja. S time da treba naglasiti da pripadnici nacionalnih manjina materinske jezike pišu dan kasnije, svi započinju u 9 sati, ali traju različito. U prvom tjednu učenike još očekuje ispit iz stranog jezika (15. ožujka) te ispit iz Matematike (17. ožujka). Drugog tjedna provedbe učenici pišu samo Biologiju (21. ožujka) i Fiziku (23. ožujka). Raspored u posljednjem tjednu provedbe nacionalnih ispita predviđa da se u posljednjem tjednu pišu Geografija (27. ožujka), Kemija (29. ožujka) te Povijest (31. ožujka). Svi ispiti započinju u 9 sati, što možete vidjeti i u tablici ispod.

nacionalni ispiti datumi 2023

 

Ocjene ne ulaze u rubriku e-Dnevnika, posebna priprema za ispite nije potrebna

Nacionalni ispiti ove godine neće biti kriterij za upis u srednje škole. Ocjena iz tih ispita neće ulaziti u rubriku ocjena u e-Dnevniku, dakle neće utjecati na zaključne ocjene. No, postignuće učenika u bodovima bit će evidentirano kao bilješka u e-Dnevniku. Prema najavi Nacionalnog centra za obrazovanje (NCVVO), na nacionalnoj razini ta će postignuća biti vrlo jasno definirana do kojeg postotka bodova je negativna ocjena, od kojeg postotka dalje je ocjena dovoljan, dobar, vrlo dobar i odličan.

Također, naglašeno je to više puta, nikakva posebna priprema za ove ispite nije potrebna. Iz NCVVO-a navode da je cilj nacionalnih ispita dobiti realan prikaz učeničkih postignuća bez dodatnih priprema. Ideja je kroz ove ispite sustavno pratiti obrazovni sustav na svima razinama, od učenika i škole do razine nacionalne obrazovne politike.

Kroz vodič NCVVO-a možete doznati kako je koncipiran ispit

Ipak, budući da su za mnoge ovo prvi ispiti ovakve vrste koje pišu, NCVVO je objavio opsežan vodič za nacionalne ispite. Piše se gradivo od petog do osmog razreda, a za svaki od predmeta vodičem su pokrivene su informacije o cilju ispitivanja, sadržaju ispita, strukturi ispita, a moguće je vidjeti i primjere zadataka. Mi smo izradili i sažete prikaze svakog od tih ispita, a možete ih proučiti na sljedećim poveznicama:

Kako će izgledati sam dan pisanja ispita?

Škole su nedavno dobile i posebne upute za provedbu nacionalnih ispita u kojima su opisana pravila polaganja. Na dan ispita učenici ulaze u učionicu u 8:30 i svoje osobne stvari, uključujući mobitele i sve druge elektroničke uređaje ugašene odlažu na predviđeno mjesto. Sa sobom uzimaju samo kemijsku olovku koja piše plavom ili crnom bojom te ostali dopušteni pribor za pisanje ispita koji se provodi. Nakon što sjednu na mjesto, učitelj će im podijeliti ispitne materijale. Ispitni materijali za svakoga učenika zapakirani su u zasebnoj sigurnosnoj vrećici, u kojoj se nalazi i vrećica za povrat ispitnih materijala u koju je nakon završetka ispita potrebno staviti sve ispitne materijale učenika. Od 8:45 učitelj će čitati upute, dok će ispit započeti točno u devet sati.

– Ako učenik zakasni nakon što su ostali učenici već započeli s rješavanjem, voditelj ispitivanja uručuje učeniku ispitni materijal te ga ukratko i tiho upućuje u način njegove uporabe, nakon čega učenik može krenuti s rješavanjem ispita. Učenici koji kasne više od 15 minuta nakon što su ostali učenici počeli s rješavanjem ne bi trebali pristupiti ispitivanju budući da neće imati dovoljno vremena za rješavanje ispita, navodi se u uputama.

Preporučuje se i da učenici ne napuštaju ispitnu prostoriju, osim ako to nije prijeko potrebno. U tom slučaju dežurni učitelj prati učenika izvan učionice.

Taj dan ne bi trebalo biti dodatnih provjera

Konačno, treba naglasiti kako je dan pisanja nacionalnih ispita zapravo nastavni dan. U uputama NCVVO-a stoji da učenici na dan pisanja nacionalnog ispita trebaju imati najmanje tri nastavna sata uključujući i vrijeme pisanja nacionalnog ispita. Pisanje nacionalnog ispita iz pojedinog predmeta bilježi se kao nastava tog predmeta, npr. na dan ispita iz Hrvatskog bilježit će se da ste imali nastavu iz Hrvatskog, iako to možda u vašem redovnom rasporedu nije tako. Uz to, iz NCVVO-a su više puta istaknuli da na dan pisanja nacionalnog ispita učenici ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere.

Također, u dane pisanja nacionalnih ispita škola ne bi trebala organizirati druge aktivnosti, osobito ako bi izostajali svi učenici razrednog odjela. Izostanak učenika na dan pisanja nacionalnih ispita opravdava se kao i svaki drugi izostanak s nastave, a naknadno pisanje nacionalnog ispita nije moguće.

U nastavku možete pogledati i naš TikTok video na temu nacionalnih ispita.

@srednja_hr Ovo je sve što trebate znati o nacionalnim ispitima! #ispit #test #skola #osnovna #osnovnaskola #nacionalni #nacionalniispiti #srednja #srednjahr #foryoupage #foryou #fyp ♬ School Bus – Mark Alberts