Pretraga

Novska dobiva novi kampus za gaming industriju: Pogledajte kako će izgledati

A- A+

Grad Novska se u zadnjih godinu dana preokrenuo naglavačke. Razlog tomu je projekt „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO – Novska“ kroz koji se planira tu županiju pretvoriti u središte gaming industrije u Hrvatskoj. Dosadašnje edukacije i srednjoškolski program samo su uvod u ono što se tek sprema – u Novskoj se planira izgraditi kampus na kojem će se nalaziti fakultet, učenički i studentski dom, arena za e-sport…

Nakon uspješnog projekta osnivanja poduzetničkog inkubatora PISMO, Razvojna agencija Sisačko-moslovačke županije spremna je za daljnje pothvate. U petak, 31. siječnja 2020. službeno je predstavljen novi projekt „Izgradnja i opremanje kampusa gaming industrije“. Idejno rješenje kampusa su predstavili arhitekt Ivica Plavec s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Zlatko Jelačić iz tvrtke Smart AV.

Izgradnjom ovog kampusa stvorit će se prostor za osnivanje učeničkog i studentskog doma, arene za e-sport, ali i fakulteta. Time bi dosadašnji razvoj Sisačko-moslovačke županije i grada Novske u središnjicu gaming industrije bio zaokružen.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat i njegova zamjenica Ana Mandac. Nakon predstavljanja Kampusa, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Novske Marin Piletić i direktor Razvojne agencije SI-MO-RA Mario Čelan svečano su potpisali Ugovor o suradnji na projektu “Izgradnja i opremanje kampusa gaming industrije”.

Kako izgleda idejni nacrt ovog kampusa možete pogledati u galeriji.

Inače, do sad su se u Novskoj izgradile dvije zgrade za poduzetnički inkubator PISMO, krenula je već treća generacija polaznika na edukacije za programere video igara, a Tehnička škola Sisak od ove godine po prvi put je upisala učenike na smjer Tehničar za razvoj video igara.

Po završetku besplatnih šestomjesečnih gaming edukacija svi sudionici mogu dobiti 155.000 kuna poticaja za pokretanje vlastite start-up tvrtke. Dosad je to iskoristilo čak 20 bivših polaznika koji su svoju tvrtku pokrenuli unutar inkubatora PISMO u Novskoj.

Ovaj projekt pokazao se kao vrlo uspješan te ima potencijala u potpunosti preobraziti Sisačko-moslovačku županiju te je doista pretvoriti u središte gaming industrije u ovom dijelu Europe. Zbog toga se pokretači ovog projekta ne žele zaustaviti samo na tome, već žele podići cijelu priču na višu razinu.