Pretraga

Ministarstvo neće slati inspekciju u školu u kojoj je zbog nasilja intervenirala hitna i policija

A- A+

Nakon slučaja vršnjačkog nasilja u školi u Biogradu, do novog nasilničkog čina u kojem je intervenirala hitna, ali i policija, došlo je u OŠ dr. Mate Demarina u Medulinu. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđuju da su zaprimili prijavu škole i kažu kako nema razloga da se u školu, kojoj je to drugi slučaj nasilja ove godine, šalje inspekcijski nadzor. Zbog ovog su se slučaja sastali istarski župan, gradonačelnik Medulina te ravnateljice škole, na kojoj je samo utvrđen što je škola do sada učinila oko problema nasilja.

Ilustracija: Pexels

Po drugi puta ove godine u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina u Medulinu došlo je do vršnjačkog nasilja. Incident se odvio u utorak u poslijepodnevnim satima, a ozlijeđenom 11-godišnjaku pružena je liječnička pomoć – hitnu i policiju zvala je ravnateljica škole.

Ministarstvo u školu neće slati inspekciju, krizni tim škola nije zatražila

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđuju nam kako su u utorak zaprimili prijavu slučaja vršnjačkog nasilja u školi.

–  U prijavi su opisane poduzete radnje u svrhu zaštite učenika, trenutačno stanje te aktivnosti i mjere koje je škola poduzela. S obzirom na navedeno, za sada nema razloga za pokretanje inspekcijskog nadzora, odgovaraju iz Ministarstva na naš upit.

Podsjetimo, u istoj školi već je jednom ove godine došlo do nasilničkog čina. U veljači se proširio videozapis koji prikazuje mučne scene zlostavljanja jednog od učenika te škole. Nasilnici su ga toliko jako udarali po glavi i tijelu da se našao na podu, a sve se zbilo na školskom igralištu za vrijeme velikog odmora. Učeniku je također bila potrebna pomoć liječnika, a tada je Ministarstvo u školu poslalo tim za psihološke krizne intervencije. Tim u novom slučaju slati ako škola to zatraži.

– Vezano za dolazak tima za psihološke krizne intervencije u školu, naglašavamo kako timovi izlaze temeljem procjene i zamolbe odgojno-obrazovne ustanove te su određeni razlozi poziva i koraci u pozivanju tima temeljem Protokola o pokretanju psiholoških kriznih intervencija u sustavu odgoja i obrazovanja. Timovi za psihološke krizne intervencije izlaze u slučaju neuobičajeno teških ili traumatskih događaja te predstavljaju psihološku prvu pomoć i  preventivni postupak u cilju sprječavanja dugoročnih posljedica kriznog događaja te se pokreću na zahtjev ustanove. Do sada ga škola nije zatražila, kažu nam iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u školi, ozlijeđen 11-godišnjak: ‘Zvali smo hitnu i policiju’

U 2020./21. prijavljeno 176, a prema preliminarnim podacima za prošlu – 129

Ministarstvo smo ovom prilikom pitali i koliko su puta u posljednjih godinu dana u škole zbog vršnjačkog nasilja uputili nadzor. Kažu, ne raspolažu brojem nadzora s obzirom na vrstu prijave. No daju nam podatak o prijavama nasilja putem web obrasca.

– Prikupljanje informacija o pojavnim oblicima nasilja u školama vrši se putem web obrasca za evidenciju o pojedinačnom slučaju nasilja u školama. U školskoj godini 2020./2021. prikupljeno je ukupno 176 obrazaca za evidenciju o nasilju. Napominjemo kako u većini slučajeva nije postojala potreba za inspekcijskim nadzorom s obzirom da je škola postupila po Pravilniku i Protokolu. Podaci za prošlu školsku godinu su još u obradi, trenutno je 129 slučajeva evidentirano putem web obrasca, međutim, škole na različite načine, unatoč postojanju standardiziranog obrasca, prijavljuju slučajeve Ministarstvu pa ih je potrebno sve objediniti, navode iz MZO-a.

Izdvojeni članak

Istrom se proširila snimka mučnog nasilja u školi u Medulinu, evo što se do sada zna o slučaju

Škola je dužna recidiviste slati na procjenu mentalnog i fizičkog zdravlja

Nije rijetkost, a to je bio i slučaj u školi u Medulinu, da nasilnici ponavljaju svoj čin, dakle od ranije je prepoznato njihovo problematično ponašanje. Pa se povlači pitanje učinkovitosti pedagoških mjera koje im se obično izriču u ovakvim ponašanjima. Ministarstvo smo dosta konkretno pitali planira li se zato mijenjati Pravilnik.

– Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera predviđa sljedeće mjere: u osnovnoj školi: opomena, ukor, strogi ukor i preseljenje u drugu školu; u srednjoj školi: opomena, ukor, opomena pred isključenje i isključenje iz srednje škole. Te će mjere i dalje postojati, međutim postoje puno strože mjere koje, svatko iz svoje nadležnosti, u slučaju nasilja izriče policija i Centri za socijalnu skrb, odgovaraju na to pitanje iz Ministarstva.

U nastavku odgovora opisuju nam na koji način, prema pravnim aktima u slučajevima nasilja trebaju postupiti učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji, o čemu smo već detaljno jučer izvijestili, potaknuti slučajem iz Biograda.

– U slučaju ponovljenog nasilnog postupanja učenika školska ustanova dužna je bez odgode, a u suradnji s liječnikom školske medicine i nadležnim centrom za socijalnu skrb, uputiti učenika  koji je počinio nasilje  na postupak procjene rizičnosti ponašanja, mentalnog i fizičkog zdravlja te obiteljskih prilika, zaključuju iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Učenici koji su premlatili vršnjaka u Medulinu dobit će kazne, u školu stiže i krizni tim Ministarstva

Zbog slučaja se sastali predstavnici županije, grada i škole

Kako je i najavljeno, zbog slučaja nasilja u OŠ dr. Mate Demarin sastali su se istarska županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, ravnateljica Škole Emanuela Pinzan Chiavalon, tri stručne suradnice, tajnica Škole i razrednica učenika involviranih u incident, te načelnik Općine Medulin Ivan Kirac sa suradnicima.

– Svi sudionici su najoštrije osudili slučaj vršnjačkog nasilja ustvrdivši da je škola mjesto nulte tolerancije spram svakog oblika nasilja. Ravnateljica Pinzan Chiavalon je izvijestila o jučer poduzetim radnjama neposredno nakon događaja, odnosno kako je o istom promptno obavijestila Istarsku županiju, Općinu Medulin,  PU istarsku, Centar za socijalnu skrb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, te Pravobraniteljicu za djecu. Odmah je pozvana i Hitna pomoć i PU istarska, kao i roditelji djece koji su sudjelovali u događaju. Sva djeca koja su bila involvirana u slučaj su dobro, a s njihovim roditeljima je održan sastanak, priopćeno je iz Istarske županije.

Iz škole su na sastanku iznijeli i što su sve poduzeli u proteklih sedam mjeseci, kada se ondje dogodio prvi slučaj vršnjačkog nasilja.

– Škola se u spomenutom razdoblju aktivno uključila u prevenciju vršnjačkog nasilja, te je temeljem nalaza o provedenom stručno-pedagoškom nadzoru Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) provela niz propisanih mjera pa su tako održane radionice socio-emocionalnog učenja, nenasilnog rješavanja sukoba te trening socijalnih vještina, predavanja na temu nasilja, proveden je individualni rad s učenicima, a održani su i sastanci s roditeljima svih učenica i učenika. Nadalje, Škola je donijela Plan postupanja Škole u slučaju nasilja; te Izvješće o stanju sigurnosti, provođenju preventivnih programa te mjerama poduzetim u cilju zaštite prava učenika u šk. god. 2021./2022. Potom, napravljena je i evaluacija provedenih preventivnih programa, sve sukladno traženju prethodno spomenute AZOO i u cilju sprječavanja vršnjačkog i svih oblika nasilja. Nastavno na sve navedeno, očekuje se uključivanje i povratno mišljenje nadležnih institucija, odnosno Ministarstva, Centra za socijalnu skrb i Pravobraniteljice kako bi se vidjeli daljnji koraci, priopćili su iz Istarske županije.