Pretraga

Ministrica Divjak gostovala u našem podcastu: Odgovarala je na pitanja o maturi, izbornim predmetima i online nastavi

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, gostovala je u našem podcastu. Razgovarali su o državnoj maturi, nastavi na daljinu i svemu ostalom što je trenutno aktualno, a zanima brojne maturante, učenike, nastavnike i roditelje.

Blaženka Divjak u podcastu srednja.hr

Kakav je uopće odnos Ministarstva i Stožera i kako se točno donose odluke bilo je prvo pitanje koje je Marko postavio ministrici Divjak u našem podcastu. Ministrica i Marko pričali su i o stručnosti ljudi iz Stožera, te su objasnili kako za nekoga možemo provjeriti njegove kompetencije i stručnost.

Izdvojeni članak

Fijasko online nastave na fakultetima: Najčešće su ocjene koje joj daje 12.500 osoba – jedinica i dvojka

Kako će nastavnici predavati i u školi fizički i online?

Na Markovo pitanje ministrica je pojasnila kako je točno tekao dogovor oko ponovnog odlaska u školu učenika prvog do četvrtog razreda.

Rekla je i da su upute za odlazak u školu detaljno propisane, pa primjerice djeca ujutro moraju mjeriti temperaturu kad se dignu, a propisano je i kako se ponašaju kada dođu u školu.

– Dosta je to detaljno raspisano, rekla je ministrica što možete poslušati u podcastu.

Pitanje koje nastavnici postavljaju jest kako će održavati nastavu i online i fizički. Ministrica je u našem podcastu objasnila i da su razradili i taj mješoviti model te je sve propisano.

Nacionalni ispiti i licenciranje ravnatelja?

Govorila je i o ocjenjivanu u online nastavi. Marko je komentirao da postoje nastavnici i profesori koji su se bolje pripremili, te on koji su se lošije pripremili. Ista stvar je s ravnateljima, komentirao je te je postavio ministrici pitanje o licenciranju nastavnika i ravnatelja.

Izdvojeni članak

U vrijeme kad nemoguće doći na faks, zagrebački student ispričao nam je kako je diplomski branio online

– Za nastavnika je najvažnije da ima mogućnost usavršavanja, razmjene dobrih ideja i uvjete za rad. Niti jedna  licenca ne može dati da imate motiviranog i osposobljenog nastavnika, rekla je ministrica.

Razgovarali su i o nacionalnim ispitima koji bi ustvari zamijenili trenutne ispite u školi. Sastavljao bih netko sa strane, a svi učenici u državi pisali bi iste zadatke i pitanja na ispitu.

– Nacionalni ispiti bi bili dobri, ali ne kao element ocjenjivanja u razredu, rekla je ministrica i objasnila zašto je način da ocjenu dajete učeniku bez konteksta u kojem on radi problematičan.

– Ja sam za kontekst nacionalnih ispita ako je to instrument osiguravanja kvalitete, rekla je..

Ministrica je Marku rekla i da je trenutno iscrpljena poslom, ali da svaki dan gura. Na Markovo pitanje o njezinoj političkoj aktivaciji nakon mandata, to jest političkom kandidiranju, rekla je da je trenutno okupirana ovom situacijom i samo o tome razmišlja.

O maturi i izbornim predmetima

Pogledam pisma i komentare maturanata koji dolaze, rekla je ministrica.

Izdvojeni članak
NCVVO

Maturantima prvo poslali upitnik, a zatim ga naglo povukli: Iz NCVVO-a objasnili gdje je nestala anketa za učenike

– Imate svakakvih komentara, što je razumljivo. Imate onih koji kažu da matura, ne matura, ovako matura…, komentirala je ministrica i rekla da u 30 godina nije srela nekoga tko je rekao da mu treba težak ispit zbog kvalitete, ili da je srela jako mali broj takvih.

Na pitanje o izbornim predmetima Marko je u nekoliko navrata pokušao dobiti odgovor.

– Radi se o izvanrednoj situaciji. Mi imamo veliku varijablu x koja se zove epidemiološka situacija što znači da moramo uzeti u obzir što je provedivo i napraviti dobar balans između toga i onoga što mora biti provedeno, prvo je rekla ministrica.

Potom je rekla da je prije skoro mjesec dana pisala Rektorskom zboru da bi se dogovorili oko državne mature, međutim sastanak sa svim rektorima nije se održao.

– Sva sveučilišta su rekla državna matura da. Većina je rekla da su im dovoljni obvezni predmeti. Dva ili tri sveučilišta rekli su da bi neki njihovi fakulteti ipak izborne predmete, međutim, nismo dobili odgovor na pitanje ako budu izborni predmeti hoće li biti i prijemni na fakultetima, rekla je ministrica te govorila o tome da ne vidi potrebu i za izbornim predmetima i za prijemnim ispitom.

Izdvojeni članak

Pismo maturantice iz BiH: Kako ćemo pisati državnu i maturirati u svojim školama ako moramo u karantenu na 14 dana?

Upravo zbog nemogućnosti dogovora sa sveučilištima nastaju problemi oko pisanja izbornih predmeta.

– Odluka o izbornima još uvijek se važe, rekla je ministrica.

Jedno rješenje je da idu samo obvezni predmeti, drugi da ide dio izbornih i treći da se pišu svi izborni. Ministrica je rekla da smatra da je nemoguće da se pišu svi izborni predmeti, a u podcastu je govorila i zašto je održavanje izbornih predmeta na maturi toliko problematično iako te ispite piše manje pristupnika nego obvezne predmete.

Marko je s ministricom razgovarao i kako će sve to utjecati na upise na fakultete.

– U ovim okolnostima mislim da bi bilo razborito da fakulteti nemaju prijemne, osim one nužne (primjerice Muzička akademija), rekla je ministrica.

Dodala je da bi prema njenom mišljenju najbolji bio hibridni model mature u kojem bi se uz obvezne pisali samo neki izborni predmeti, no da se to moglo ostvariti da su dobili informacije od sveučilišta.

O drugom polugodištu koje neće biti na maturi i potencijalnim studentima iz BiH

Objasnila je i kako su određivali što je to gradivo drugog polugodišta koje neće biti maturi, te je s markom razgovarala i o problemu studenata iz Bosne i Hercegovine koji žele doći pisati maturu i upisati se na naše fakultete.

– Razgovarali smo i s epidemiolozima i s ministrom Božinovićem te s Nacionalnim centrom kako bismo vidjeli kako oni mogu ući, odraditi ono što trebaju, koja su to mjesta na kojima pišu… Imamo ih u vidu i mislim da je dobra poruka da smo i to uzimali u obzir, rekla je.

Komentirala je i Odluku Ustavnog suda vezanu za HKO-u. Rekla je da joj se čini da se iscrpljuju na temama koje su nepotrebne i koje ih razdvajaju i da se studente dijeli na prvu i drug klasu.

Sve što je ministrica rekla detaljnije možete poslušati u našem podcastu.