Pretraga

Fijasko online nastave na fakultetima: Najčešće su ocjene koje joj daje 12.500 osoba – jedinica i dvojka

A- A+

Baš kao i u školama, online nastava već se sedmi tjedan izvodi i na fakultetima. Za sada je nepoznato hoće li se studenti uopće vraćati na predavanja i ispite, jedino je poznato da od 11. svibnja započinju kliničke, laboratorijske i umjetničke vježbe u manjim grupama. Na portalu srednja.hr proveli smo anketu u kojoj je glasalo preko 12 tisuća čitatelja, a pitali smo vas kakvu biste ocjenu dali online nastavi na faksevima i stanje se pokazalo dosta lošim.

Foto: Samuel Bourke; Unsplash

– Mislim da većina profesora ide linijom manjeg otpora, gomile zadaće na koju stavljaju često i nerealne rokove. Sigurno je i njima ova situacija teška ili u najmanju ruku neobična, ali sigurna sam da postoje bolji načini za učenje od trenutnih. Predavanja se odvijaju tako što profesori stavljaju prezentacije na sustav s popratnim zadatcima, rijetki su oni koji se potrude napraviti nekakvu snimku ili slično tome. Mislim da ovakav način  rada ne može pripremiti dobro za ispite, ali to nije najgore što se događa. Svi mi ćemo jednog dana morati koristiti ovo ‘znanje’ u praksi, tek onda će nastati problemi, rekla nam je prošli tjedan studentica Klara (22) kada smo sa studentima razgovarali o sve izglednijoj mogućnosti provedbe ispita online.

Izdvojeni članak

Studenti reagiraju na sve realniju mogućnost pisanja ispita online: ‘Mislim da je to izvedivo, ali ne idealno rješenje’

I nije usamljena, već smo objavili par pisama nezadovoljnih studenata. A kako smo nedavno pisali, jedna se mama studentice Ekonomskog javila u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, rekavši da se na fakultetu ne provodi kvalitetna online nastava, već profesori studentima samo šalju prezentacije. Osim toga, rekla je i da se na kolokvijima studentima daje premalo vremena za odgovore te da to izgleda kao blic test. Ministrica je na to odgovorila da je ‘očito da se na fakultetima online nastava provodi skromnije’, kao i da slanje prezentacija i zadataka nije dovoljno.

Početkom travnja na portal smo postavili anketu s pitanjem ‘Studenti, koliko ste zadovoljni redovitošću i načinom na koji vaši profesori izvode online nastavu?’

U anketi je do trenutka pisanja ovoga teksta (28. travnja, 13:48h) glasalo ukupno 12.510 čitatelja, a najčešće ocjene koje daju online nastavi na fakultetima su jedinica i dvojka. Konkretnije, 25,49% sudionika online nastavi dalo je ocjenu nedovoljan (izrazito sam nezadovoljan), a njih 25,29% dovoljan (nezadovoljan sam).

‘Nisam ni zadovoljan, niti nezadovoljan’, odnosno da online nastavi na faksu daje trojku, odgovorilo je 23,14% sudionika u anketi. Da je online nastavom zadovoljno kaže 15,70% sudionika ankete, dok je izrazito zadovoljno i daje joj čistu peticu njih 10,52%.

 

Podsjetimo za kraj, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su nam nedavno kako će sveučilištima predložiti da se smanji broj ECTS-a koji su minimalni uvjet, a o toj studentskoj temi više čitajte na linku.