Pretraga

Mislite da vama nije lako kada imate menstruaciju? Pogledajte kako je tek bilo našim bakama

A- A+

Magazin Allure nedavno je objavio video u kojemu je zorno prikazano kako su se u periodu od posljednjih sto godina djevojke i žene nosile s menstruacijom. Ako ste mislile da je imati menstruaciju prava ‘tlaka’ u 21. stoljeću, nakon što pogledate ovaj video zasigurno će vam laknuti što se s njome niste morale nositi tamo negdje krajem Prvog svjetskog rata.

foto: srednja.hr

U razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, u prodaju stižu ulošci izrađeni od posebne vrste pamuka, čija je moć upijanja pet puta jača od one običnog pamuka. Taj se materijal koristio kod zamatanja rana vojnika u ratu, a bio je jeftiniji običnog pamuka. Ipak, većina žena i dalje je koristila krpene uloške izrađene kod kuće.

Najveća revolucija dogodila se ’30-ih

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

U dvadesetim godinama prošlog stoljeća, reklame su tretirale menstruaciju kao sramotu. Prodavačima je dana uputa da higijenske proizvode za žene drže na pultu, kako žene ne bi morale pitati trgovce za njih.

Sve do ’30-ih, menstruacija se u liječničkoj struci tretirala kao onesposobljenost, a ženama se savjetovalo suzdržavanje od fizičke aktivnosti. U tridesetima se najviše toga mijenja, a uložak je na mjestu držao posebno dizajnirani remen. Već smo pisali i kako je tih godina dr. Earle Haas dizajnirao prvi tampon s aplikatorom sačinjenim od kartona.

Svoj patent 1933. prodao je osnivačici tvrtke Tampax, koja je prvi tampon izradila uz pomoć šivaćeg stroja. Iako je popularna tek posljednjih godina, ’37. je nastala i menstrualna čašica. Kompanija se nije dugo održala na životu jer je došlo do nestašice gume.

’69. potvrđeno da ne postoji medicinski razlog za apstinenciju od seksa tijekom menstruacije

Izdvojeni članak

Deset krvavo dobrih činjenica koje niste znali o tamponima

U narednom desetljeću koristile su se i spužvice nalik na današnje za nanošenje šminke (beautyblender), a tinejdžerice su na uloške stavljale puder. U ’50-ima su se pojavili i tamponi bez aplikatora, s lubrikantom za lakše umetanje, a ulošci su i dalje bili fiksirani remenjem. Desetljeće kasnije procvjetala je prodaja jednokratnih uložaka, a 1969. liječnici su potvrdili da ne postoji medicinski razlog za apstinenciju od seksa tijekom menstruacije.

Tek u sedamdesetima pojavili su se ulošci s ljepljivom podlogom, a film Carrie (1976.) prvi je film koji menstrualnu krv prikazuje realno. U kasnijim godinama na tržište stižu tamponi s velikom moći upijanja, otkriven je i sindrom toksičnog šoka. Što se sve dogodilo u posljednjih nekoliko godina otkrijte u zanimljivom videu u nastavku.

Spomenimo ovom prilikom kako je portal srednja.hr pokrenuo je inicijativu da se svim studenticama i učenicama u Hrvatskoj omoguće besplatni ulošci i tamponi. Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike kazalo nam je kako će ju razmotriti. Nismo tada ni zamišljali da će se nedugo nakon pokretanja inicijative u Europskom parlamentu usvojiti Izvješće koje izdaje preporuku svim zemljama članicama da se PDV na higijenske potrepštine poput uložaka i tampona ukine ili eventualno svede na 5%.