Pretraga

Mladi pokrenuli neobičnu akciju, osječke škole i ulice promijenile naziv: ‘Prođite ponosno kraj njih’

A- A+

Proteklog ponedjeljka obilježen je Međunarodni dan žena. To je bio povod aktivističkoj inicijativi Mladforma, koja okuplja mlade Osječane, da pokrenu neobičnu akciju. Primijetili su kako uvjerljiva većina ulica i škola u njihovu gradu nosi imena muškaraca pa su neke od njih odlučili preimenovati na nekoliko dana, postavivši im privremene ploče s imenima utjecajnih žena.

Mladforma, neformalna aktivistička inicijativa koja okuplja mlade Osječane održala je na Međunarodni dan žena zanimljivu akciju pod nazivom ‘Ženskom stranom ulice’. Akcija uključuje simboličko postavljanje novih ploča na tri ulice i tri škole, s imenima žena koje su ostavile svoj snažan filantropski, solidaran i aktivistički doprinos gradu Osijeku.

Uvjerljiva većina škola i ulica nosi imena muškaraca

– Članovi Mladforme su tijekom godine mapirali ulice grada koje nose nazive istaknutih žena, no njihov broj je znatno manji – tek nekoliko ulica u Osijeku možemo osloviti ženskim imenom. Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo šest nosi imena žena. Tako su tri utjecajne i inspirativne žene u ponedjeljak privremeno dobile svoje ulice: Adela Deszaty, Josipa Glembay i Matilda Hengl, poručili su iz inicijative mladih.

Slično su uočili i kada su u pitanju osječke osnovne škole.

– Što se tiče osnovnih škola u Osijeku, premda su statistički nešto bolje, odražavaju sličan omjer – 12 muškaraca i 2 žene, što je posebno problematično s obzirom na to da udio muškaraca i žena zaposlenih u prosvjeti svjedoči upravo suprotnim omjerima. Inicijativa je u suradnji s tri osječke škole, koje ujedno provode i izvannastavnu aktivnost građanskog odgoja i obrazovanja –  OŠ Retfala, OŠ Fran Krsto Frankopan i OŠ Vladimira Becića – odlučila na nekoliko dana posvetiti nazive škola trima ženama iz područja prosvjete: Marija Malbaša, Otti Berger i Julijana Divald, kažu iz Mladforme.

Njihovu akciju podržala je Zaklada Slagalica, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Kinematografi Osijek, Filozofski fakultet u Osijeku i Grad Osijek, koji je osigurao dozvolu za postavljanje.

– Ovo je inicijativa na kojoj smo radili proteklu godinu jer dobre ideje se razrađuju i pažljivo plasiraju, a utjecaj možemo mjeriti snažnom podrškom naših članova/ica, partnera/ica i prijatelja/ica. Prođite ponosno kraj novih ulica i škola u gradu jer one su to zaslužile, ističu iz Mladforme.

Izdvojeni članak

Evo po kome je nazvano najviše osnovnih škola u Hrvatskoj

Tko su žene čija imena privremeno nose osječke ulice?

Ulica Hrvatske republike nakratko je postala će postati Ulica Adele Deszaty. Ona je bila velika osječka filantropkinja i utemeljiteljica osječkog glazbenog tria (Deszaty, Blau, Hummel). Jedna je od osnivačica Crvenog Križa u Osijeku. Nakon svoje tragične i nasilne smrti, sav svoj imetak ostavila je za gradske potrebe, a naročito za siromašne učenike.

Šetalište Vjekoslava Hengla u Osijeku privremeno nosi naziv Ulica Matilde Hengl. Matilda Hengl bila je supružnica osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla. Zaslužna je za izgradnju predivne secesijske zgrade osječke Gradske i Sveučilišne knjižnice. Bila je velika ljubiteljica knjiga te je imala pozamašnu kućnu biblioteku. Godine 1936. Matilda u svojoj oporuci kuću s kompletnim namještajem i svoju zbirku od 5.000 knjiga poklanja gradu Osijeku.

Školska ulica u Osijeku ovih dana nosi naziv Ulica Josipe Glembay. Ova pedagoginja i spisateljica danas je cijenjena po tome što je svojim ustrajnim radom ostavila dubok trag u kulturnom razvoju Osijeka. Kao pedagog pridonijela je razvitku viših djevojačkih škola, kao i reorganizaciji izdavanja školskih knjiga i učila. U Osijeku je utemeljila Udrugu učiteljica, Klub Hrvatica i Hrvatsku ženu, kojoj je bila tajnica i predsjednica. Također je utemeljila i Jubilarnu zakladu Josipe Glembay za podupiranje siromašnih učenica.

Izdvojeni članak

Po njemu se zove čak 18 hrvatskih škola, premda je živio samo 30 godina

Nazive promijenile i tri škole

Osnovna škola Vladimira Becića nakratko će nositi ime Marije Malbaše. Marija Malbaša bila je osječka bibliotekarka, studirala je njemački i francuski u Beču. U ranijim godinama radila je kao profesorica, a od 1952. do umirovljenja vodila je knjižnicu Muzeja Slavonije. Osim toga, proučavala je povijest tiskarstva Slavonije te je napisala opsežnu bibliografiju sveukupne tiskarsko-izdavačke djelatnosti Osijeka. Danas njezino ime nosi poznata nagrada koja se dodjeljuje uspješnim knjižničarima.

Osječka Osnovna škola Retfala nosit će ovih dana ime Otti Berger. Ona je bila znamenita austrougarska dizajnerica i profesorica na Bauhausovoj školi u Njemačkoj. Osim duha Bauhausa, radovi Otti nose i elemente narodnih nošnji te tkanja tekstila u Baranji. Njezini radovi mogu se pronaći po velikim muzejima svijeta, a ime Otti Berger nalazi se u svim relevantnim knjigama koje se odnose na tekstilni dizajn, Tkalačku radionicu Bauhausa, ali i ulogu žena u toj školi. Zbog svojeg židovskog podrijetla ubijena je sa svojom obitelji za vrijeme Holokausta.

Treća škola koja je promijenila svoj naziv je Osnovna škola Frana Krste Frankopana koja privremeno nosi ime Julijane Divald. Julijana Divald bila je snaha poznatog osječkog tiskara Martina Divalda. Nakon smrti svojeg muža, Julijana preuzima vođenje tiskare. Julijana je u dvije godine obnovila i modernizirala rad tiskare, ali je počela objavljivati i tiskane oglase, što možemo smatrati začetkom marketinga na području Osijeka.