Pretraga

Na e-Dnevnik stigla je velika novost, olakšat će jednu radnju učenicima i roditeljima

A- A+

Nova nastavna godina započela je nedavno, a s njom je u e-Dnevnik stigla i velika novost koja će olakšati posao učenicima i roditeljima. Od sada je u njemu moguće preuzeti potvrdu o statusu školovanja, primjerice, u svrhu ostvarivanja prava na prijevoz ili za stipendiju.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Iz CARNET-a je priopćeno kako je u e-Dnevniku za učenike i roditelje napravljena nadogradnja kojom je omogućen ispis potvrda o statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Potvrde o školovanju dostupne u e-Dnevniku

– Učenici i roditelji sada mogu kroz e-Dnevnik ispisati potvrdu u svrhu dokazivanja da je učenik u aktualnoj školskoj godini upisan u program i razred, odnosno da ima status redovitog učenika. Potvrde o školovanju učenika se mogu koristiti za različite svrhe kao što su ostvarivanje prava na učenički prijevoz, dječji doplatak, stipendiranje i druge. Generirana potvrda je u PDF formatu, sadrži elektronički pečat i nakon što je učenik ili roditelj preuzmu na računalo ili mobilni uređaj mogu je slati elektroničkom poštom ili ispisati, ovisno o potrebama, obavijestili su iz CARNET-a.

Podsjetimo, online ispis potvrde o školovanju i do sada je bio moguć, ali putem Središnjeg državnog portala ovdje. Zbog ove nadogradnje u e-Dnevniku potvrde sada više nije moguće ispisati putem te aplikacije Središnjeg državnog portala.

Izdvojeni članak
e-dnevnik nova aplikacija

e-Dnevnik ima novu aplikaciju za mobitel: Roditelji će dobivati notifikacije za izostanke i ocjene

Kako do potvrde?

Kako stoji u uputama CARNET-a, učenik potvrdu može ispisati nakon što se u e-Dnevnik za učenike prijavi AAI elektroničkim identitetom. Potom gore desno pored imena otvara izbornik i odabire opciju ‘Ispis potvrda’. Nakon toga trebate odabrati svrhu potvrde te kliknuti na ‘Generiraj potvrdu’.

Roditelji se prijavljuju u e-Dnevnik za roditelje jednom od vjerodajnica koje su prihvaćene u sustavu e-Građani. Kako stoji u uputama, roditelji s više djece učenika pri ispisu potvrde odabiru za koje dijete žele potvrdu.

– Za ispis potvrde roditelj u gornjem desnom dijelu sučelja pokraj svog imena treba kliknuti na izbornik i odabrati opciju ‘Ispis potvrda. U sljedećem koraku treba odabrati za koje dijete želi ispisati potvrdu, zatim svrhu potvrde iz padajućeg izbornika i na kraju roditelj treba kliknuti na ‘Generiraj potvrdu’, stoji u uputi CARNET-a.

Sve generirane potvrde se nalaze na poveznici ‘Moje potvrde’.

Ispis potvrde iz e-Dnevnika|izvor: CARNET