Pretraga

Na međunaordnom natjecanju u SAD-u Miočani osvojili čak dva prva mjesta

A- A+

Na ACSL međunarodno natjecanje u programiranju, koje se održalo 23. svibnja u Orlandu,  iz zagrebačkog MIOCA kvalificirala su se tri tima s po pet učenika. S finala na Floridi vratili su se s dvije pobjede koje su odličnim nastupom osigurali u seniorskoj i juniorskoj kategoriji.

foto: www.mioc.hr

Iz zagrebačke XV. gimnazija na ovogodišnje finale međunarodnog natjecanja u programiranju kvalificirali su se peteročlani timovi u junior, intermediate i senior kategoriji.

Učenici prvog razreda srednje škole prvo su mjesto zaslužili sa 79 od mogućih 80 bodova. Članovi senior tima najbolji su bili s osvojenih 115 od 120, dok je intermediate tim sa 110 bodova bio solidan četvrti, a za prvacima su zaostajali samo četiri boda.

Izdvojeni članak

[Video] Hrvatski srednjoškolci na međunarodnom natjecanju pomeli konkurenciju


Seniori prvi sa 115 bodova

Tonko Sabolčec, Kristijan Štefanec, Luka Barišić, Kristijan Rupić i Domagoj Bradač su sa 115 bodova osvojili prvo mjesto u seniorskoj konkurenciji, u kojoj nastupaju učenici trećeg razreda koji su već sudjelovali u finalu i učenici četvrtog razreda.

Za natjecanja se pripremaju cijelu godinu

– Mislim da smo najbolji jer se u MIOC-u kroz cijelu godinu održavala grupa na kojoj smo se pripremali i učili, najprije jednom na tjedan, a kasnije i svaki dan. Mentori su nam konkretno pomogli učeći nas bržem i točnijem rješavanju teorijskih zadatak te boljem programiranju. I naši mentori i mi smo ovo natjecanje shvatili ozbiljno te nam nije bio problem odvojiti slobodno vrijeme za pripreme, istaknuo nam je član juniorskog tima Petar Nizić-Nikolac po njemu glavne razloge zašto su zagrebački srednjoškolci još jednom pokazali vrhunske vještine iz područja informatike, matematike i logike.

Učenici MIOC-a prošle godine su osvojili jedno prvo i dva druga mjesta pa je ovogodišnji napredak potvrda kontinuiranom radu. Ovi mladi nadareni učenici osim talenta ulažu i jako puno vremena kako bi mogli biti u vrhu svjetskih natjecanja, na kojima se okuplja žestoka konkurencija iz cijelog svijeta.

Izdvojeni članak

Maturant koji najbolje riješi Matematiku A razine dobit će 33.500 kuna!


Juniori skoro savršeni

Vilim Lendvaj, Petar Nizić-Nikolac, Ivan Stjepanović, Matko Petrović i Josip Klepec su u juniorskoj konkurenciji, u kojoj nastupaju učenici prvog razreda, natjecanje završili sa 79 od 80 bodova. U programskom dijelu zajedno su riješili sve zadatke, a Vilim, Petar, Matko i Josip imali su sve točno i u teoretskom dijelu.

‘Godišnje ulažemo i po par stotina sati dodatno rada’

– Mi godišnje ulažemo i po par stotina sati dodatnog rada, a same dodatne grupe koje pohađamo imaju satnicu koja je jednaka gotovo polovici redovnog obrazovnog programa. Najbolja potvrda bilo kojeg rada je rezultat, pa tako i natjecanja. Zato nam je rezultat od velike važnosti, jer je on priznanje našega truda, izjavio je Petar Nizić-Nikolac, koji je s Vilimom Lendvajem, Ivanom Stjepanovićem, Matkom Petrovićem i Josipom Klepecom osvojio prvo mjesto.

Njegov kolega Lendvaj prisjetio se kako su sudjelovali na raznim natjecanjima i edukacijskim kampovima iz informatike i matematike još od osnovne škole pa im je to dosta pomoglo u pripremi za kompliciranije zadatke koje su morali rješavati na finalu ACSL-a.

Izdvojeni članak

U školama više od sedam tisuća darovite djece, a Hrvatska bez stipendija za ‘male genijalce’


Intermediate timu do prvog mjesta falilo je svega četiri boda

Adrian Beker, Robert Benić, Martin Rosenzweig, Petar Orlić i Nikola Herceg natjecanje u intermediate konkurenciji, u kojoj nastupaju učenici drugog razreda i učenici trećeg razreda koji prvi puta sudjeluju na finalu, završili na četvrtom mjestu sa 110 bodova.

‘Nadam se da će mi iskustva s natjecanja pomoći u daljnjoj karijeri’

– Ja uživam u natjecanjima iz područja koja me zanimaju i volim se družiti s drugima koji imaju iste interese poput mene. Osim toga, nadam se da će mi iskustva s natjecanja pomoći u daljnjoj karijeri, objasnio nam je Vilim Lendvaj zašto mu je važno sudjelovanje na ovakvim događajima.

Naravno, na ovakvim putovanjima stignu i upoznati se s mjestima u kojima nastupaju pa su tijekom boravka u Floridi imali priliku obići Orlando i vidjeti poznati Florida Mall, brojne muzeje i Universal Studios, drugi najveći i najstariji Hollywoodski studio.